Skocz do zawartości

[Kierownica Baranek] Szerokość

BPatryS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej w związku że w moim "Trabancie rc520"
Nie mogę się polubić z kierownicą 42cm przy szerokości barków +/- 50 cm

W sumie przejechałem już 2,5 tysiąca km i dalej bolą mnie dłonie,barki,ramiona
(Jazda robi się tragiczna powyżej 50 km i więcej)

To mam zakładać 44-46 cm ? Czy jakoś inaczej mam to mierzyć?

Uprzedzam że byłem na BikeFitting- wszystko co sugerowali- można wsadzić do pudła..
Nie wiem może dla prosów to działa, dla mnie pod turystykę rowerową wszystko mnie uwierało.

Ps. Tak jeżdżę w spodenkach z "Pampersem" z blokami m520

Napisano

Mierzysz od kości do kości. Ja mam 44 cm, w gravelu mam kierownicę 46 i jest ok. W szosie z drugiej strony mam 42 cm i na początku wydawało mi się za mało (szczególnie w dolnym chwycie), ale przyzwyczaiłem się i jest ok.

Może po prostu na chwilę obecną pozycja jest dla Ciebie zbyt pochylona.

mierzenie

53 minuty temu, SpinOff napisał:

Jak to ramiona? Co w ogóle może boleć w ramieniu?

pewnie mięśnie

Napisano

To bary jak u Pudziana :)

Kierownic barankowych o szerokości 48 cm + za wiele na rynku nie ma, ale jakieś są. Przy okazji będziesz musiał pewnie też mostek krótszy zakupić.

Napisano

i tak "chyba" będzie to 46 cm , bo 48/50 jak już znalazłem to większość to karbon lub cena horrendalnie wielka, jednak poczekam na więcej informacji co inni o tym myślą.

Napisano

no tak ale ja nie mogę mieć flary- złamany nadgarstek przez kierowce który koniecznie musiał byc pierwszy.. więc wszystkie zgięcia odpadają, ale dziękuje za propozycje

Napisano

Miałem złamane obydwa nadgarstki i jeżdżę z małą flarą, ale rozumiem że mogłeś mieć bardziej poważne/nieco inna kość pękła.
Wersji typowo szosowej (bez flary) rzeczywiście będzie bardzo ciężko dostać w takim rozmiarze.

Napisano

aa, no ja miałem jedno złamanie z przemieszczeniem kości, następnie łamanie chirurgiczne pod prawidłowe zrastanie- dalej uważam że coś słabo się zrosło ale gdzie moja wiedza a gdzie lekarzy.

Nie ważne najważniejsze że prosta kierownica na mtb nic nie boli, a jak uwiera to mam rogi i jest zacnie.

To samo chciałbym otrzymać na "baranku" oglądałem ten Webinar #2 Kierownice szosowe co koledzy tutaj zamieścili link, i dalej się bije z myślami że kierownica między 46-48 cm
Chociaż już jestem bardziej nakierowany na 46 cm bo 48 cm rzadko dostępne( i podejrzewam  że z każdym wymiarowaniem mogłem strzelić błąd) więc i tak chyba będzie lepsza 46 kierownica jak 42cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...