Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 7.05.2026 o 20:40, Kalamus napisał:

A który trzeba ?
Od drugiej połowy lat 80-tych! istnieje coś takiego jak Network Time Protocol, czyli synchronizacja czasu przez sieć (Internet).
Wszystkie obecnie urządzenia podpięte do sieci z tego korzystają domyślnie, bez nawet pytania użytkownika (np. Windows od czasów Visty). 

Te które nie mają Internetu, mogą synchronizować się przez GPS - jak to robią Garminy, lub dzięki rozsyłanym falom radiowym (Multiband) - jak to robią zegarki Casio.

A co do ładowania solarem, to zwykły power bank wielkości zapalniczki miażdży możliwościami solara w zegarku. Są power banki z solarem, w tym rozkładane, dowolnych rozmiarów i dowolnych konfiguracji.
Słowem. Nawet mieszkając w dziczy, można sobie z energią bez problemu poradzić. I nie trzeba do tego kupować 40-dniowych zegarków.

Trochę więc walczycie z problemami rodem 1993 roku.

wyskoczyłeś pod koniec wątku i cos pijesz do tematu w którym pisałem o zegarku wypełni analogowym, który sie sam nakręca ruchem ręki, nie potrzebuje internetu i trzyma czas tak jak pisałem :P 

Napisano

Ale ja mam świadomość zegarków mechanicznych, bo brat taki mi (nakręcany ruchem ręki).

Tylko, że sens techniczny takich zegarków jest dziś żaden. To po prostu droga biżuteria.
Można sobie kupić zegarek nawet i za 100 tys. (Patek Philippe). Ale tłumaczenie racjonalności tego wydatku ma tylko taki sens, że "kogoś stać".
Wszelkie racjonalizowanie takich wydatków jest na siłę.

Do precyzyjnego odmierzania czasu wystarczą bowiem dziś zegarki Casio z Multibandem, takie jak: LCW-M100TSE, GW-M5610U, GW-5000U, GW-9400, które kosztują max 1000 zł.
Każdy wydatek ponad to, za sam czasomierz, to płacenie "dla zasady".