Skocz do zawartości

[Ergometr - wioślarz] Warto ? Jaki model ? a może coś innego ?

pdz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Rowerem jeżdżę regularnie, cały rok o ile tylko pogoda pozwala.

Jest to głównie MTB HT , w weekendy jakiś wypad do lasu a jak jest ciepło jakaś szosa.

Nogi mam całkiem mocne, natomiast góra a głównie brzuch, plecy i może trochę ręce są zbyt słabe, odczuwam to głównie na szosie.

Poszukałem, poczytałem i wymyśliłem sobie, że fajnym ogólnorozwojowym urządzeniem będzie ergometr - wioślarz.

Pytanie do osób, które mają takie urządzenie, czy tak jest ? a jeżeli tak to jakich modeli używacie , co jest warte polecenia do treningu 2-3 razy w tygodniu po 30-60 minut ?

Czytam w necie , to generalnie wg. opinii wszystko jest szajsem i tylko Concept 2 za sporo kasy jest dobry. Jakie są Wasze opinie , pytanie głównie do osób, które mają jakieś urządzenie dłużej i mogą się wypowiedzieć co do trwałości modelu, gwarancji, serwisu i dostępności części ?

Jeżeli jednak nie ergometr to co polecacie ? Jakieś ćwiczenia ? Pompki, brzuszki, inne - jakie ? A może inne urządzenie ? Od razu dodam, że siłownia nie wchodzi w grę, nie lubię 😉

Napisano
Cytat

Jeżeli jednak nie ergometr to co polecacie ? Jakieś ćwiczenia ? Pompki, brzuszki, inne - jakie ?

Zestaw hantli 2x20 + ławka regulowana + ćwiczenia z obciążeniem własnego ciała

Wydasz kilka stów a możliwości treningowe o niebo większe

Napisano

Wioślarz jest bardzo fajnym urządzeniem do treningu, ale tylko na nim silnej góry nie zbudujesz.

Pompki, dipy, podciąganie. Na poręczach można robić różne kombinacje. Do tego gumy i hantle bądź ketle. Ławka spoko ale nie jest konieczna. 

Na początek zainwestowałbym w poręcze i gumy. Fajne są też miejsca do ćwiczeń na świeżym powietrzu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...