Skocz do zawartości

[rozmiar ramy] Dartmoor Primal Pro 27,5 rozmiar s przy 170cm

depose86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc. Potrzebuje waszej pomocy. Kupilem rower Dartmoor Primal Pro 27,5 w rozmiarze S i wydaje mi sie ze moze byc za maly ;/ Wzrost 170cm przekrok 77,5cm. Ponizej wklejam zdjecia robione na szybko. Czy rower wg was nie jest za maly?? Do tej pory jezdzilem na zwyklym MTB Z Krossa rama 17cali, kola 26 cali i bylo ok. Mam mozliwosc zwrotu/wymiany roweru na wiekszy i nie wiem co robic i potrzebuje waszej pomocy.

Wymiary ramy S:

reach 415

stack 622

st 410 

ett 589

przekrok 774

A wymiary ramy M to odpowiednio

reach 445

stack 622

st 430

ett 621

przekrok 774

W linku pelna geomatria ramy 2022_dartmoor_HT-frames_geometry_PL.pdf (velo.pl)

341033419_1266183337308861_335307244070024967_n.jpg

341170699_6163803233705580_7259668907349994487_n.jpg

341179815_1188675141832694_3971064123937075435_n.jpg

Napisano

Może jeszcze napisz do jakiego zastosowania ten rower bo niektórzy używają jako quasi-dirtówkę czy rower nastawiony stricte grawitacyjnie.

Niemniej jeżeli do "normalnej" jazdy gdzie masz ileś czasu siedzieć na siodełku i pedałować, wydaje się zdecydowanie za mały. Ja bym zmieniał na Mkę, nie widzę przeciwskazań. A ogólnie to bym nie kupował 27.5, ale może to świadomy wybór.

Napisano

Nie napisałeś jeszcze jak ten rower będzie używany?

Jeżeli oczekujesz, aby był bardziej zwrotny i fajniej zachowywał się przy zjeździe - zostaw mniejszy.

W każdych innych warunkach ten większy mógłby być lepszy, ale nie jestem pewien czy przeskok o 3 cm na długości to zaś nie za dużo przy Twoich gabarytach.

Jak masz możliwość to przymierz się jeszcze do tego większago i sprawdź czy w takich warunkach "rekreacyjnych" podczas jazdy po płaskim nie będziesz się czuł za bardzo "wyciągnięty"

Napisano

Raczej do normalnej jazdy gdzies po lasach, bocznych sciezkach, mniej typowo  w gorach. W takim razie przekonaliscie mnie i jade dzisiaj przymierzyc rozmiar wiekszy i ewentualnie wymienie

Napisano

@depose86, o ile dobrze widzę to ten rower ma myk-myka, więc przy przymiarce M-ki zwróć uwagę czy się cały wysunie. Nie wiem czy w M`ce ma dłuższy skok i o ile jest dłuższa podsiodłówka, ale tylko informuję żebyś później nie musiał zakładać krótszej sztycy.

Napisano
37 minut temu, depose86 napisał:

Raczej do normalnej jazdy gdzies po lasach, bocznych sciezkach, mniej typowo  w gorach. W takim razie przekonaliscie mnie i jade dzisiaj przymierzyc rozmiar wiekszy i ewentualnie wymienie

w takim razie kupiłeś rower który ma całkiem inne zastosowanie. Oczywiście możesz nim jeździć gdzie chcesz, ale będzie to męka. Jest to rower o geometrii trial'owej który dobrze zjeżdża, po płaskim potrzebujesz jakiegoś MTB o relaksacyjnej geo np. cube attention albo indiana storm x7

Napisano

wiem jakie ma zastosowaniem ten rower. bardzo dużo o nim poczytałem.  planuje zacząć zabawę w zjazdy, dlatego taki wybór. jazda po ścieżka będzie razem z dziewczyna gdzie nie będzie zabójczego tempa. sporo się naczytałem o rowerach i ten rower w teorii najbardziej spełnia moje oczekiwania. przy wyborze tez miałem mega dylemat, niby mierzyłem ta eskę w sklepie i mówili mi ze jest ok, a teraz wiem ze jest raczej za mały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...