maniek91pl Napisano 15 Sierpnia 2024 Napisano 15 Sierpnia 2024 Szukam gravela dla kobiety: wzrost 163cm, waga 53 kg. Partnerka jeździ wolno (30 km/h z górki to MAX), więc napęd nie musi pozwalać na szybką jazdę, ale łatwy podjazd pod górkę z obciążeniem. Wiem, że to może się kłócić z tym co teraz napiszę, ale korba z jednym blatem to must-have. Z tego co widzę Shimano robi korby max 42T, ale za to widzę SRAMy 50T. Hamulce tarczowe mogą być mechaniczne Stała oś byłaby super, ale obejdzie się też bez. Kolejny must-have to niska rama. Jak widać po cenie - nie chcę karbonu. Rower może być gotowy, ale mogę też złożyć sam (np. z ramą z Loca Bikes (https://locabikes.pl/rama-miejska-damska-pomalowana) Cytuj
Wojcio Napisano 15 Sierpnia 2024 Napisano 15 Sierpnia 2024 Za takie pieniądze możesz oczekiwać spełnienia wszystkich marzeń - sztywnych osi, 1x12, hydrauliki - szczególnie jak Alu. Modelu nie polecę, ale córka kupowała sobie gravela (nie polecę, bo ona ma 180 więc nie wiemy nic o niskich ramach) i za 7k ma rondo mylc z 1x11 i hydrauliką i cały rower jest super (ok, koła nie są bajeczne). Składanie rzadko wychodzi opłacalnie. Ta rama Loca jest pod biegi w piaście lub singla - nie nada się raczej a i składanie trudno zrobić opłacalnie. Cytuj
Greg1 Napisano 15 Sierpnia 2024 Napisano 15 Sierpnia 2024 (edytowane) Jeżeli towarzyszka życia nie jeździ szybko to nie potrzebuje korby 50T. Z korbą 50T i kasetami od 10-44T do 10-51T (takie przeważnie kasety mają napędy 1x12, napędy 1x11 mają max 11-46T) będzie baaaardzo twardo i nie podjedzie żadnych podjazdów, tym bardziej z obciążeniem. Dla niej lepsza będzie korba 42T a nawet 40T. Są marki, które robią grawele dla kobiet, z niższą ramą, np. Liv (damsa wersja Gianta). Zobacz sobie np. Liv Devote 0 - ma co prawda napęd 2x12 ale łatwiej jest przerobić 2x12 na 1x12, wywalić przednią przerzutkę i zostawić "pustą" lewą klamkę, wymienić tylną kasetę i przerzutkę niż przerabiać z 1x12 na 2x12 Edytowane 15 Sierpnia 2024 przez Greg1 Cytuj
cervandes Napisano 15 Sierpnia 2024 Napisano 15 Sierpnia 2024 Tak sobie myślę czy nie sprawić sobie gravela, właśnie do 10k i patrzyłem na Eskera 7 2024. Katalogowo dychę, ale obecnie za 7,5 do kupienia bez problemu. GRX + 1x11 40T 11-42. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi