Skocz do zawartości

[Klocki] do V-brake a ich dopuszczalne zużycie

2wheels4ever

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam w trekkingu klasyczne hamulce typu V-brake i wymieniłem klocki w obu hamulcach, gdy było jeszcze ok. 2,5 mm powierzchni ciernej. Jeszcze chwilę bym pewnie na nich pojeździł, ale wolałem nie ryzykować niszczenia obręczy, zwłaszcza że z przodu dochodził trochę dziwny dźwięk przy hamowaniu. W tym miejscu mam pytanie: kiedy wymieniacie klocki? Ja do tej pory zawsze robiłem to „na czuja”.

Napisano

Są dwie opcje :D 

Jedna, właściwa to po starciu powierzchni ciernej - czyli tych rowków. Z reguły pod nimi jest jeszcze zapas gumy, więc zostaje bufor do czasu zmiany. Także klocek warto dojechać do końca. 

Druga - aż skończy się guma a zacznie metal. Ale tej opcji nie polecam. Wiadomo że klocek się skończył bo dźwięk jest dość wyraźny. 

Napisano

A to jasne, z tego też powodu nie polecam tej opcji. Ale, praktyka pokazuje że niejedna osoba takiej metody używa. Mistrz świata (w przypadku tarczówek) starł jeden klocek tak że przycierał tłoczkiem :D 

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...