Skocz do zawartości

[4000-5000] Rower crossowy + przeróbka na elektryka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o polecenie jakiegoś roweru crossowego do miasta i okazjonalnego wypadu do lasu. Rowerem dojeżdżam do pracy codziennie przez cały rok (5km w jedną stronę).

Będę go chciał też przerobić na elektryczny, dodając silnik przy korbie (np. Bafang / TSDZ2).

Celuję bardzo w wagę, aby nie przekroczyć całym zestawem 20 kg.

Zastanawiam się czy nie zrezygnować z amortyzatora na widelcu, bo przydaje mi się jedynie przy zeskakiwaniu z krawężników w mieście. Może jest jakieś lżejsze rozwiązanie? :) 

Napisano
12 godzin temu, glados_v9 napisał:

bo przydaje mi się jedynie przy zeskakiwaniu z krawężników w mieście

To jak sobie poradzisz ze sztywnym widelcem...?

5000 na rower + xxxx przeróbka i masz dziwadło jakieś. Nie myślałeś o normalnym e-bike` u? O ile w ogóle do takiej jazdy potrzebne Ci wspomaganie oczywiście.

Napisano
1 godzinę temu, Krzysiek744 napisał:

Skąd decyzja o przeróbce?

Jeśli kupie rower 10-11 kg, to dodając silnik i akumulator waga wyjdzie około 16-17 kg.

Oczywiście m.in. kosztem amortyzatora  ( @chudzinki przy zeskokach z krawężników będzie twarde lądowanie i o ile nie złamie się widelec to da się przeżyć).

Opcjonalnym będzie ebike z napędem w korbie do 8000 zł o wadze do 17 kg, ale nie znajduje takich na rynku.

Napisano

@chudzinki tak na szybko 3 propozycje:

Marin DSX 2 Waga 11,12 KG w rozmiarze M.

Giant escape disc 1 Waga 11,1 KG w rozmiarze XL

Ostane one Gridd Flat 10,5 KG (nie podany rozmiar, ale pewnie najmniejszy)

Wszystkie powyższe mają hamulce tarczowe. Można je zamienić na lżejsze V-brake.

Napisano

Nie można zamienić.

Giant i Octane koło crossa nawet nie stały. To fitnessy bez możliwości włożenia szerokiej opony, ale jeżeli Ci pasują to czemu nie.

A Marin - jak najbardziej! Zapomniałem o nim 😉, ale chcesz powiedzieć, że do takiej karbonowej ramy chcesz włożyć to dziadostwo...?

EDIT.

Faktycznie @spidelli 😉 - tylko widelec karbonowy. Tym bardziej dziwi mnie ta waga.

Napisano

DSX nie ma ramy karbonowej. Rama jest alu serii 4 czyli odchudzona. Karbon jest tylko we widelcu.

14 minut temu, chudzinki napisał:

Tym bardziej dziwi mnie ta waga.

Series 4 to chyba ich topowe ramy alu. Ale ja oglądam rowery tylko do pewnego pułapu cenowego ;) Nie wiem, co jest za horyzontem. :)

Edyta:

Tym razem ja odkręcam - DSX to "tylko" series 3

Napisano

Projekt zakłada rower 11 KG (5000zł) +  napęd elektryczny z dodatkami 4,2 KG (3000 zł) + Bateria 3 KG (1500 zł)

Wychodzi 18,2 Kg w budżecie 9500 zł minus cena za odsprzedaż oryginalnej korby.

Napisano

Nie moja bajka ale za 9999 zł masz od Marina Sausalito E1. Parametry e-bajków nic mi nie mówią, nie wiem czy to lepszy czy gorszy rower od tego, który planujesz.

Chyba, że chodzi o to, żeby coś samemu zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...