hepos Napisano Piątek o 08:45 Napisano Piątek o 08:45 Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z rowerem rockrider 900, 20 cali. Rower ma dwa lata - a od początku nie da się wyregulować przerzutki w taki sposób żeby z pierwszego biegu wszedł drugi. Po ustawieniu manetki zmiany przełożenia z 1 na 2, łańcuch lekko haczy ale na drugi bieg nie wskakuje. Po przestawieniu na trzeci i wszystkie kolejne biegi aż do 6 wchodzą bez problemu. Gdy schodzę biegami od szóstego do pierwszego każdy bieg wchodzi bez problemu. Podsumowując gdy idę od pierwszego do szóstego biegu, 2 nie wchodzi. Natomiast od 6 do 1 wchodzi każdy bieg. Oczywiście regulowałem na wszystkie możliwe sposoby ale nie ma takiej kombinacji która pozwoli na wyrzucenie dwójki bez problemu. Gdy tak ustawię wtedy nie da się zrzucić na pierwszy bieg i wyższe też niechętnie wchodzą. Oglądałem oczywiście chyba wszystkie poradniki o regulacji oraz dodatkowo mam trzy inne rowery i tam za każdym razem bez problemu reguluje przerzutki nawet od zera (wymiana linki). W tym rowerze myślałem że problemem jest pancerz od przerzutki albo linka. Wymieniłem - bez rezultatu. Następnie wymieniłem całą przerzutkę tylna, bo pomyślałem że może zębatki są krzywe. Niestety nowa przerzutka zachowuje się dokładnie tak samo. Aktualnie jest założone sunrace m2t. Powiedzcie proszę co jeszcze może być przyczyną takiego zachowania. Manetka to Shimano SRAM Max grip 6 biegów. Rozkręcałem wymieniałem linkę i nasmarowałem. Powoli kończą mi się pomysły. Dzięki za pomoc lub chociaż przeczytanie moich wywodów 😊 Cytuj
DEFTONES Napisano Piątek o 08:55 Napisano Piątek o 08:55 Zawsze w takiej sytuacji sprawdza się czy hak przerzutki jest prosty w stosunku do osi koła. Oczywiście odpowiednim przyrządem. Dopiero potem przechodzi się do regulacji zakresów i precyzji zmiany biegów. Cytuj
hepos Napisano Piątek o 08:57 Autor Napisano Piątek o 08:57 Dzięki za odpowiedź. Przerzutka nie jest mocowana na hak tylko na śrubę. Dla pewności zmieniłem przerzutkę na nową. Więc wykluczam całkowicie możliwość krzywego haka. Cytuj
Lextalionis Napisano Piątek o 09:06 Napisano Piątek o 09:06 Rama w tym modelu nie ma wymiennego haka co nie zmienia faktu, że sam hak tam jest tylko jako element ramy. To również może się wygiąć i warto to sprawdzić w pierwszej kolejności. Cytuj
KNKS Napisano Piątek o 09:20 Napisano Piątek o 09:20 To że nie ma haka nie znaczy, że nie może być krzywy 😄. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi