Skocz do zawartości

[stery] problem po wymianie lozysk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, wymieniłem ostatnio łożyska sterów w moim specializedzie roubaix. Pomierzyłem wymiary łożysk, kupiłem o identycznych wymiarach, ale po ich założeniu pojawił się problem z prześwitem pomiędzy osłoną  łożysk a główką ramy, przy poprzednich łożyskach, osłona jest spasowana, tak że jest   może mniej niż 1 mm prześwitu, w przypadku nowych  łożysk prześwit się zwiększył o jakieś 2 mm.  Jeśli wyjmę ze sterów ten element, który wyśrodkowuje rurę sterową względem   główki ramy, to wszystko się zgadza. Czy ta wielkość prześwitu będzie w czymś  przeszkadzać? czy wyjęcie  tego elementu,  co wyśrodkowuje rurę sterowa może mieć jakieś konsekwencje w trakcie  jazdy? Zamieszczam zdjęcia poniżej jak to wygląda

https://ibb.co/8DwWvXX
https://ibb.co/xfFT3x1

Napisano

Tak nie może być bo będziesz miał wielkie luzy na sterówce. Popracuj nad tym.Ten element wypośrodkowujący ma przylegać do łożyska. Jest płaski i wciśnięty nie ma siły żeby opierał się o pokrywe sterów tak żeby osiadła 2 mm wyżej.

Napisano

Pytanie podstawowe, czy wysokość łożysk tez sie zgadza ze starymi, i czy kąt wewnętrzny jest taki jak w starym, bo wyglada że jedno z tych dwóch lub oba na raz są inne.

W sumie to i kąt zewnetrzny trzeba porównac....

Element który rozkminiasz, czy można go wyjać, to podstawowy element stabilizujacy widelec w łożysku;-)) 

Tak czy siak, wyglada że nie zmierzyłes wszystkiego i łożyska sa inne, skoro dekiel leży aż 2mm wyżej 😉

Napisano

tylko komplet też trzeba dobrać odpowiedni. Ja bym wymienił tylko łożysko. Na starym łożysko nie ma wybitego modelu łożyska żeby namierzyć i kupić odpowiednie na zamiane ? A dolne łożysko wymieniałeś ? Prędzej dolne łożysko wymaga wymiany niż górne .

Napisano

Nowe łożysko może i ma taką samą całkowitą wysokość, ale na zdjęciach widać (przynajmniej tak to wygląda; najprościej dokładnie pomierzyć) że w nowym łożysku wysokość do miejsca w którym zaczyna się zwężenie (w najszerszym miejscu) jest wyższa, a tym samym szerokość zewnętrzna łożyska w najwęższym miejscu (tam gdzie osadzane jest w ramie) jest większa niż w oryginalnym. W związku z tym nie ma szans na prawidłowy ich montaż. Po prostu nowe łożysko nie opiera się o bieżnie całą powierzchnią tylko wrzyna się w ramę obwodowo. Musisz szukać innych łożysk i zwrócić uwagę też na wysokość łożyska w najszerszym miejscu.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...