Skocz do zawartości

[Suport] cykanie

Roam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , czasem słyszę cykanie po stronie lewej korby , po śladach na łożysku przypuszczam że w tym jest problem , jak rozwiązać problem ? 

20240324_124618.jpg

Napisano

Łożysko kręci się płynnie?

Wygląda na to, że oś korby obraca się wewnątrz łożyska.

Właśnie dlatego Suporty w których oś opiera się bezpośrednio na łożysku są kiepskie. Lepsze są takie, gdzie oddziela je plastikowa tulejka.

Napisano

Pokazuje na zdjęciu w czym problem , a dostaje odpowiedź że mam pedaly podmienić 🤣 a czy pedal lewy i prawy ma ten sam gwint żeby podmieniać ? 🤣

Napisano

Też podejrzewałem sztyce , więc pedałowałem na stojąco 😀 , w poprzednim rowerze  tez mi cykało i pomoglo delikatniejsze przykrecenie wkladu suportu 

Napisano
13 godzin temu, Roam napisał:

Pokazuje na zdjęciu w czym problem , a dostaje odpowiedź że mam pedaly podmienić 🤣 a czy pedal lewy i prawy ma ten sam gwint żeby podmieniać ? 🤣

Nie napisałem zamień pedaly stronami tylko podmień pedaly, co w domyśle znaczy zorganizuj drugi komplet od kumpla albo wykręć dziecku z roweru.

Też miałem problem z cyknieciami. Rozebrałem cały rower, malo nie kupiłem nowego amora, a okazało się że to sztyca w jarzemku czasem pyka.

W grawelu juz suport praktycznie wymienialem, a winny byl prawy pedal ktory dostal luzu na lozysku.

Dlatego o swoich doswiadczeniach proponuję najpierw wykluczyć rzeczy najprostrze po przez podmianę, siodelka, sztycy, pedałów, mostka (nierówno skręcony też potrafi strzelac)

Odnośnie zdjęcia to jaki problem według ciebie ono obrazuje ?

Obracająca się os pedałów w wewnętrznej bieżni łożyska? 

Napisano
W dniu 26.03.2024 o 19:09, DekRek napisał:

Dźwięki po ramie potrafią nieźle się przemieszczać. Ja byłem pewien, że strzela mi w korbie, a winna była sztyca. 

U mnie to samo było słychać że coś w korbie a wyszło na to że to sztyca strzela bo jakimś cudem dostały mi się tam ziarenka piasku. Wyczyszczone nasmarowane pasta do sztyc i bloga cisza bez strzelania. Czasem może też strzelać łączenie siodełka z jarzmem sztycy. Zanim coś się zacznie wymieniać czy rozbierać warto posprawdzać takie elementy zamiast pchać się niepotrzebnie w koszty. A strzelanie jak było tak nadal będzie. 

Napisano

Mi po zdiagnozowaniu problemu, nic za bardzo nie chciało pomóc, żadne czyszczenie itp. Trafiłem na patent ze spryskaniem sztycy brunoxem do amortyzatorów i od kilku tysięcy kilometrów totalna cisza. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...