Skocz do zawartości

[Do 3500zł] Trek w tej cenie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. 

Rozglądam się za rowerem górskim. Przeznaczenie to dojazdy do pracy około 30 minut, czasami jakieś trasy typu 10-20km, może 2-3 razy w tygodniu. 
Dosyć regularne jeżdżenie, ale rekreacyjne. Świadomie góral, po prostu lubię i jestem przyzwyczajony, nawet jeśli inny model by był wygodniejszy.
Myślę nad dwoma modelami:

1. https://www.dobrerowery.pl/trek-marlin-5-2022-lithium-grey?combination_id=34685&gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6M7Y1GirWcz99rZQaH2hNmgG0IMhdc-fApJzdPVeZNfQPsCEgLFrnRoCXL4QAvD_BwE

2. https://www.dobrerowery.pl/trek-marlin-6-2022-matte-dnister-black?combination_id=34754&gclid=CjwKCAjwq-WgBhBMEiwAzKSH6HH-Rp8nut1PyKlHtiGzAQfOyRkYXvnR6HAhpeaDbrW4V2b0jsgtqhoCNgUQAvD_BwE

Który lepszy? I czy ten sklep jest Wam znany i spokojnie mogę zaufać i stamtąd kupić? 

Napisano
11 godzin temu, KSikorski napisał:

Marlin 6 zdecydowanie lepszy. Różnią się głównie napędem (deore vs altus).

A jest jakieś wytłumaczenie w takim razie dlaczego Marlin 5 jest droższy o 500zł i kosztuje 3500zł? Nawet gdyby nie uwzględniać promocji, oba powinny być za 3500zł, więc rzeczywiście po prostu dużo bardziej opłaca się brać ten Marlin 6?
I tak ostatecznie - 3000zł za ten rower jest ok? Myślę, że są lepsze opcje, ale jakoś mam ochotę wziąć sobie Treka w końcu. Będzie po prostu w porządku?

Napisano
13 godzin temu, ekhart0 napisał:

Świadomie góral, po prostu lubię i jestem przyzwyczajony, nawet jeśli inny model by był wygodniejszy.

I też jeździłeś z napędem 10s 30 x 11-46? "Wymarzony" napęd do takiego zastosowania 😉.

Napisano
Godzinę temu, ekhart0 napisał:

A jest jakieś wytłumaczenie w takim razie dlaczego Marlin 5 jest droższy o 500zł i kosztuje 3500zł? Nawet gdyby nie uwzględniać promocji, oba powinny być za 3500zł, więc rzeczywiście po prostu dużo bardziej opłaca się brać ten Marlin 6?

Masz do wyboru napęd 2x8 o zakresie 436% i napęd 1x10 o zakresie 418%. Różnica moim zdaniem bardzo niewielka, lepiej wziąć deore.
Reszta specyfikacji wygląda tak samo, nie wiem skąd takie różnice w cenie.

Napisano
8 godzin temu, chudzinki napisał:

I też jeździłeś z napędem 10s 30 x 11-46? "Wymarzony" napęd do takiego zastosowania 😉.

Nie śmiejcie się, ze mnie jest totalny laik, choć na rowerze od najmniejszego śmigam :D 
Tyle, że u mnie wiecznie to było tak, że ktoś tam kupił górala na komunię, bo tak, później od kogoś się za stówę czy dwie z podwórka odkupiło, tam gdzieś na Allegro za cztery stówki.
Zawsze ten góral, bo jakoś tak wychodziło, a patrzyło się przede wszystkim na ramę i na wygląd. No i tak zostało po części :P 

https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-x-pulser-3-7-m21-czarny-brazowy-r20

Miałem dokładnie ten rower i był OK, nie narzekałem. Czułem, że coś tam by mogło być inaczej i by było bardziej komfortowo, ale nie wiedziałem co dokładnie i nie przeszkadzało to jakoś bardzo, i tak to był najlepszy rower jaki dotąd miałem :D 

Także myślicie, że ten Trek w porównaniu do tej Indiany będzie ok? 

Napisano
Cytat

Także myślicie, że ten Trek w porównaniu do tej Indiany będzie ok? 

To rowery podobnej klasy. Niemniej marlin 6 wygrywa napędem, ma też szansę mieć lepiej zrobione koła.

Zarówno Indiana jak i marliny mają słabe Amortyzatory.

Napisano
14 godzin temu, ekhart0 napisał:

Nie śmiejcie się, ze mnie jest totalny laik, choć na rowerze od najmniejszego śmigam :D 

Chodzi mi o to, że w obecnym rowerze masz z pewnością dużo twardsze przełożenia. Jeżeli jeździsz tempem "emeryckim" to pewnie napęd 10s 30 (wg Treka można włożyć 34t) x 11-46 Ci podpasuje, ale kupowanie takiego roweru, z takim napędem, do takiego zastosowania, ja uważam za nieporozumienie 🙂.

W dniu 21.03.2023 o 21:03, ekhart0 napisał:

I czy ten sklep jest Wam znany i spokojnie mogę zaufać i stamtąd kupić? 

Jak najbardziej.

Napisano
Cytat

Chodzi mi o to, że w obecnym rowerze masz z pewnością dużo twardsze przełożenia. Jeżeli jeździsz tempem "emeryckim" to pewnie napęd 10s 30 (wg Treka można włożyć 34t) x 11-46 Ci podpasuje, ale kupowanie takiego roweru, z takim napędem, do takiego zastosowania, ja uważam za nieporozumienie 🙂.

"Kupowanie takiego roweru, z takim napędem" - masz na myśli, że zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania?
Czy chodzi o to, że po prostu te rowery są wykorzystywane do czegoś innego? Mi się te Treki Marliny kojarzyły po prostu jako takie pseudo-górskie, raczej do miasta, coś tam do cięższego terenu, uniwersalne. 

PS. 28 lat dopiero co skończone, myślę że to tempo aż takie emeryckie nie jest :D 

Napisano
Cytat

masz na myśli, że zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania?

Jemu chodzi o to, że z korbą 30t i najmniejszą koronką 11t przy 34-35 km/h skończą Ci się biegi.

Napisano
Cytat

zbyt dobry rower ze zbyt dobrym/drogim napędem do takiego zastosowania?

Nie, po prostu niedostosowany do potrzeb.

Wrzuć sobie do jakiegoś kalkulatora, choćby prostego https://www.bikecalc.com/, to na czym jeździsz teraz i to co możesz mieć na tym Treku. Nie twierdzę, że Ci to nie podpasuje, ale sprawdź. Dla mnie byłby spalony do takich jazd 🙂.

Ja mam teraz 32x11 (wrzucę na przód 34 albo nawet 36t jak zmieszczę) i zostałem zmuszony do jazdy asfaltami i szlag mnie trafia jak muszę z górki kręcić jak chomik żeby się rozkulać przed kolejną.

@KSikorski, mnie ubiegł - o to mniej więcej chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...