boryssobieski Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Cześć wszystkim. Poszukuję roweru MTB do 4k. Planuję nim jeździć głównie po ścieżkach leśnych i polnych a i po asfalcie czasami pojeżdżę (ale raczej będę unikał). Nie będzie to ściganie się ani jakieś hardkorowe jeżdżenie. Z podzespołów to fajnie by było żeby napęd był typu 1x11 (na szybkości mi nie zależy za to wolę podjechać pod duże wzniesienie niż schodzić z roweru). Ważne oczywiście są hamulce szczególnie w moim przypadku bo ważę 115 kg ale świadomy jestem faktu że za 4k w rowerach teraz niczego konkretnego nie montują. Moją uwagę przykuły Romet Mustang M6, Kellys Spider 90 i Kross Level 4.0. Na chwilę obecną Mustang jest faworytem bo cenowo spox i dożywotnia gwarancja na ramę (które robione są w Polsce) Dzięki i pozdrawiam.
chudzinki Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Wrzucaj linki. W tej cenie pasuje, żeby rama miała nowoczesne standardy, czyli taper i sztywne osie. Popatrz na ofertę Decathlonu.
Edwardo123 Napisano 1 Czerwca 2022 Napisano 1 Czerwca 2022 Od 3 lat jeżdżę na hardtailu od KTM i robi robotę może jest droższy o te 500 zł od konkurencji, ale czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Modelu nie podam, bo chyba już nie robią + ceny przed inflacją były dużo niższe. Pozdrawiam
boryssobieski Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Napisano 1 Czerwca 2022 Poleciały te ceny do góry w cholerę. Teraz za 4k sztywnych osi i lepszego amorka niż sprężynowy nie uświadczysz a budżetu więcej naciągnąć nie mogę bo już to zrobiłem heh... Trza było rok temu Cube Analoga brać.
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 16 godzin temu, Edwardo123 napisał: ale czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Chciałem dopytać w szczególności o ręczny montaż - czego on dotyczy? 🤔
Edwardo123 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Chodzi o to, że każdy rower jest ręcznie składany przez 1 lub 2 ludzi w fabryce i tak wysyłany do sklepów. A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów.
chudzinki Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 To tych dwóch ludzi ile ręcznie składa jeden rower? Tak mi zalatuje Rolls-Royce `m 🤣. To już wiem dlaczego one takie drogie...
Edwardo123 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Wiesz co nie wiem dokładnie, bo znajomy pan jest jednym z dystrybutorów w Wawie i czasami przy serwisie sobie coś tam gadamy. Ale pewnie od 2 do kilku godzin. Zależy od modelu, napędu itd. Ktm ma w ofercie rowery z bezprzewodowym napędem od SRAM i na to też schodzi trochę inaczej z czasem.
spidelli Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Każdy producent ma swoją bajkę marketingową. W Deklu np. zaczyna się z reguły tak: "Nasz zespół inżynierów..." albo "Nasz inżynier, pasjonat .... opracował ten .... ". Marin ma "Made for fun" tylko czyj - mój, serwisanta?
Galvatron Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Najlepszym rowerem do 4000 zł jest prawdopodobnie Indiana Storm X7: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 14 godzin temu, Edwardo123 napisał: Ale pewnie od 2 do kilku godzin. To by już dawno splajtowali... 16 godzin temu, Edwardo123 napisał: A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów. Podaj przykład takiej fabryki. 14 godzin temu, Edwardo123 napisał: Ktm ma w ofercie rowery z bezprzewodowym napędem od SRAM Nie on jeden. Dałeś się nabrać w marketingowy bełkot, o którym napisał @spidelli 😀.
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Napisano 3 Czerwca 2022 Indiana i Decathlonik wyglądają spoko tylko z dostępnością trochę ciężko. Co myślicie o rowerach Cube AIM SL https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/304-rower-cube-501510-aim-sl-4054571355713.html EX https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/283-rower-cube-501450-aim-ex-4054571355539.html?gclid=Cj0KCQjw4uaUBhC8ARIsANUuDjWaztmN3hmIrjZrguu12PBzbwObxSvboEKjurQu7GPUcHKAfG7_feEaApn-EALw_wcB
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Oba uginacze najprostsze sprężynowe tylko z różnych stajni... Różnica jest w napędzie. Dla mnie 1x10 byłby od razu całkowicie odrzucony, ale jak Tobie pasuje to sugeruj się wyglądem. Taper jest, ale sztywnych osi brak. Cena 👎. Jakby do tego 2x9 wrzucił jakiś powietrzny amorek to coś by z tego było 😀.
