bladawiec Napisano 16 Grudnia 2023 Napisano 16 Grudnia 2023 Szukam wszelkich opinii i informacji poza tymi podanymi na stronach sklepów o tym amortyzatorze. Jak pracuje, jak jest z obsługą serwisem, dostępnością część itp.? Jeśli ktoś na nim jeździ, proszę o przyłączenie się do napoczętego wątku. Cytuj
wr81 Napisano 15 Listopada 2024 Napisano 15 Listopada 2024 Jako że testerów brak, kontrowersyjny outlet rzuca tanie szwajcarskie mięso dla śmiałków świadomych blasków i cieni tego dostawcy. Oferta dla zdecydowanych i pełnoletnich https://www.rczbikeshop.com/en_ue/catalogsearch/result/?q=f232 Niestety nie on stock tylko 20 (he he) days , kody do północy dzisiaj. na f535 też jest nadzieja Cytuj
karczk Napisano Piątek o 22:10 Napisano Piątek o 22:10 (edytowane) Mój pierwszy post na forum, więc cześć wszystkim Przymierzałem się do zmiany amortyzatora i trafiłem też na temat, więc zostawię trochę informacji. Może komuś się przyda, jak też będzie rozważać F232. Zrobiłem przesiadkę z powietrznego, ciężkiego 100mm Suntour XCR32-RL-R (offset 44), na DT Swiss F232 100mm z offsetem 51 mm. Wybrałem opcje bez zdalnej blokady, bo stwierdziłem, że mi to niepotrzebne - prawie ciągle w "open". Używam go w hardtailu, przy okazji musiałem wymienić obręcz z piastą. Jestem bardzo zadowolony, w końcu amortyzator wybiera w miarę małe i średnie nierówności, kamienie czy korzenie. Póki co zrobiłem 200 km, w tym kilka łatwiejszych singli na BFW w Trójmieście. Zastanawiałem się, czy zmiana offsetu z 44 na 51 mm będzie zauważalna i czy warto dopłacić do 44 mm (był dużo droższy). Kupiłem 51 mm i różnica jest bardzo mała, imo dla amatora pomijalna. Na długich prostych jedynie czuję tą różnicę. Gdybym miał znowu wybierać to znowu kupiłbym 51 mm oszczędzając ~650 zł. F232 kupiłem na bike24 za ~2400 zł po przeliczeniu z euro. Pod uwagę brałem jeszcze Manitou R7 PRO. Odrzuciłem ROCK SHOX Reba RL m.in. dlatego, że często pojawiała się informacja o serwisie zerowym (na forach). Jeśli trzeba zapłacić >1k zł i później sprawdzać czy jest olej w środku, to coś jest nie tak z podejściem do klienta, ale to moja opinia. Serwis co 50 godz. realnego użytkowania, samemu zgodnie z oficjalną instrukcją (link) - wygląda bardzo prosto. Numery części są na youtubie lub w oficjalnej dokumentacji. Podstawowe narzędzia, wbijak można kupić na ali za 25 zł z przesyłką, zestaw uszczelek SKF które są kompatybilne 130 zł, oryginalny olej do uszczelek ~100 zł, olej oryginalny do amortyzatora ~100 zł. Te rzeczy znalazłem na necie, są dostępne. Jest też polski dystrybutor, też warto sprawdzić. Oba olej po 100 ml, więc powinno wystarczyć na 3 wymiany (na jedną wymianę potrzeba 14 ml na każdą goleń, czyli łącznie 28 ml), do uszczelek kurzowych tyle, żeby nasiąkły (ciężko powiedzieć ile to ml). To tak w teorii, bo serwisu oczywiście jeszcze nie robiłem, sprawdzałem zanim kupiłem co będzie mnie czekać. Duży serwis co 200 godz. tylko w autoryzowanym serwisie, brak konkretnych instrukcji - to na minus. Edytowane Piątek o 22:12 przez karczk poprawki Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Sobota o 08:48 Mod Team Napisano Sobota o 08:48 Mój ma ponad 2.3 k przebiegu, i pracuje dobrze - chyba trudno mu coś zarzucić, skoro ludzie się na nim całkiem konkretnie ścigają (może niewielu, ale jednak), ja co prawda nie, ale po bułki też nie jeżdżę. Dobrze zrobiłeś nie wybierając Reby - może jest tania w serwisie, ale nie ma podejścia do DT jeśli chodzi o pracę (zresztą nawet do podstawowego Fox Rhythm też nie). Ogólnie ludzie lubią sprawdzać, czy producent nie poskąpił oleju, i chyba nie dotyczy to tylko Rock Shox'a. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi