Skocz do zawartości

[3000-3500] Pierwszy gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuje jakiegoś gravela na początek do ok 3000-3500.

Najrozsądniej byłoby dla mnie zakup używki ale w moich okolicach nie ma nic ciekawego. Przyglądałem się Tribanom z decathlona lub Feltom z centrum rowerowego.

Jakieś rozsądne propozycje ?

Napisano

Można mieć lepsze stopniowanie kasety przy tej samej a nawet większej rozpiętości przełożeń. Ta kaseta od Microshift ma w środku, czyli najczęściej używanym zakresie przełożeń, 15-18-21 co nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem delikatnie mówiąc. Przejeździłem na czymś takim 4000 km i nigdy więcej. Rezygnując z 42T można już mieć 15-17-19-21 ale pytanie czy wystarczy 36T jako najmiększy bieg.

Napisano

Niekoniecznie, na Allegro TABOU GRAVO 2.0 chodzą poniżej 3500 zł ale one mają osie QR i kaseta też do wymiany bo jest 11-30T, czyli twardo.

Kross Esker 2.0 z poprzedniej edycji na Sorze też jest jeszcze dostępny na Allegro.

Poza tym jest jeszcze (też na Allegro) za około 3600 zł Fuji Jari 2.3 na Sorze z przodu i Alivio z tyłu co jest w sumie dobrą kombinacją bo jest tam kaseta 11-36T, czyli dość miękko. Oczywiście stopniowanie trochę gorsze. No i widelec CrMo a nie karbon jak w Tabou i Krossie.

Chyba najlepszy będzie Kross Esker 2.0. Mi wizualnie podoba się Fuji 😁

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam. Z racji że zmieniły mi się delikatnie plany mam dylemat.

Na miejscu stacjonarnie mam do wyboru Krossa Eskera 1.0 w wersji Na Clarisie z 2 blatami (2900zl) i w wersji na Microshifcie z jednym blatem (2550zl). 

Ostatnimi laty jeździlem na MTb na 3 blatach. Wyjazdy raczej 60% asfalt - 40/% szutry i lasy.

ktora wersja będzie odpowiednia ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...