Skocz do zawartości

[korba] kompatybilność korby z kasetą.

R4vd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Widziałem na forum już kilka dyskusji na ten temat ale nie było tam kilku rzeczy. Np:

Czy korba pod 12 biegów będzie działała do przerzutki i kasety 7/8 biegowej?

Czy korba pod 7/8 biegów będzie działała do przerzutki i kasety 12 biegowej?

Jak dobrać długość przerzutki do kasety?

Czy korba z jednym blatem do przerzutki 12 lub 11 lub 10 biegowej zadziała do przerzutki 7/8 biegów?

Napisano

Długość pojemność tylnej przerzutki dobierasz do rozmiaru kasety / przedniego blata. Przykładowo jak chcesz kasetę 7/8 (11-32) i przód z jednym blatem np 32 to wystarczy krótki wózek.

Napisano

I na odwrót czy korba 7/8 zadziała z kadeta 10/11 biegów?

I czy to połączenie np korba 12 biegów a kaseta 7/8 będzie płynnie działać?

Lepiej użyć łańcucha 12 biegowego do korby z kasetą 7/8 czy łańcucha 7/8 biegów?

Napisano

Dziękuję.

A co z działaniem korby 11 lub 10 do kasety 7/8

I na odwrót czy korba 7/8 zadziała z kaseta 10/11 biegów?

I czy to połączenie np korba 12 biegów a kaseta 7/8 będzie płynnie działać?

Napisano

Jeśli to korba 1x12 to działać będzie. Trzymanie łańcucha 8/9rz będzie słabe (może spadać i pewnie będzie to robił, tym bardziej, że przerzutki 8/9rz nie mają hamulców/sprzęgieł).

Łańcuchy 12rz shimano nie pasują do korb z blatami przystosowanymi do łańcuchów innych niz 12rz (są węższe również wewnątrz).

Napisano

Właśnie chodzi o to że znalazłem przerzutkę 8 biegową ze sprzęgłem

Microshift acolyte

I mam korbe 3 blatową a chce 1 

I czy korba pod 11/10 biegów bedzie dobrym rozwiązaniem?

Napisano

Ale jakbym mial korbę 10/11 a dałbym kasetę 8 biegowa by ładnie działało czy podobnie jak z 12 biegową 

Napisano

A między korbą 10 i 11 jest jakas duża różnica? W co lepiej pójść jak ma się kasete 7 lub 8 biegów?

Napisano

Taka najprostsza korba mi się połamała, stąd moje pytanie :

między korbą 10 i 11 jest jakas duża różnica? W co lepiej pójść jak ma się kasetę 7 lub 8 biegów?

Napisano

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Ta linia boost cos zmieni? I czy dobrze bedzie działać korba 10 do kasety 8 

Napisano

@Sobek82Wytrzymała jest ta korba? Ludzie w opiniach chwalą.

15 minut temu, Dokumosa napisał:

Będzie działać. Boost to linia 52mm. W rowerach gdzie była kaseta 8rz zwykle linia dla 1x to 49mm. Przesunięcie 3mm trochę pogorszy kulturę pracy napędu.

A to będzie jakoś bardzo odczuwalne?

Napisano

Popatrzę jeszcze za tym sunrace. A gdyby ktoś się uparł, żeby wsiąść korbę 10 pod kasetę 8 bedzie jakieś strasznie gorsze działanie czy delikatnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...