Skocz do zawartości

[jazda po kostce brukowej] ściąganie na boki przy jeździe po kostce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

Zrobiłem ostatnio większy przegląd roweru. Smarowanie piast, wymiana łańcucha, suportu i wyczyszczenie sterów. Dodatkowo wymieniłem opony na trochę szersze niż miałem. Teraz zastosowane są opony shwalbe marathon szerokości 1,2 cal. 

Po takim przeglądzie zacząłem jeździć i zacząłem mieć problemy na kostce brukowej najbardziej na takiej układanej w rzędzie. Jadąc po takiej kostce mam problem ze znoszeniem/ rzucaniem roweru na boki. Wcześniej tego nie było, a była zastosowana węższa opona. Sprawdziłem już scentrowanie kół, luzy na sterach, luzy na piastach i czy nie mam gdzieś przypadkiem pękniętej ramy. 

Czy ktoś ma pomysł czym to może być spowodowane? Ewentualnie co jeszcze powinienem sprawdzić. 

Napisano

Miałem Maratona 23 i 25 mm w tym też plusa i wszystkie ściągały w rowkach, to efekt wysokiego ciśnienia i nadmiaru miękkej gumy na nim, guma trzyma się szyny i chce zostać i tak to odbierasz. Można się przyzwyczaić, te opony dzięki elastycznej wkładce i bieżnikowi są niepowtarzalne.   Twarde i miękkie na raz. Na twardym nalana elastyczna guma. Nie ma wąskich opon tak przyczepnych w mieście  jesienią. Dobrze na parszywym asfalcie czy alejkach parkowych. Nawet zjeżdżałem po singletrakach …😀

Szersze Maratony są bez porównania bo nie pompuje się ich tak mocno i jeżdżą normalnie.

Napisano

Nie sądzę, żeby szerokość miała wpływ, bo nawet na moich 2" w mieszczuchu czasami mam odczucie pływania tyłu jak bym jechał na flaku, a to tylko kostka krzywa.

Zmieniła się szerokość opony, a jak z ciśnieniem? To samo, niższe?
Może to tylko kwestia czucia ugięcia się szerszej opony na mniejszym ciśnieniu. Jak się przesiadałem na 2,5" w góralu i zszedłem na jakieś 1,5bar, to też chwilę musiałem się przyzwyczaić do miękkości jazdy.

Napisano

Ciśnienie zgodne z tym co jest napisane na oponie, zakres jest 4-6 bar. Próbowałem ciśnienia 4,5,6 bar różnica nie odczuwalna. W poprzedniej oponie, która miał 1 cal miałem około 6 bar. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...