Skocz do zawartości

[koła rowerowe] problem z zaplotem, długość szprych

Amarider

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałem samodzielnie złożyć koło na nowej piascie  i obręczy. Pomierzyłem dokładnie suwmiarką wymiary i dobrałem długość szprych przy pomocy kalkulatora sapim. Koła zaplotłem na 3 krzyże. Nie wiem czemuż, ale szprychy wystają po 3,4mm ponad profil nypla. Czy zrobiłem coś nie tak? Czy to zwykła pomyłka w obliczeniach? 

Piasta dartmoor reel expert 148x12 32h

Obrecz dt swiss e512

Szprychy dt competition strona napędową 276mm, druga 278mm.

IMG_20230719_225754.JPEG

IMG_20230719_225804.JPEG

IMG_20230719_225818.JPEG

Napisano

W zasadzie sam sobie już udzieliłeś odpowiedzi na nurtujące pytanie. Błąd w obliczeniach.  Wystające szprychy aż prawie 4 mm są niedopuszczalne w fachu kołodzieja.

Napisano

@Dokumosa ERD napisane na obręczach DT akurat się zgadza, ale w kalkulatorze sapima wpisuje się wewnętrzną średnicę obręczy, a później podaje się jeszcze grubość ścianki obręczy.

Jeżeli jako średnicę @Amarider podał ERD, a później dodał sobie jeszcze po 3-4 mm jako grubość ścianki to mamy odpowiedź.

Napisano
2 godziny temu, Amarider napisał:

Tak podałem ERD ze strony producenta czyli 562mm + grubość ścianki 3mm. Czyli najzwyczajniej nie dodawać tych 3mm?

Tak, w przypadku kalkulatora sapima od ERD odejmujesz 2x3mm i wpisujesz w polu ze średnicą wewnętrzną obręczy, albo po prostu bierzesz miarkę i mierzysz odległość od kapsla do kapsla, czyli powinno Ci wyjść ok. 556mm.

P.S.

Ja liczę spokeman'em ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...