Skocz do zawartości

[Spinka] Sram PowerLock

JanGwidon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Napęd SRAM RED AXS.

Łańcuch ściągnąłem ale zamierzam nadal go używać, zużycie poniżej 30%.

Mam pytanie czy spinkę można używać wielokrotnie ?

Dzięki za pomoc

• 1 rok później...
Napisano

Odkopuję. 

Shimano 9, 10, 12  rzędowe napędy: używałem tych samych trzech spinek (jeździłem na trzech łańcuchach przez całą żywotność napędu 8 -11 000km). Nigdy nie zerwałem łańcucha. Teraz mam nowy napęd gx transmission i widzę że w manualach mocno naciskają że ich spinka powerlock jest jednorazowa. Jakie macie z tym doświadczenie? Bo nie chcę zerwać łańcucha na zawodach albo  wyjeździe w góry. 

Napisano

Sram zawsze gadał, że ich spinka jest jednorazowa. Nic się nie zmieniło w międzyczasie.

A poza tym ja zawsze mam zapasową spinkę na wszelki wypadek. Łańcuch XX1 jest nie do zajechania, ale wolę być przezorny.

Napisano

"SRAM's 8- and 9-speed PowerLinks can be reused, but its 10-, 11- and 12-speed PowerLocks are non-reusable. SRAM says the ridge that joins the two plates of the PowerLock together can be damaged when unlocking it."

Tak to wygląda formalnie

Napisano

9 ki przy mocnym bezmózgowym użyciu rozpinacza spinek uszkadzały się bezpowrotnie, tzn niszczyła się drobna krawędź przy pinie,  i taka spinka była niebezpieczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...