Skocz do zawartości

[Trek Emonda - jaki rozmiar] 54 czy 56 ?

werron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do zakupu szosy. Mam okazje kupić w dobrej cenie Trek Emonda SL6 2023.
Mój wzrost to 178cm ale przekrok  ok 78,8cm. I teraz pytanie: rozmiar M (54) czy L (56)? Niestety nie mam możliwości przymiarki (zakup online). Kalkulator doboru ramy na stronie Treka wskazuje 56 przy przekroku 79cm, a 54 jak odejmę 2mm.
Będzie to moja druga szosa - od 8 lat jeżdżę na za dużym KTM Strada 2000 (57").

Napisano
Cytat

Niestety nie mam możliwości przymiarki (zakup online)

Cytat

Mam okazje kupić w dobrej cenie

No i to jest zasadniczy błąd. Owszem, przymiarka pod sklepem czy przejechanie paru metrów nie jest bardzo miarodajnym wskaźnikiem tego czy rower długoterminowo będzie dobry ale kurde, nie podjechać do jakiegoś sklepu Treka i pomierzyć jakiekolwiek Emondy? To nie jest zakup roweru za 3 stówki na dojazdy do pracy. Nie wiem czy coś się zmieniło, kiedyś Trek miał testówki, żeby dobrać rozmiar wystarczało. 

Ale, z doświadczenia ze sprzedażą (m.in. Treków) - lepiej wziąć za mały, niż potem żałować. Zresztą sam się przekonałeś, a mamy  - przynajmniej w Polsce trend kupowania za dużych rowerów. 

Także celowałbym w 54. W najgorszym wypadku dasz minimalnie dłuższy mostek. Łatwiej kijek podcienkować niż go potem pogrubasić. 

Napisano

Niestety, mieszkam na prowincji i do najbliższego sklepu z Trekami mam ponad 100km. Oferta jest czasowa i sporo można zaoszczędzić. Więc nie zdążę ogarnąć "przymiarki"
Gdybym nie miał "zaburzonych" proporcji ciała, to zapewne wybór wielkości ramy byłby mniej kłopotliwy.

Napisano
22 godziny temu, werron napisał:

jeżdżę na za dużym KTM Strada 2000 (57")

Taka mała uwaga odnośnie jednostek.
" to cale, ewentualnie sekundy kątowe ale tutaj kontekst jest długości. 57 cali to  144,78cm ;)

Odnośnie zasadniczego tematu, to mostek pewnie standardowy i faktycznie nie będzie problemu ze zmianą długości.
Ale co ze sztycą, czy jest jakaś standardowa, czy dziwne patenty Treka/bontragera? Da radę skompensować długość niższej ramy?

Przymiarka jak najbardziej by się przydała, bo w szosie oprócz wysokości liczy się też długość.
Miałem kiedyś okazję przetestować chwilę Madonki i jedna była za niska, a kolejny rozmiar za długi. Do tego mniejszego rozmiaru nie mieli pod ręką odpowiednich części, żeby podnieść wyżej siodło, choć podobno się dało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...