Skocz do zawartości

[napęd] Shimano Nexus 8 problem z mocowaniem

strzala28

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam 2 rowery z piastą tył SHIMANO NEXUS 8 biegową. W jednym rowerze mocowanie linki CJ-NX10 jest ładnie w poziomie i trze o łańcuch. W drugim rowerze mocowanie/uchwyt linki jest niżej i trze o łańcuch. Obracałem, próbowałem, przekręcałem, zmieniałem podkładki kontrujące i za każdym razem wychodzi tak samo. Co robię źle???? Chcę mieć mocowanie linki w poziomie  i żeby nie tarło o łańcuch w drugim rowerze????

Napisano

Daj jakieś zdjęcia jak to wygląda. Od boku i wzdłuż łańcucha od strony korby (tzn. aparat między korbą a tyłem).

Na wyczucie, to albo zbyt mała zębatka z tyłu, albo niesymetryczna i za bardzo wystaje na zewnątrz.

Napisano

Tam są takie podkładki ustalające przekładnie w hakach. Są produkowane na różne kąty ustawienia haków i mają różne kolory i oznaczenia. Trzeba dobrać właściwą.

washer-shimano-nexus-alfine-brown.jpg

Napisano

Tylko że ja nie zmieniałem żadnych podkładek, a mocowanie jest tak nisko. Obracałem je na różne sposoby i wychodzi cały czas tak samo. Wydaje mi się że wcześniej tak nie było.....

Napisano
49 minut temu, marvelo napisał:

A nie zamieniłeś prawej z lewą?

Pomogło. Według opisu czarna powinna być po prawej stronie (była szara lecz ja jej nie zmieniałem). Dziękuję za pomoc. Twój rysunek bardzo mi pomógł!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...