Skocz do zawartości

[wpadająca manetka] Shimano Deore 1na 11

tomasz777

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kolegów.Dzisiaj chciałem polepszyć a chyba tylko pogorszyłem.Wyciagnałem linkę od przerzutki w celu nasmarowania,nasmarowałem i zamontowałem z powrotem.Mogłem nie odkrecać baryłki bo teraz mam problem z ustawieniem przerzutek i co najlepsze to manetka przy przełączaniu na wyzsze koronki poprostu nie łapie,podczas przełączania na nizsze działa.Co mogłem zrobić nie tak?Jak sprawdzić czy manetka jest zepsuta, rozkreciłem rzuciłem okiem i nic tam nie widzę.

Napisano

A czy przekręcałeś msnetkę lub klamkę w międzyczasie?

Sprawdź czy korpus manetki nie opiera się o klamkę.

Czasami lubi się coś przyklinować gdy manetka jest oparta o spód klamki.

Napisano
10 godzin temu, siemalysy napisał:

Maneta nie przełącza i na manetce nie da się wrzucić przełożenia w górę? Czy przełożenie na manetce wchodzi, a na przerzutce nie? 

Manetka nie przełacza w góre,ona nie łapie,wajcha jest lużna.Czasem załaapie ale sporadycznie.Przy zrzucaniu w dół jest normalnie.Zepsułem manetkę?Czy może linke zle zamontowałem?No ale jak to mozna linkę zle zamontować.

Napisano

Wyciągnąłem całą linkę z pancerza,przesmarowałem i w włożyłem z powrotem.Trzeba wyregulować tylko ze wajcha manetki jest lużna, ta która wrzuca na większe koronki.Zrobiłem jak trzeba.Łańcuch dałem na najmniejszą koronkę,naciągnąłem linkę i przykręciłem do przerzutki.Biorę sie za regulację baryłką bo przez wyjęcie linki nic więcej się tam nie rozregulowało,ale nie  da się bo ta wajcha od manetki złapie czasami i to za którymś razem i to trzeba ją tak fest przycisać 

Napisano

Panie kochany !! A jak Pan linkę zamocowałeś w przerzutce ?  Robi się tak - w manetce ustawiasz na jedynkę (czyli najmniejsza koronka w kasecie), łańcuch na kasecie też w tej samej pozycji i dopiero ustalasz pozycję linki i łańcucha na trybie. Potem delikatna korekta baryłką przy manetce  i zero problemów. A ty jak robisz ,że manetka w nie wiadomo jakiej pozycji  oraz łańcuch nie wiadomo na którym trybie to wychodzą takie kwiatki.  Elementarne zasady serwisu napędu.

Napisano

Zawsze mi się wydawało, że 1 to największa koronka...
Jeszcze się nie spotkałem z manetką liczącą biegi od drugiej strony.

Zasada taka, że trzeba na manetce poluzować na maksa. Przerzutka w zależności od typu będzie ostawiona na najmniejszej koronce (normalna sprężyna) lub na największej (odwrotna sprężyna, chyba bardzo mało popularne rozwiązanie).

Napisano
54 minuty temu, pecio napisał:

Panie kochany !! A jak Pan linkę zamocowałeś w przerzutce ?  Robi się tak - w manetce ustawiasz na jedynkę (czyli najmniejsza koronka w kasecie), łańcuch na kasecie też w tej samej pozycji i dopiero ustalasz pozycję linki i łańcucha na trybie. Potem delikatna korekta baryłką przy manetce  i zero problemów. A ty jak robisz ,że manetka w nie wiadomo jakiej pozycji  oraz łańcuch nie wiadomo na którym trybie to wychodzą takie kwiatki.  Elementarne zasady serwisu napędu.

Dokładnie tak zrobiłem.Łancuch na najmniejszej,manetką pstrykałem tak zeby było na najmniejszej a pożniej przykręciłem linkę do przerzutki.Wygląda na to że padła manetka,nie wiem ,może to zbieg okoliczności,nie działa i tyle.Zamówiłem manetkę razem w komplecie z linką i pancerzem.Może i dobrze bo hamulce mam z systemem i-spec a manetka na obejmie,tak że zamówiłem manetkę z i-spec.Wymienie teraz komplet.Mam nadzieję że bedzie działać.

1 minutę temu, tomasz777 napisał:

Dokładnie tak zrobiłem.Łancuch na najmniejszej,manetką pstrykałem tak zeby było na najmniejszej a pożniej przykręciłem linkę do przerzutki.Wygląda na to że padła manetka,nie wiem ,może to zbieg okoliczności,nie działa i tyle.Zamówiłem manetkę razem w komplecie z linką i pancerzem.Może i dobrze bo hamulce mam z systemem i-spec a manetka na obejmie,tak że zamówiłem manetkę z i-spec.Wymienie teraz komplet.Mam nadzieję że bedzie działać.

Jeszcze pytanie odnośnie baryłki.Ja dokręciłem ją maksymalnie po czym cofnałem o dwa obroty przed przykręceniem linki do przerzutki.Dobrze zrobiłem czy może ma być inaczej?

Napisano

Wszystko się wyjaśniło.Manetka plus linka z pancerzem wymienioma,przerzutki ustawione,chodzą jak złoto.Gdzieś w sieci wyczytałem żeby bardzo mocno pociagnąć linkę ,najlepiej kombinerkami i przykręcić do przerzutki,tak zrobiłem i przez to miałem problem z ustawieniem przerzutek i z tego powodu zepsułem manetkę, ponieważ  co bym nie robił  linka była wciąż za mocno napięta.Manetka miała za ciężko i w pewnym momencie przeskoczyła.Pociągnałem linkę palcami,przykręciłem i wtedy wszystko poszło jak trzeba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...