Skocz do zawartości

[widelec - stery] Widelec Stevens x-12 v - co to za cześć?

5mek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam problem z odgadnięciem jak zamontować widelec - nie wiem czy ten pierscień jest zdejmowalny - nie chcę zniszczyć.

Z tego co znalazłem to producent tak opisuje stery:

STEVENS AH 1 1/8"

• Upper bearing cup: ZS44/28.6
  • Lower bearing cup: ZS44/30

Chcę go zamontować do ramy ze zwykłymi sterami A-head, a to chyba jest do maszynowych. 

Jest w stanie ktoś pomóc?

Wiekie dzięki,

Szymon

IMG_4876.jpg

IMG_4875.jpg

Napisano

Czy myślisz, że to bieżnia zwykła / kulkowa? Nie widzę tam żadnych śladów po kulkach. 

Ani też kształt nie jest taki z wklęsłym torem dla kulek (w przeciwieństwie do tej bieżni którą zdjąłem ze starego amortyzatora).

Napisano

To, że to nazwa się 'bieżnia' to atawizm. To pierścień na którym opierało się łożysko w starych sterach. Istnieje niezerowa szansa, ze będzie pasować do nowych, ale dla porządku, bym wymienił.

Napisano

W sensie łożysko maszynowe w starych sterach? 

Jakieś wskazówki jak zabrać sie za zdejmowanie tego? Palnik :) ?

Napisano

Maszynowe lub hybrydowe.

Ja bym podważał nożem. Palnik tutaj nie pomoże - stal się rozszerza wolniej niż aluminium i jeszcze bardziej to zakleszczy, zakładając, że to jest stalowy pierścień.

Napisano

Jak na razie nie udało mi sie tego zdjąć. Nie wiem czy nie lepszym pomysłem byłoby zamowienie nowych sterów maszynowych i zostawienie tej bieżni w spokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...