Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Załóż lemondkę. Ja nie wyobrażam sobie długich jazd bez niej. Odpoczywają nadgarstki, dłonie, tyłek (siedzisz na innej części). A w gratisie masz średnio 1.5 km/h. Przy szybkiej jeździe nawet więcej.

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, dww3 napisał:

Dla mnie baranek jest mało wygodny. Co z tego ze można zmieniać chwyt skoro w każdym bolą mnie nadgarstki a miałem zawsze gravele z tych turystycznych bardziej niż sportowych + zrobiony fitting w VeloLab. Mam wrażenie rozmawiając z innymi zjanomymi na gravelach że to moda i marketing odnośnie tego że gravel = wygoda

O jakich mowa dystansach? 

Jeżeli miałeś zrobiony fitting, a dajmy na to że baranek nie jest dla Ciebie, to to jest dooopa a nie fitting ;), nie każdy nadaje się na barana i tutaj lemondka dużo nie zmieni. 

Edytowane przez Mandoleran
Napisano

Ktoś może nie tolerować długiego, stałego obciążenia dłoni i nadgarstków. Np. z racji wieku. Lemondka całkowicie je odciąża, odpoczywają i po pewnym czasie znów można przez jakiś czas korzystać ze standardowych chwytów. Można też stwierdzić że jak ktoś nie może jechać 6-8 godzin na baranie to rower nie dla niego, powinien kupić miejski z mostkiem regulowanym, nie wypuszczać się dalej niż do pobliskiego parku a resztę czasu spędzać przed telewizorem.

Poza tym lemondki można używać nie tylko w takiej postaci jak w rowerach TT. Są lemondki z podkładkami, podpórki można umieścić bliżej. Było nawet coś takiego jak Fred Bar: https://fredbars.com/products/fred-bar W takiej postaci są używane w wyścigach długodystansowych, np. Tour Divide. Szybciej jest jak gdyby przy okazji ale ich podstawowym przeznaczeniem jest komfort.

Napisano

Mówię o +4 godziny w siodle ale nadgarstki odczuwam tak naprawdę po kilkunastu minutach. Robiłem w VELO w Gdańsku więc jedni z najlepszych ale może jestem jakiś nieproporcjonalny. Wyszło że przy 190 cm najlepszy byłby dla mnie FourCourners w rozmiarze S/M

Napisano

Ja z lemondką jadę bez problemu 8-10 godzin. Więcej też pewnie bym mógł ale nie sprawdzałem. W zeszłym roku tyle jeździłem dzień w dzień przez 3 tygodnie. Bez lemondki zaczynam kombinować z chwytami już po około 30 km.

Napisano

Lemondka sprawdza się głównie podczas jazdy po asfalcie lub szutrze premium.

Kluczowe jest właściwe dopasowanie roweru. Sam nieustannie dążę do ideału — drobna zmiana ustawień potrafi diametralnie poprawić komfort.

Post napisałem 22 września. W połowie października kupiłem gravela i od tamtej pory eksperymentuję z ustawieniami: zmiana siodełka, dwukrotna wymiana mostka (oryginalnie 100 mm, ±6°, teraz 50 mm, nie pamiętam, ale chyba +7°), regulacja wysokości i pochylenia siodełka (już 0,5–1° robi ogromną różnicę w odczuciach czterech liter), oczywiście lemondka.

Efekt? Trasa Elbląg–Hel–Elbląg (400 km) bez drętwienia rąk, bólu barków czy pleców — jedynie lekkie dolegliwości tyłka w okolicach 350 km. Przygotowując się do UDP 500 km, wymieniłem sztycę na karbonową, z amortyzacją, aby jeszcze bardziej zwiększyć wygodę, ale… zapomniałem sprawdzić ustawienia siodełka przed montażem nowej sztycy (wcześniej ustawiane z poziomicą i miarką ale nigdzie nie zapisane). Pierwsza jazda skończyła się otarciami i bólem tyłka, jednak po ponownym dopasowaniu udało mi się ukończyć UDP w przyzwoitym komforcie i jak dla mnie czasie, 24:30 godz. w siodle lągiem, 27:00 godz. brutto.

Reasumując. Trzeba dobrze poustawiać rower pod siebie. Nie jest to może proste, jeśli robi się to samemu, bez profesjonalnego bikefittingu, ale można, kluczem jest słuchanie własnego ciała, wprowadzanie drobnych korekt i sprawdzanie podczas jazd, czy cos one zmieniły.

• +1 pomógł 1
Napisano
16 godzin temu, dww3 napisał:

Dla mnie baranek jest mało wygodny. Co z tego ze można zmieniać chwyt skoro w każdym bolą mnie nadgarstki a miałem zawsze gravele z tych turystycznych bardziej niż sportowych + zrobiony fitting w VeloLab. Mam wrażenie rozmawiając z innymi zjanomymi na gravelach że to moda i marketing odnośnie tego że gravel = wygoda

To że coś nie jest wygodne dla ciebie nie znaczy że wszyscy inni są ofiarami szutrowej konspiracji i marketingu...

• +1 pomógł 2