Viking1 Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Witam, podczas jazdy zjechał się gwint w korbie, w który był wkręcony prawy pedał. Czy da się to solidnie naprawić w serwisie? Proponujecie to skleić, czy zamontować jakąś tuleję, a może zespawać? A może gwint jest już tak zjechany, że nie da się tego solidnie naprawić lub bardziej opłaca się kupić nową korbę? Jaką korbę proponujecie dla mojego roweru? Jak wybrać korbę żeby do niego pasowała? Chciałbym żeby miała trochę mniej zębów, aby łatwiej się podjeżdżało pod górę. Moja obecna korba, to ta fabrycznie zamontowana - Forged Alloy Crank, Steel Narrow Wide 38T Chainring. Zdjęcia zjechanego gwintu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Są specjalne tuleje/zestawy naprawcze do gwintów korby, tyle że samodzielnie raczej tego nie naprawisz, a taka usługa w dobrym serwisie będzie kosztowała więcej, niż ta korba no-name. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 A dobry klej nie zrobi roboty? Takim klejem, to chyba można to zrobić samodzielnie bez dodatkowych narzędzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 29 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 Nie sądzę. Różne materiały, działające siły, przeciążenia, czynniki zewnętrzne... Nie warto ryzykować zdrowiem. Nowa korba takiej klasy to koszt maksymalnie 200 zł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 29 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2023 (edytowane) Jakie parametry musi mieć nowa korba, żeby pasowała do mojego roweru? Czym się kierować szukając jej? Nie znam się zupełnie na korbach i napędach. Czy jeżeli korba będzie miała mniej zębów, to będę musiał skrócić/kupić nowy łańcuch? Opłaca się kupić taki no-name? - https://www.olx.pl/d/oferta/mechanizm-korbowy-1-rzedowy-stalowy-38-z-korba-l-p-fordon-1kpl-CID767-IDRNpPZ.html Edytowane 29 Lipca 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Kup pan jakiś mocny dwuskładnikowy klej do powierzchni metalowych i wklej tam padał już na zawsze. Po co to tyle inwestować skoro rower może po takim zabiegu jeździć jeszcze długo. https://novato.cz/produkty/klejenie-i-uszczelnianie/masy-uszczelniaj-ce-i-klej-ce/duotmel-r 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Ta z linku do olx nie będzie pasowała bo jest do napędu 1x z szerokim łańcuchem. Jeżeli zamierzasz zostać przy korbie na kwadrat, to najłatwiej dostępna opcja to różne korby aluminiowe noname z zębatka NW, podobne do tego co masz teraz. Pełne aliexpress jest tego - a, b, c , na allegro też znajdziesz, tylko drożej - a, b. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Kup pan korbę https://allegro.pl/oferta/korba-sunrace-fcm800-1x-zebatka-36t-narrow-wide-13412480746? Ostatnio zamówiłem tą https://pl.aliexpress.com/item/1005005727672228.html? Czekam. @remover mam obie z tych droższych, bardzo ładne i przyzwoite korby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Jedź do najbliższego mechanika samochodowego niech ci wkręci v-coila - korba lata posłuży. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 A nie opłaca się kupić korbę HT2 z Aliexpress zamiast kwadratowej? @RabbitHood Dzięki, jutro podzwonię po mechanikach w moim mieście i zapytam ile będzie kosztowała taka operacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Jeżeli chcesz zredukować masę roweru to przejście na HT2 jest jak najbardziej sensowne, trzeba jeszcze dokupić łożyska suportu…. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) Nie zależy mi na wadze, ale na lepszym działaniu, łatwiejszej obsłudze i niezawodności. Jak znaleźć odpowiednie łożyska? Edytowane 30 Lipca 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Sm-bb52 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 30 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 A ta korba HT2 z Aliexpress nie ma w zestawie łożysk suportu? Jak jeszcze Sm-bb52 miałoby się tam zmieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) W dniu 30.07.2023 o 02:11, Brombosz napisał: Kup pan jakiś mocny dwuskładnikowy klej do powierzchni metalowych i wklej tam padał już na zawsze. Po co to tyle inwestować skoro rower może po takim zabiegu jeździć jeszcze długo. https://novato.cz/produkty/klejenie-i-uszczelnianie/masy-uszczelniaj-ce-i-klej-ce/duotmel-r @BromboszNapisali mi, że koszt kleju to 79 zł, a przesyłka 35 zł. Więc trochę za drogo. Ciekawe czy Poxipol by dał radę. Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Daj sobie spokój z klejem, połączenia klejone są dobre w przypadku obciążeń statycznych, przy pedale wystarczy niewielkie uderzenie i po klejeniu a na dodatek sobie jeszcze zęby wybijesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Dlatego się kupuje odpowiednie środki, a nie na sztukę czymś lepi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 1 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 (edytowane) Znalazłem inną korbę HT2 na Aliexpress. Chcę mieć 32 zęby w korbie, żeby łatwiej się podjeżdżało pod górę z dużym bagażem. Która będzie lepsza do mojego roweru? Ta druga ma dłuższą rurę o 3 mm i inaczej zakończoną. A vs B Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez Viking1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Zamówiłem tę korbę Jakich narzędzi i będę potrzebował aby zdemontować starą korbę na kwadrat i zamontować nową HT2? Jakie wymiary powinny mieć te narzędzia? Np. który z tych kluczy będzie pasował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Do demontażu potrzebujesz 2 kluczy - ściągacz do korby i klucz do suportu, coś takiego. Do tego jeszcze 2 kluczy oczkowe, 15 i 24, jeżeli się nie mylę. Jak nie masz kluczy mozesz kupić podobne narzędzia od razu z rączką, poszukaj a znajdziesz. Do montażu jest potrzebny klucz do misek suportu HTII ( 1 , 2 ) o średnice, która odpowiada zakupionemu suportu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Zamówiłem taki klucz. Wystarczy do montażu? Ma tam jakiś dodatkowy plastik, który wygląda jak klucz nasadowy. Czy muszę jeszcze dokupić klucz nasadow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 Tego z ali wystarczy, plastyk to adapter do innej srednicy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Viking1 Napisano 4 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 A takiego czegoś nie będę potrzebował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 4 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2023 To jest fajna rzecz, dorobiłem sobie coś podobnego z materiałów podręcznych. Jeżeli rower jest nowy, to suport raczej odkręci się bez problemów, bez siłowania, bez ryzyka spadnięcia klucza i uszkodzenia ząbków na suporcie. Natomiast to narzędzie jest przydatne w gorszych przypadkach, zapieczone suporty i takie tam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi