Martinus_vm Napisano 5 Lipca 2022 Napisano 5 Lipca 2022 Witajcie powoli zmierzam do wymiany lancucha w moim Marinie 4corners 2022 rozmiar ramy L. Może ktoś to przerabiał i odpowie mi do jakiej długości powinieniem skrócić łańcuch przy zmianie? Pozdrawiam
Martinus_vm Napisano 5 Lipca 2022 Autor Napisano 5 Lipca 2022 Ok, ale już zdążyłem wymienić łańuch, to będzie 3 łańćucha Rower jeździ, przerzutki się zmieniają, poza z przodu 2 na 3, pzoa tym jest dosyć głośno. Stąd myśl, że łańcuch pewnie zostawiłem zbyt długi, ale oryginalnego już nie mam do przyrównania
Mihau_ Napisano 5 Lipca 2022 Napisano 5 Lipca 2022 Cytat pzoa tym jest dosyć głośno. wystarczy nasmarować Czy długość łańcucha jest odpowiednia najprościej ocenić na podstawie pozycji przerzutki w skrajnych przełożeniach
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 Można też użyć instrukcji obsługi napędu, która jasno mówi jaka powinna być długość łańcucha.
spidelli Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 U Łukasza znajdziesz też wzór matematyczny, co prawda nie polecany jako główna metoda ale ja stosowałem jak wymieniałem kasetę. https://roweroweporady.pl/jak-dobrac-dlugosc-lancucha-rowerowego/
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 Swoją drogą, ile km zrobiłeś że to już trzeci łańcuch?
Martinus_vm Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 około 2500 km, może troche więcej Niby nie dużo, ale łańcuch Btwin 9 rzędowy wykazał mi wyciągniecie o 0,75 % już po koło 500 km, a dopiero ostatnio kupiłem przymiar Pedros który pozwala rozróznić zużycie rolek od wyciagniecia
Martinus_vm Napisano 6 Lipca 2022 Autor Napisano 6 Lipca 2022 1 minutę temu, RabbitHood napisał: Wymiana łańcucha co 800km? Srogo! No nie do końca. Na pierwszym KMC X9 zrobiłem z 1600-1700 km, natomiast na drugim niecałe 500 km. Teraz jeżdzę juz na 3, mam zrobione z 400 km i wydaje mi sie że powinienem go skrócić. Staram się wymieniać łańcuchy dosyć prewencyjnie, w ten sposó na jednej kasecie obracam bez problemu 6 do 8 łańcuchów i dalej nic nie przeskakuje FInansowo to sie moze niezbyt opłaca biorąc pod uwage koszt kaseta/ łańcuch, natomiast łańcuch moge wymieniać od ręki samemu, a kasety nigdy sam nie zmieniałem.
RabbitHood Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 No to sprawdź sobie czy masz duża/duża zębatka bez przerzutki +2 ogniwa (trochę inaczej jest przy fullach). Wzorów matematycznych nie potrzebujesz.
Gość Napisano 6 Lipca 2022 Napisano 6 Lipca 2022 10 godzin temu, Martinus_vm napisał: FInansowo to sie moze niezbyt opłaca biorąc pod uwage koszt kaseta/ łańcuch, natomiast łańcuch moge wymieniać od ręki samemu, a kasety nigdy sam nie zmieniałem. Prawdę mówiąc, jest to jeden z najgłupszych argumentów jaki kiedykolwiek słyszałem. Wymiana kasety to 10 minut roboty, być może mniej. Koszt podstawowych narzędzi, zamknie się w 40-50 zł z przesyłką. Powiem więcej. Jak nie chcesz kupować narzędzi, to zdejmujesz koło, idziesz do normalnego serwisu i robią Ci podmiankę za 10-20 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.