Skocz do zawartości

[Torba pod ramę] Torba do chowania u - locka

morfeusz1805

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Potrzebuje wytrzymałej, niedużej torby/salwy do zawieszenia u - locka  pod ramę. Zapięcie  ma 18 x 31 cm, więc sama torba powinna być odpowiednio większa ze wszystkich stron. Kompletnie nie wiem jakie firmy w tym przodują, jak z jakością. Najlepiej żeby była zrobiona dla pewności  z cordury, ale nie wiem czy taki luksus gdzieś  jest.  Ale jeżeli nie ma, to mam nadzieję, ze są jakieś  równie dobre alternatywy. Oczywiście najlepsza relacja cena/jakość, bo nie chce przepłacać tylko za znaczek. 

Może oprócz tej wątpliwej jakości uchwytów, co są razem dostarczane na u - locki, są jeszcze inne dobre sposoby do przewożenia takiego zabezpieczania? 

Napisano

Co to za u-lock, że uchwyt jest wątpliwej jakości?

Patent są różne:
- mocowanie do pasa - ale przy tych rozmiarach będzie to zdecydowanie niewygodne
- na bagażniku, przytrzymany "klapą" lub gumami/ekspanderami
- w koszyku
- torba pod ramę też może być ale mała to nie będzie

U mnie najlepiej sprawdzało się zamocowanie pod górną rurą, najlepiej są rozłożone siły, mniejsza dźwignia na uchwyt w stosunku do tradycyjnego w pionie. Wymaga to jednak okrągłego przekroju ramy i braku kolizji z linkami.

Napisano

Dzięki za odzew. 

W rowerze Triban 520 jest U-Lock AUVRAY U-Force 10 (105 x 245mm), który nie ma uchwytu do mocowania. 

Nie ma bagażników, koszyków, więc w grę wchodzi tylko mocowanie na ramie. 

Przejrzałem te torby i nic nie wpadło mi w oko, wymiary też nie masują a ceny z kosmosu. 

Kupiłem szeroką na 5cm taśmę o grubości 3 mm (złożę ją jeszcze podwójnie), taśmę rzep, klamry, zaniosę do tapicera, który ma porządną maszynę  aby to zszyć i robię coś takiego. Zastanowię się, który wariant wybrać. Także nie jestem pewny, czy w ogóle tej rzepy używać. 

Mocowanie pod siodłem nie będzie miało tych cienkich rzemyków usztywniających, ale uchwyt na lampę z Ali przymocowaną do sztycy z jednej strony, z drugiej będzie usztywniać dolną część  u - lock"a  jak te rzemyki. 

Huldit-mount-with-Kryptonite-Fahgettaboudit-1024x683.webp

51WNc4oB+RL._AC_SX522_.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wracając do tematu. Kupiłem 5 cm taśmę o grubości 3 mm i do tego klamrę z węższym paskiem ze starej uprzęży dla psa. Poszedłem do tapicera z zabezpieczeniem, który mi zszył i gotowe. Miałem z Ali uchwyt do lampki, który dolną część zabezpieczenia przytrzymują, aby nie gibało się na boki. Oczywiście cały ciężar utrzymuje się na tych paskach, które przyczepiłem do 2 prętów w siodle. Proste, tanie, wygodne  i nie wypadnie. 

IMG_20231102_183002.jpg

IMG_20231102_183043.jpg

IMG_20231102_182724.jpg

IMG_20231102_183100.jpg

Napisano

Otwierasz zamek w u U-locku, wyciągasz, zamykasz rower. Ponownie przychodzisz, otwierasz ściągasz, wkładasz do pasów, zamykasz kluczem. Te czynności robisz z każdym uchwytem, niezależnie od producenta, bo fizycznie się nie da inaczej. Różnica jest tylko taka, że u dołu jest dodatkowy uchwyt, aby  wszystko było stabilne. W uchwycie od światełek nie kręcisz śrubką do końca, wystarczy kilka obrotów aby szczeki się nie otwierały - 3 sek, dodatkowego czasu. No tak, cała wieczność.....;-) 

W dniu 17.10.2023 o 15:35, morfeusz1805 napisał:

Huldit-mount-with-Kryptonite-Fahgettaboudit-1024x683.webp

51WNc4oB+RL._AC_SX522_.jpg

Czym się różni powyższy uchwyt (zdjęcie na górze)  od tego co zrobiłem? Tu jest dodatkowy pasek na rzepę. Kierunek myślenia podobny, ale na powyższym zdjęciu uchwyt może się obijać o ramę. Chyba że tak jak na zdjęciu u dołu, gdzie są przymocowane rzemienie, ale ten pomysł do mnie nie przemawia. 

Oczywiście można u dołu jeszcze inaczej zabezpieczy aby się nie majtało, ale miałem ten uchwyt od lampki pod ręką i tak zrobiłem. 

W dniu 9.12.2023 o 18:47, Greg1 napisał:

Żeby go użyć to pół godziny trzeba te wszystkie śrubki i rzepy rozkręcać 😁

Rozumiem, że ty masz wyjątkowy patent, którym możesz ze wszystkimi się podzielić. ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...