Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Stoję przed trudnym wyborem i liczę że mi pomożecie zdecydować czy warto zmienić Giant Revolt 1 2024 rozmiar S, na Giant TCR Advanced 2 Disc 105 2024 rozmiar S. 

Gravel miał być rowerem na dojazdy do pracy (drogi leśne), i jakieś niedzielne wypady, ale wciągnąłem się i kręci mnie szybka jazda po szosie. Czas mi pozwala na dystanse po 100-200 km jednorazowo. Czasami jednak ze znajomą pojadę w trasę po lasach i szutrach i tutaj mam na wymianę koła z oponami Gravelowymi 700x42, na szosę mam koła z oponami 700x30 CONTINENTAL Grand Prix 5000. Mam okazję wymiany z dopłatą na nowy rower Giant TCR Advanced 2 Disc 105 2024 pytanie czy taka wymiana ma sens i czy zyskam na średniej prędkości?, drugie pytanie czy taki rower poradzi sobie na drogach leśnych na oponach Gavelowych 700x32 (drugi komplet kół na wymianę), jak wspomniałem czasami chciałbym pojechać po utwardzonych drogach leśnych.

jeżeli na takiej zmianie zyskam średnio kilka km/h średniej prędkości to sobie odpuszczę. Rozważam jeszcze wymianę kół na karbonowe, zamiast wymiany roweru. Wybór ciężki bo bo jednak szosa dominuje, ale czasami w las chciałem pojechać (spokojna jazda).

Napisano

To może inaczej jeżeli na Gravelu jadę sobie średnia np: 32 km/h to po zmianie roweru jadać taką samą prędkością odczuje różnicę?, czy łatwiej mi będzie pokonać dłuższy dystans zachowując tą samą średnią prędkość. 

Napisano

Jeżeli Garmin w połączeniu czujnikami nie kłamie to tak. Oczywiście zależy od trasy, czy 50,100,200 km i przewyższeń. Ja biegam sporo, głównie po górach, mam powera w nogach i wiem że Gravel mnie trochę ogranicza, nie mam jeszcze licznika mocy, ale czuję to. Dlatego myślę o zmianie. 

Napisano

To warto zmieniać?, waham się bo poza średnią prędkością nie widzę zalet, stracę potencjał turystyczny bo Revolt ma sporo punktów na dodatkowy osprzęt, a tcr tylko na bidony no i pewnie po 200 Km bardziej odczuje ten dystans z powodu bardziej agresywnej pozycji. 

Napisano

Tcr to rower do zape...nia, bardzo mocno różni się od nieco ociężałego Revolta. Jest szybszy, sztywniejszy, lepiej się zbiera, o niebo lepiej podjeżdża. Im więcej masz pod nogą to tym więcej zyskasz...sam mam TCR'a, i w stosunku do Contenda z oponami 35c jest mega różnica (w TCR karbonowe koła + conti gp5000 25c). Kolega, który startuje w tri mając też tcr'a i revolta 1 też widzi sporą różnicę na asfalcie. Ale jakie to będę różnice w średnich tego nikt Tobie nie powie...3-5kmh. W tych widełkach będą się zawierać. Duża różnica natomiast będzie w odczuciach z jazdy...tcr lepiej się zbiera, o niebo lepiej podjeżdża. Będzie też bardziej nerwowy na zjazdach. Przy depnięciach TCR ucieka spod dupy, a Revolt, czy Contend nie. Jeśli szukasz prędkości to zapewne da Tobie więcej frajdy z jazdy. Czy porazi sobie na szutrach- okazjonalnie tak. Sam mam trasy gdzie muszę przejechać ubitym szutrem ok. 1km i nie mam problemu z oponami 25c. Ale to przejazd okazjonalny. 32c to max co tam wciśniesz więc jak myślisz o gravelowaniu i włóczeniu się po lasach to ten rower to tego nie służy i tu się nie sprawdzi. Ode mnie...chcesz szybkości i uniwersalności. Kup nowego gianta defy 2024. Jest szybszy w stosunku do poprzednika, ma też nieco bardziej sportową geometrię, wejdą tam 35c więc rower może służyć jak szosa lub lekka szutrówka. Wszystko zależy oczywiście od tras jakimi jeździsz. Po moim obecnym tcr planuje przesiadkę właśnie na defy.

Napisano

Dziękuję, trochę mi ułatwiłeś :). Defy odpada,  bo na ten moment mam okazję zamienić z dopłatą w sklepie na nowego TCR. Może jednak zostawię Revolta, a pomyślę o wymianie kół na Elitewheels.