wymiennik Napisano 26 Kwietnia 2023 Napisano 26 Kwietnia 2023 Wybieram się na rowery z namiotami, ze spaniem na campingach. Jak zabezpieczyć 3 rowery i przyczepkę Extrawheel na campingu? Zakładam, że rowery będą stały gdzieś obok namiotu - 3 rowery i przyczepka obok siebie. Posiadam długi duży hartowany łańcuch z porządną kłódką, którego używam jak zostawiam rowery na wakacjach pod domkiem, wiacie. Ale taki łańcuch waży dobre kilka kilogramów i jest za duży i za ciężki, żeby wozić go ze sobą na rowerze. Mam też cienką 3 m linkę stalową z Obi i kłódkę, ale takie zabezpieczenie pewnie można łatwo przeciąć nożycami. Zajmuje mało miejsca i jest lekka, ale poziom zabezpieczenia niski. Mam też U-locki ale w tym przypadku mogę zapiąć każdy rower osobno, a nie ma jak ich spiąć razem. Musi być to zabezpieczenie w miarę lekkie i w miarę małe. Koszt nie musi być bardzo niski, jestem w stanie rozważyć jakiś sensowny pomysł nawet w wyższej cenie. Macie jakieś pomysły jak spiąć ze sobą / zabezpieczyć 3 rowery i przyczepkę. Na razie wymyśliłem, że rowery będą stały tuż obok namiotu spięte u-lockami i jakąś linką spiąć rowery ze stelażem namiotu i puścić linkę po ziemi, żeby nie było jej widać. Żeby w razie próby kradzieży szarpnął się namiot.
Wojcio Napisano 26 Kwietnia 2023 Napisano 26 Kwietnia 2023 Spędziłem w ubiegłym roku tydzień pod namiotem z rowerami (ale przyjechaliśmy autem - Chorwacja) - były spięte takim ciężarnym (4,5kg) łańcuchem do drzewa na parceli i do tego był przypięty bagażnik na hak. Niby OK - miejsce ciche, spokojne, z sąsiadami nawiązaliśmy relacje. Pewnie wystarczył by sznurek. Ale jak jeździłem z sakwami to już była tylko linka, rowery spięte tylko do siebie (bo nie zawsze było do czego) ale tak, by koła wchodziły pod tropik - by była szans usłyszeć - poczuć, jak coś się dzieje - to były pola biwakowe w Polsce- żadnej ochrony czy płotu. I wtedy miałem miniaturowy alarm rowerowy - włączany kluczykiem - liczyłem, że jak ktoś ruszy to będzie alarm, a w nocy nie zauważy małego pudełeczka pod siodełkiem. Nadal są takie zabawki - w dzień bez sensu - można zatkać ręką, rozwalić, ale w nocy przy namiocie może pomóc. Wtedy jednak nikt nie ruszył, nic nie ukradł - ja zgubiłem kluczyk i miałem problem .
wymiennik Napisano 26 Kwietnia 2023 Autor Napisano 26 Kwietnia 2023 Z połączeniem z nogą dobry pomysł. Najlepiej jakbym kupił stary trójkątny namiot, w którym nogi mi będą wystawać i wtedy przywiązać do nogi i przy okazji do masztu. Jak ktoś pociągnie rower z linką, to namiot się zawali i na pewno się obudzę. 🤪😉 Domyślam się, że alarm reaguje na ruch. Coś tego typu? https://www.amazon.pl/Fosmon-bezprzewodowe-urządzenie-antykradzieżowe-wodoszczelność/dp/B07PQ92SHC/ref=asc_df_B07PQ92SHC/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=522666574319&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=13254421577441139706&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011521&hvtargid=pla-743838240216&psc=1
Wojcio Napisano 26 Kwietnia 2023 Napisano 26 Kwietnia 2023 No coś takiego, ale to już zaawansowana technologia. Myślę, że w dzień i bez właściciela w pobliżu to nie jest skuteczne (pamiętam, że w moim jak zatkać palcem piszczyk to prawie nie słychać i można wtedy urwać i utopić, ale w nocy, pod namiotem zadziała z zaskoczenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.