Skocz do zawartości

[Suport pedałowy] Kinex na kwadrat - szukam sensownego odpowiednika

miki11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy odpowiednikiem jest Shimano BB-UN300 110/68mm (kwadrat)? Pora go wymienić, wyczuwam takie charakterystyczne "przeskoki" podczas obracania palcami. Ewentualnie jakiś inny producent, może Neco...

kinex.jpg

Napisano

Tu masz praktycznie to samo (tylko inne śruby):

Wkład suportu Neco 110.5mm BSA B920AL - B920AL1105 - 13416361847 - Allegro.pl

Miski są aluminiowe i mają dodatkową uszczelkę. Tańsze Neco mają miski stalowe bez dodatkowej uszczelki. Są chyba jeszcze takie z jedną miską plastikową, ale nie miałem nigdy w rękach takiego. 

Tym, co załatwia suporty rowerowe jest i tak głównie mała ilość smaru w łożyskach. Suport to wyjątkowo wolnoobrotowe zastosowanie (ile maksymalnie, trochę ponad 100 obr/min jak ktoś lubi wysokie kadencje?) i przemysłowy standard wypełniania tylko około 30% objętości łożyska smarem się tutaj nie sprawdza. Ja ostatnio do takiego Neco B920AL załadowałem w jedno łożysko (to pod lewą miską) smaru na full i zobaczymy, czy wytrzyma dłużej niż prawe. Poprzedni taki sam działał u mnie super gładko ze trzy lata w góralu i już myślałem, że to dodatkowe uszczelnienie się sprawdza, ale po błotnym maratonie w Krasnymstawie (Kresowe 2022) stanął, gdy zostawiłem rower na parę dni w garażu. Tak że nawet to dodatkowe uszczelnienie cudów nie czyni i gdy syf z wodą dostanie się do środka i wypłucze tą niewielką, fabryczną ilość smaru, następuje szybka korozja i zagłada.  

Napisano

Wygląda na to, że jest:

Shimano BB-UN300 Suport 68 mm - EBBUN300B27B - 15327248739 - Allegro.pl

Na jednym ze zdjęć widać uszczelkę w misce (oprócz uszczelki własnej łożyska), a cały suport ma podobną konstrukcję do Neco czy VP. Kiedyś suporty Shimano nie były na łożyskach maszynowych, tylko na konusach i kulkach, a bieżnie były w środkowej tulei. Teoretycznie można było nawet ustawiać tam luz, ale był potrzebny jakiś calowy klucz. Raczej nikt tego nie serwisował, tylko się wymieniało.   

Napisano

Czyli ten BB-UN300 też powinien pasować u mnie? Oczywiście wersja 110mm. Zastanawiam się, czy jest sens wkładać Shimano, zamiast Neco.

Napisano
W dniu 26.03.2024 o 18:05, miki11 napisał:

Czy odpowiednikiem jest Shimano BB-UN300 110/68mm (kwadrat)? Pora go wymienić, wyczuwam takie charakterystyczne "przeskoki" podczas obracania palcami. Ewentualnie jakiś inny producent, może Neco...

Jeżeli łożyska nie mają luzów ( bieżnie nie są wyrobione w miejscach największego obciążenia) to bym go tylko nasmarował. Przeskoki sugerują , ze bieżnie łożysk mają wżery.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...