siara_nh Napisano 11 Lipca 2023 Napisano 11 Lipca 2023 Cześć ok miesic temu zacząłem jeździć rekreacyjnie ( rower Kands Energy 1500 ) , jak zobaczyłem że znajomy na 29calowych kołach jeździ zdecydowanie szybciej to po tygodniu rower zmieniłem na Merida big nine - dokupilem siodełko dostosowane do moich bioder oraz założyłem przedłużkę mostku i jest naprawde wygodnie dobrze mi sie jeździ . Jazda strasznie mnie wciągnęła , dziś zrobiłem pierwszy raz 47km ( dla mnie to wyczyn bo ostatnie 15 lat siedze głównie przed tv lub pc ) Tyle wstępu , to teraz konkrety , chciałbym jeździć zdecydowanie szybciej , mieszkam w Krakowie , głównie jeżdżę po ścieżkach rowerowych i jakieś lekkie szutry - oglądałem mnóstwo filmików na tt lub YT jak lubie chwala gravela - i zastanawiam sie czy na tym rowerze ( łatwiej ) będę mógł osiągać większe prędkości ( nie myśle ze szosówce bo lubię zahaczyć o lekki szuter , polne drużki ) czy taka zmiana ma sens ? tzn zakładając że cały czas mam taką samą kondycję - moja prękość wzrośnie oraz czy komfort jazdy będzie w miarę OK Cytuj
Gość Napisano 11 Lipca 2023 Napisano 11 Lipca 2023 Prędkość wzrośnie w absolutnie minimalnym stopniu, a komfort spadnie znacznie. Cytuj
siara_nh Napisano 11 Lipca 2023 Autor Napisano 11 Lipca 2023 a czy jakoś ( prócz formy ) mogę wprowadzić jakies poprawki / zmiany w rowerze aby można było "łatwiej" jeździć szybciej ? zmieniłem opony na 2,0 semi slick Cytuj
WaGiant Napisano 11 Lipca 2023 Napisano 11 Lipca 2023 Zmiana opon z terenowych na węższe i mniej terenowe to podstawowy zabieg ułatwiający jazdę po dobrej nawierzchni . Jeśli już to zrobiłeś to raczej niewiele możesz więcej . Tzn zawsze możesz założyć jeszcze węższe i lżejsze . Możesz też zmienić koła na lżejsze albo/i zmienić amor na sztywny wideł . Jakieś zyski na prędkości na pewno by były ale jak duże ???? Chyba lepiej budować formę . Na gravelu oprócz delikatniejszych opon miałbyś też inną pozycję . Teoretycznie to też powinno pomóc tylko nie koniecznie taka pozycja i baranek będzie ci odpowiadać . A nie możesz gdzieś wypożyczyć gravela ? Chyba w decathlonie to było możliwe . Aha , gravele są bardzo różne . Od ,,prawie MTB " , do ,,prawie szosy " . Cytuj
siara_nh Napisano 11 Lipca 2023 Autor Napisano 11 Lipca 2023 dzięki za informację, chyba tak właśnie zrobię i wynajmę rower , a czy zmiana pedałów na te zatrzaskowe coś daje ? Cytuj
Kettler Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 Większość ludzi którzy przeszło na zatrzaski przy nich zostaje. Początkowo mialem tylko w MTB ale teraz mam w trekingu i nawet stacjonarnym 😁 Nie chodzi nawet o efektywność pedałowania ale w górach paradoksalnie czuję się bezpieczniej jak jestem wpięty a na nizinach stopa jest jednej pozycji i nie muszę się zastanawiać jak ją ustawić, skupiam się na pedałowaniu… 1 Cytuj
JWO Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 Cytat a czy zmiana pedałów na te zatrzaskowe coś daje Daje, szczegolnie przy dlugich trasach. Ja mam w gravelu SPD SL i platformy w mtb. Nie zalozylem SPD do fulla, bo na forum poradzili mi ze lepiej uczyc sie na platformach, pomimo ze w SPD latwiej 12 godzin temu, ChuChu napisał: Prędkość wzrośnie w absolutnie minimalnym stopniu, W zasadzie zgoda. Tylko kazda zmiana troche doda predkosci. Sztywny widel, SPD, mniejsza waga, inna pozycja. Wszystko razem moze dac juz odczuwalna zmiane. A to sie przelozy na wieksza chec jezdzenia i poprawe kondycji (ktora ma najwiekszy wplyw na predkosc ) 12 godzin temu, siara_nh napisał: oraz czy komfort jazdy będzie w miarę OK 12 godzin temu, ChuChu napisał: a komfort spadnie znacznie. Mnie wygodniej sie jezdzi na gravelu niz na fullu. Kierownica szeroka, opony gwizdza, amory sie uginaja. Mtb za to lepiej dziala w jezdzie grawitacyjnej, dla co dla gravela jest w ogole nieosiagalne Cytuj
Kettler Napisano 12 Lipca 2023 Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Przesiadka na gravela/szosę zmotywuje Cię do szybszej jazdy bo na tego typu rowerach wszyscy szybciej jeżdżą😁, potem są młodzi i silni na MTB no i leśne dziadki 😹takie jak ja na trekingach i innych wynalazkach. Edytowane 12 Lipca 2023 przez Kettler 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi