shiler Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 W szosie zakładam nową korbę do napędu ( stara idzie do drugiego roweru). Mam 3 łańcuchy z przebiegiem po 1200 km + kasetę która może ma przebieg wcześniejszy 3 tys na jednym łańcuchu + przebieg na tych pozostałych trzech czyli jakieś 6 tys. Czy przy wymianie tej korby rozsądniejsze będzie: 1. Nowe wszystko 2. Nowa korba + stare łańcuchy + stara kaseta 3. Nowa korba +nowe łańcuchy + stara kaseta łańcuchy mogę przełożyć z korbą do drugiego roweru + tam będzie nowa kaseta ale z dużo większym stopniowaniem więc kasety nie pasuje koncepcyjnie do drugiego roweru i mogę zostawić ją jako zapaś na kiedyś tam? Części mam już kupione wszystkie więc bardziej chodzi o to żeby wszystko wystarczyło na dłużej.
Dokumosa Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Ja bym założył razem z nowymi łańcuchami. Zakładam, że obecnie nie są wyciągnięte ponad próg przyjmowalności nowego.
abdesign Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 A cholera wie Piłujesz krótkie interwałowe podjazdy po szutrowej drodze bo się przygotowujesz do everestingu, masz 400wat i 90kg na dodatek łańcuchy kupiłeś np. sramy 1110... albo kurde ważysz 60kg i jeździsz długie spokojne romantyczne spacery rotując łańcuchami pokroju C9/C10. Nikt na zadane przez Ciebie pytanie nie udzieli lepszej odpowiedzi niż Ty sam.
RabbitHood Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Jakbym miał kaskę to bym wymienił - nie ma nic lepszego niż cały napęd nowy i świecący!
shiler Napisano 17 Marca 2023 Autor Napisano 17 Marca 2023 4 godziny temu, abdesign napisał: masz 400wat i 90kg Wagę prawie zgadłeś, waty niestety trochę mniejsze bo jakieś 340 😞 4 godziny temu, abdesign napisał: sramy 1110. W sumie srama też mam ale Red22, do tego Shimano 601 i Kmc x.11. Każdy inny żeby sprawdzić czy poczuje jakąś różnicę. @RabbitHood chyba właśnie tak zrobię i założę wszystko nowe. To nie dość że logiczne to jeszcze jak nowe to wszystko fajnie chodzi, a jeszcze do tego nowa tylna przerzutkę wrzucę i będzie rowerem prawie jak z fabryki 😁
abdesign Napisano 17 Marca 2023 Napisano 17 Marca 2023 Niczego nie zgadywałem po prostu można bardzo różnie zużywać łańcuchy. 3x1200km to może być dosłownie nic albo mogą być już razem z kasetą idealnym wkładem śmietnika.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.