Skocz do zawartości

[Napęd] Mieszany napęd Xt/slx 1x12

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, 

Chciałbym synowi trochę ulepszyć napęd, ale niekoniecznie jestem skłonny, żeby kupować pełną grupę XT. Czy to dobry kierunek, aby korbę i kasetę wziąć od SLX, a manetkę oraz przerzutkę do XT? Rozumuję w ten sposób, że o ile w przypadku XT będzie wartość uzyskana na precyzji mechaniki, to korba i kaseta obu grup różnią się tylko masą, ale nie wiem czy rozumuję właściwie ;)

pozdrawiam

Kal

Napisano

A co ma w tej chwili, i co to za rower?

Po prawdzie to jeśli chodzi o jakość pracy przerzutki to XT się nie różni od SLXa (a nawet od Deorki). W przeciwieństwie do SRAMa w Shimano zyskuje się raczej na wadze niż na jakości pomiędzy grupami 12tkowymi. Za to manetka XT jest mega (jak ktoś lubi twarde manetki - ja lubię 😀).

Napisano

Długa historia. Rower to Trek Merlin 7. Kupiłem fabrycznie nowy rok temu i non stop są z nim problemy. Napęd przeskakuje, rwie się łańcuch, płyn z układu hamulcowego się wylewa, no dramat - w zeszłym roku więcej stał w serwisie niż w terenie. Myślałem, że komponenty tej klasy - w końcu Deore, to nie jakiś Altus, będą w miarę OK, a tu się okazuje, że to absolutny badziew. Śmigam na osprzętach szosowych - Ultegra i Dura-Ace, żona 105 i wszystko działa, a tu jakiś dramat. Mam w MTB 9cio rzędowe XT i są nie do zdarcia. 

Pomyślałem, że wymienię w nim cały napęd na wyższy, ale nie uśmiecha mi się wydawać połowy wartości roweru na nowy napęd, dlatego kombinuję, ale niestety wychodzi, że bez wymiany piasty się nie da - Micro Spline - zaplatanie koła to jednak zagadnienie. Może warto przejść na SRAMa...

Napisano

W przerzutce xt względem slx masz łożyskowane kółka oraz możliwość regulacji hamulca rolkowego sprzęgła bez zdejmowania dekla. Kaseta xt ma 2 największe koronki alu, slx tylko największą, korba xt jest lżejsza. Manetka xt ma możliwość zrzucania o 2 przełożenia (na mniejsze koronki) i działa to zanim puścisz dźwignię.

Napisano
9 godzin temu, kal800 napisał:

Hej, 

Chciałbym synowi trochę ulepszyć napęd, ale niekoniecznie jestem skłonny, żeby kupować pełną grupę XT. Czy to dobry kierunek, aby korbę i kasetę wziąć od SLX, a manetkę oraz przerzutkę do XT? Rozumuję w ten sposób, że o ile w przypadku XT będzie wartość uzyskana na precyzji mechaniki, to korba i kaseta obu grup różnią się tylko masą, ale nie wiem czy rozumuję właściwie ;)

pozdrawiam

Kal

Mam podobnie u siebie. Przerzutka i manetka XT, korba SLX, z kasetą trochę inaczej, bo XT 8100 a w kolejce czeka Deore 6100. Wszystko śmiga jak należy.

Napisano

Jeżeli jest dostępny hak do przerzutki 11 i 12 s to zabawa przy zamianie na 11 czy 12s jest ta sama trzeba tylko założyć kasetę 12s  SRAM, Sunrece, Garbaruk.

• Mod Team
Napisano
6 godzin temu, kal800 napisał:

Ostatecznie wejdę w XT 8000 - 11-rzędowe. Za dużo zabawy z przejściem na 12 rzędów. 

Liczyłeś koszty jednej i drugiej opcji? Według mnie przy rozsądnym zestawie cena będzie podobna, a kasety można zastosować takie, które nie wymagają zmiany bębenka.

Napisano

No właśnie policzyłem - XT 12to rzędowe (przerzutka, kaseta, manetka, piasta) 1450 zł + pewnie z 200 za zaplecenie koła - sam tego nie zrobię z całą pewnością. Za 11to rzędowe XT zapłacę 900 zł (przerzutka, kaseta, manetka) i wszystko sam ogarnę. Oczywiście zakładam, że kaseta 11 rzędowa wejdzie na bębenek, na którym teraz siedzi 10cio rzędowa Deore CS-M4100. 

Napisano
2 minuty temu, bogus napisał:

Jeśli upierasz się przy zmianie piasty to oczywiste, że wyjdzie drożej. Ty wybierasz 🤗

Nie upieram się - ale nie mogę znaleźć kasetki 12to rzędowej na standardowy bębenek Shimano/SRAM - jest albo Micro Spindle, albo SRAM XD. 

Napisano

Kasety eagle nx, sx są na zwykły bębenek. IMHO 12 rzędów z kasetami zaczynającymi się od 10 ma sens, kompensuje to droższy łańcuch, kasetę, szybciej zużywający się napęd. 

• Mod Team
Napisano

Widzę, sorki - to filtrowanie w centrum rowerowym tak sobie działa. Nie raz miałem taką sytuację, że nie wyświetliło mi się to, czego szukałem, a potem się okazywało, że po wyszukaniu guglem część się nagle pojawia w sklepie. Garbaruk za drogi, ale ten NX to jak najbardziej. 

W takim układzie wychodzi stówkę drożej, więc nie ma absolutnie o czym mówić. Dzięki 

Napisano

Mam w jednym z rowerów kasetę 12s sunrace cmz903 11-50T. Kompletnie bez sensu względem 11s m5100 11-51, które są tańsze i sprawniej to działa. Jeśli 12s to tylko zaczynające się od 10T.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...