Skocz do zawartości

[manetki] manetki pod I-Spec EV

szuwar_1978

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejne zmiany w mojej Meridzie big nine 500... wpadły hamulce XT M8100 z systemem I-Spec EV obecne manetki Deore M5100 są mocowane na obejmy i nie  idzie tego zgrać żeby sie wygodnie operowało. Myślę nad zmianą na coś pod I-spec EV..   napęd 2x11 deore.. co polecacie? Docelowo chce cały napęd z grupy XT ale to jak zajadę ten... konfiguracja 2x11 zostanie bo pasuje mi to...

Napisano

Mam bez monitorków ale przekładałem już przed i za mocowanie hamulca  i nie mogę znaleźć odpowiedniej pozycji... znalazłem XT M8130 na EV i taką zakupiłem... 

Napisano

Dzięki za informacje troszkę wypadłem z obiegu jeżeli chodzi o nowe technologie. Zdążyłem anulować zakup....

Z tego co patrze to jest problem w takim razie bo XT-M8000 albo są na obejmę z telewizorkami albo na I-Spec II

Masakra...

Ale widzę że M8000 można wywalić telewizorek... no nic chyba pójdę w M8000 i obejmę jakoś się to ustawi..

Napisano

Nie ma opcji połączenia manetek XT i wyższych 11rz z nowymi klamkami shimano (Mx100) żeby dało się to później używać bez obawy o zwyrodnienie stawów w dłoni. Tylko "druciarskie" metody zostają. Niektórzy odkręcają uchwyt i-spec II od manetki i przykręcają tak bezpośrednio do klamki - ale zakres regulacji żaden. Jest też trochę tamtów o tym jak zadrutować szczególnie na anglojęzycznych forach.

Napisano

Widziałem te rozwiązania z montowania spec II do EV ale tak właśnie myślałem że regulacji brak... pójdę jednak w obejmę i  M8000 tylko bez telewizorków.

Napisano

Nie bedzie pasować. Jedyna pasującą 11s jest m5100 na obejmę lub i-spec.

Jesli miałeś dyskomfort z m5100 na obejme to z m8000 będzie znacznie gorzej (obejma przerzutki m8000 powinna być w tym miejscu gdzie wypada obejma klamki m8100).

Napisano

Chyba zaryzykuje i kupię manetkę M8000 na obejmę i zrobię przymiarkę najwyżej oddam...

Chce jeszcze zmienić przerzutkę tył na M8000 SGS 

Konfiguracja była by taka...

2x11 korba 36-26 kaseta 11-42 M5100  11s manetka M8000 i przerzutka M8000 SGS... 

Będzie to działać OK? Czy macie jakieś uwagi?

Napisano

U mnie m8000 gs chodzi na 46-34 i kasecie 11-42. Jedyny spadek kultury jest na 46/42. Ale przy napedzie 2x i tak zalecają nie latać na tym przełożeniu i żeby nie parować 34 z dwoma najmniejszymi koronkami kasety. 

Napisano
W dniu 7.05.2023 o 10:06, szuwar_1978 napisał:

Widziałem te rozwiązania z montowania spec II do EV ale tak właśnie myślałem że regulacji brak... pójdę jednak w obejmę i  M8000 tylko bez telewizorków.

Ja tak jeżdzę od 2 lat. Manetki XT M8000 I-spec II przykręcone bezpośrednio do klamek hamulców XT M8100 I spec EV (trzeba zastosować do tego krótsze śruby niż oryginalne) 

Troszeczkę brakuje do idealnego ustawienia, ale nie narzekam i bez jakiegoś większego dyskomfortu jeżdzę nawet wiele godzin.

Ja bym na Twoim miejscu spróbował.

Napisano

Już zamontowana ale na obejmie... też jest OK. Klamkę lekko odsunąłem bo i tak sie je obsługuje 1 palcem i maneta poszła między hamulec a grip. W porównaniu do M5100 ta ma mniejsze dzwignie i obsługuje się to w tym ustawieniu OK. Jedyny minus to że obsługa tylko kciukiem ... dla mnie to nie problem bo wiele lat śmigałem na manetkach srama trigger i tam tylko kciukiem sie obsługiwało. Dla mnie to zaleta bo paluch zawsze wolny i może kontrolować hamulce. 

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Odgrzewam temat, bo rozważam zmianę hamulców na m6100, a mam manetkę sl-m8000. Najprostsze rozwiązanie to kupno sl-m5100 z mocowaniem i-spec ev. I teraz pytanie:

czym różnią się te manetki? Muszę przyznać, że działanie sl-m8000 (dosyć twardy click) bardzo mi odpowiada. Zrzucanie o 2 nie jest dla mnie ważne, ale kultura pracy tak. Napędu na 12s zmieniać nie zamierzam.

Napisano

M5100 jest miękka i nie zrzuca.natychmiast tylko po puszczeniu dźwigni. Jest patent żeby ulepić montaż .ev do manetki i-spec II ale jeśli miałbyś specjalnie po to kupować manetkę m8000-ispec II to IMHO nie warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...