Skocz do zawartości

[koła] szprychy

silemt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam stary rower z piwnicy dziś wyciągnięty, napompowałem koła, ale zauważyłem, że niektóre szprychy są wyciągnięte, próbowałem je z powrotem włożyć na swoje miejsce, ale dokręcając one się wyciągają z piasty i tak i pytanie czy jeśli koła nie są mocno scentrowane, tylko troszkę na boki chwieje kołem, minimalnie bardziej niż w ,,normalnym" kole, to czy z 2-3 szprychami wyciągniętymi w kilku miejscach dam radę trochę pojeździć, czy przy pierwszej jeździe może coś się wydarzyć? To znaczy, pewnie może, ale czy jest szansa, że chociaż zdołam wyjeździć resztkami siły z 10km a może ze 100km nawet, zaznaczę, że chcę jeździć powoli, z 10km/h.

Chcę przyoszczedzic na naprawie, by w zimę mieć czym dojechać do sklepu itp.

Z góry dziękuję za pomoc : ]

Napisano

Wsiadaj i jedź, jechać na pewno się da, tylko będą padać kolejny szprychy i z tym należy się liczyć, skoro już kilku brakuje. Ale, nie wiem jak rozumieć ten fragment. 

Godzinę temu, silemt napisał:

to czy z 2-3 szprychami wyciągniętymi w kilku miejscach dam radę trochę pojeździć,

Co oznacza że szprycha jest wyciągnięta w kilku miejscach? Wyciągnięte, tj. wypadnięta to ona może być tylko z nypla, no albo piasty jak główka się urwała. 

Napisano

O rzesz w mordkę jeża jaki wykop. 😉

To by było takie piękne, wyciągasz stary rower z piwnicy,  zakurzony,  bez serwisu,  zastany,  pompujesz opony i w drogę do biedry po świąteczne zakupy,  nic że koła biją,  szprychy luźne, smar na kulkach gęsty jak smalec w lodówce,  łańcuch nie widział słońca jak świnia nieba, ale co tam,  zapytam gości co bardziej w temacie czy moszna. 

Pozdrow'er 😉😘

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...