Skocz do zawartości

[Hamulce] Upgrade hamulców do e-bike - MT200

lor3ddr8d

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, posiadam rower elektryczny Kellys Tygon R50, w którym są zamontowane hamulce Shimano MT200. Nie ukrywam, że działają słabo przy mojej masie 80 kg. 
Chciałbym zrobić upgrade, bo chce zacząć jeździć po górach ;) .Pomyślałem o takim zestawie: 
Przód chce zmienić na SLX 7100 lub czterotłoczkowy 7120 - nie wiem, czy warto dopłacać ? 
Z tyłu nie chce mi się zmieniać przewodu hamulcowego, więc pomyślałem o MT501. 
Klamki hamulca byłyby z zestawu 7100 - tak, żeby były jednakowe, czy one będą kompatybilne również z MT501 ? 
Tarcza chciałbym: SM-RT66 203 mm przód i 180 mm tył

Co sądzicie o takim upgrade ? :)

Napisano

Plan, szczególnie z czterotlokiem z przodu jest ok. Jeden problem. Tarcze są do wąskich klocków, wiec zacisk MT500 nie dla ich. Lepiej dać slx z obu stron, ale właśnie dla tarczy, a nie klamki. 

Napisano

Zdecyduj czy masz tarcze centerlock czy na 6 śrub - bo pokazujesz jedne takie, drugie takie (RT70 są centerlock ale do szerokich klocków).

@uzurpator - sam to chciałem zaproponować, ale MT-200 to oficjalnie nie do metalików i tarcze też warto by od razu lepsze, a to może znaczyć pod wąskie klocki. Hamulce MT-200 (z przewodem i klamką) kosztują tyle, co dobre klocki i nawet według producenta są słabsze - dla bezpieczeństwa. Ja ważę 70kg i mi czterotłoczkowe XT z tarczą 203 nie przeszkadzają, a MT520 na tarczy 180 zdarzało się przegrzać. Tym rowerem nie ma co planować super enduro, więc jazda będzie raczej z ciągłym hamowaniem i hamulce mocno obciążone.

Napisano
1 minutę temu, uzurpator napisał:

Klocki -> metaliczne

Tarcze -> 203/220 przód, 180 tył

Zmieniałem już klocki i tarcze w poprzednim zwykłym rowerze, dla mnie to było za mało, a tutaj mamy elektryka, który waży 25 kg. 

2 minuty temu, Wojcio napisał:

Zdecyduj czy masz tarcze centerlock czy na 6 śrub - bo pokazujesz jedne takie, drugie takie (RT70 są centerlock ale do szerokich klocków).

Centerlock mam w rowerze.

Napisano

No to pytanie:

1. Chcesz raz a dobrze, łosz end goł? Wtedy dowolne 4 tłoczki z klamkami z Servo Wave
2. Chcesz tanio a dobrze - to wtedy tak jak pisałem
3. Chcesz maksymalizować z autystycznym zacięciem to co masz. Wtedy tarcze 203 na oba końce i klamka Servo na przód. a jak braknie, to jeszcze 4 tłoczki na prżód.

Jeżeli ten elektryk nie jest odblokowany, to jego waga nie ma większego znaczenia.

Napisano

Wolę raz a dobrze ;) Jest odblokowany ale mam przyzwyczajenia z motocykli enduro, gdzie klamką hamulca operuje się mega precyzyjnie. Te MT200 mnie nie przekonują na asfalcie, więc w górach tym bardziej. 

Skomponowałem taki zestaw: 

SHIMANO SLX BR-M7120 zacisk i klamka
Zacisk MT 500
Klamka M 7100
Tarcza tył SM-RT70 180
Tarcza przód SLX SM-RT70 203
Przewód hamulcowy SHIMANO XTR Trail SM-BH90-SBM 100 cm - komplet montażowy

i jeszcze jakieś klocki muszę wybrać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...