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Napisano 3 Czerwca 2022 Orbea MX30 2021 wygląda fajnie. Na Aledrogo za 3890 zł nowa. Napęd 2x10 na deore do mnie przemawia coraz głośniej Już się pogodziłem z tym że sztywnych osi ani lepszych uginaczy od sprężyn nie dostanę za 4k.
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-bh-spike-3-0-pd22777/ Chciałeś 1x11 😀. Kwestia odpowiedniego rozmiaru.
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Napisano 3 Czerwca 2022 Kurczę fajny ten BH ale marki nie znam. Solidne rowerki robią? Tak odnośnie napędów to podjazd na blacie 32 i zębatce 51 bedzie lżejszy niż na blacie 26 i zębatce 42? Naprowadzi ktoś jak to się oblicza?
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Solidne. Poza tym przy Twojej wadze ważniejsze są z pewnością koła niż rama. 32/51 = xx i 26/42 = xx. Tam gdzie wychodzi mniej tym lżejsze przełożenie bądź np. http://www.bikecalc.com/gear_speed Jak widać różnicy praktycznie nie ma.
boryssobieski Napisano 3 Czerwca 2022 Autor Napisano 3 Czerwca 2022 Dzięki za naprowadzenie. Jeśli chodzi o koła to na co zwracać uwagę?
Galvatron Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Raidon to całkiem sensowny, podstawowy widelec powietrzny. Jego sporą zaletą są górne golenie z anodyzowanego aluminium zamiast powlekanej (lub nie) stali.
chudzinki Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 7 minut temu, boryssobieski napisał: Jeśli chodzi o koła to na co zwracać uwagę? W tym budżecie, a i nawet wyższym 99,9% producentów na tym oszczędza. W miarę solidne koła daje Unibike i Indiana do jakiś modeli pakuje WTB. Generalnie jak Ci się skończą to musisz myśleć o czymś solidniejszym.
Edwardo123 Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 6 godzin temu, chudzinki napisał: To by już dawno splajtowali... Podaj przykład takiej fabryki. Nie on jeden. Dałeś się nabrać w marketingowy bełkot, o którym napisał @spidelli 😀. Tylko mówię jak się reklamują, rower kupiłem bo mi się podobał, a to jak się reklamują... każda firma wciska Ci coś lub w jakiś sposób naciąga fakty. Może przy budżecie 50k nie będzie to zauważalne.
abdesign Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Cytat Tylko mówię jak się reklamują, rower kupiłem bo mi się podobał, a to jak się reklamują... każda firma wciska Ci coś lub w jakiś sposób naciąga fakty. 23 godziny temu, Edwardo123 napisał: Chodzi o to, że każdy rower jest ręcznie składany przez 1 lub 2 ludzi w fabryce i tak wysyłany do sklepów. A nie robiony na taśmie gdzie godzinowo składa się setki rowerów. W dniu 1.06.2022 o 17:26, Edwardo123 napisał: czuć jakość, unikatowość i do tego ręczny montaż czego nie znajdziemy w typowej masówce. Coś mi się jednak wydaje że to Ty jesteś posiadaczem generatora marketingowego crapu... KTM? Że niby manufaktura i butik? A skąd! Modele w cenie "dla ludzi" to przeciętna, drogawa niczym niewyróżniająca się masówka... ps. Chociaż trzeba przyznać że Revelator Alto przyjemnie się prowadzi.
boryssobieski Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Napisano 7 Czerwca 2022 Po godzinach rozkminy jednak padło na Orbea MX30. Niestety w moim budżecie cudów dzisiaj nie na kupię a ten ma jednak ciekawszy napęd (szersze spektrum przełożeń niż w 1x11 które chciałem na początku) i gwarancję dożywotnią na ramę. No i nawet ładny jest ten niebieski kolorek 😉 😅. Dzięki wszystkim za pomoc i za garść ważnych informacji. Pojeżdżę na Orbei i zobaczę czy mnie wciągnie a gdy tak się stanie wtedy założę nowy temat typu Rower mtb za 6k Pozdro. Temat można chyba zamknąć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.