Skocz do zawartości

[kaseta] 10s na 11s Podkładka pod kasetęjedna czy dwie

piotrekek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema.

Co chwilę zadaje jakieś noobskie pytania na tym forum ale nie ogarniam jeszcze wszystkiego.

Kupiłem nowe koła z bębenkiem 11s a kasetę mam 10s cs-5700.  Kasetę zdemontowałem ze starych kół i pod nią była taka metalowa okrągła podkładka (dodam zdjęcie).

Wiedziałem, że żeby zamontować kasetę 10s na bębenek 11s trzeba dołożyć podkładkę dystansową którą zakupiłem.

I teraz pytanie - mam założyć tylko podkładkę dystansową i później kasetę, czy podkładkę dystansową, tą podkładkę ze zdjęcia i kasetę ?

IMG_20230307_211908.jpg

Napisano

Założyłem teraz kasetę tylko z podkładką dystansową ale nie jeździłem bo nie było czasu. Zdejmę koło i sprawdzę czy będzie lepiej z dwoma.

Napisano

Stare - tzn pierwszych generacji - kasety 10s na szosę potrzebowały podkładki na każdym bębenku. Formalnie. Bo zwykle to pasowało w każdej kombinacji. Ale też, formalnie, taka kaseta na bębnie 11s będzie potrzebować tej fabrycznej podkładki _oraz_ dodatkowo podkładki 1.8mm zwężającej bęben 11s do 10s.

Napisano

Ale najpierw podkładka, a później kaseta czy odwrotnie? Tak żeby ustawić położenie kasety zgodnie z 10s.

Napisano
  W dniu 8.03.2023 o 19:33, Miner napisał:

Ale najpierw podkładka, a później kaseta czy odwrotnie? Tak żeby ustawić położenie kasety zgodnie z 10s.

Rozwiń  

Najpierw podkładka dystansowa a później kaseta .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.