Skocz do zawartości

[korba] kaseta i łańcuch 10rz. Czy da radę korba 3x9rz ?

salaros1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no właśnie nie wiem jak jest z tą korbą Sram (nie wiem z jakiego materiału jest wykończona bo świeci się jak psu j***). Ja mam starą jeszcze kasetę na 8rz od shimano (niska półka CS-HG31-8) i na tej kasecie mało widoczne są ubytki (kolor matowy, domyślam się że proszkowo była lakierowana), a ta konkretna kaseta sram nie wiem jak jest wykończona. Sugerować się zdjęciem to raczej nie była lakierowana proszkowo.

Napisano

Mi się udało przerobić korbę ht2 gdzie założyłem jedna zębatkę od napędu 9 rzędów a druga mam od typowo 10 rzędowego napędu i działa to bez problemu z łańcuchem kmc x10el. Co do głośnej pracy nie wiem jak dla mnie pracuje to dość cicho. Posiadam napęd 2 x 10 

Napisano
5 godzin temu, Mihau_ napisał:

Szerokość wewnętrzna łańcuchów 9,10,11s jest taka sama

inna sprawa, że napęd 3x10 to już spore przekosy

A 2x 10 to mniejsze czy większe lrzekosy? Przecież na 3x zawsze używa się inaczej biegów jak na 2x. Ale na 2x10 z blatu jadę całe 10 zębatek z tyłu(może rzadko paruje blat z największą zębatka kasety bo już hałasuje) , a mniejszej zębatki korby nie paruje jedynie z dwoma najmniejszymi zębatkami kasety. Dodam że mam 11rz korbę z blatami z 8rz clarisa. Kaseta 10rz a łańcuch 11rz. Nie rozumiem więc po co jakieś gadanie o przekosach jeśli chyba wiadomo że w takim układzie trzeba odpowiednio wybierać biegi. 

krzyzowanie-lancucha-w-rowerze.jpg

Tu dla 3x9 ale dla 3x10 wygląda to podobnie. 

Napisano

Córka miała rower 3x10 i było ok. Nie wiem już jakie były tarcze w korbie, ale przerzutka i kasata XT. Ładnie to pracowało, bo kaseta 10s nie jest jakaś bardzo szeroka w porównaniu do np. 8s a łańcuch jest bardziej wiotki. Zakres przełożeń był jak w traktorze. 

Napisano
W dniu 18.04.2023 o 20:18, Mihau_ napisał:

Sram ogólnie robi dobre graty ale jeśli myślisz, że zawsze będzie czarna to się rozczarujesz. Kolor schodzi i całość zaczyna wyglądać jak gufno

odnośnie kasety jeszcze to nie wiem czy kombinować z kolorem czarnym. Po jakim przebiegu można się spodziewać zejścia lakieru ? Albo kupię Shimano Deore HG50-10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...