Skocz do zawartości

[do 10000zł] Specialized Chisel Comp vs Trek X-Caliber 9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie😀

Drogą eliminacji póki co szukam roweru MTB. Jeździłem próbnie na Gravelu ale ta pozycja absolutnie mi nie odpowiada.

Z racji zróżnicowanego terenu (kujawsko-pomorskie) rower ma być wykorzystywany zarówno w lasach, na bezdrożach, ale czasem także do dłuższych wycieczek pozaasfaltowych.

Kilka razy w roku z racji charakteru pojedzie w maratonie MTB.

Z oferty producentów, oraz na podstawie dostępności wytypowałem dwa modele:

Specialized Chisel Comp: https://www.specialized.com/pl/pl/chisel-comp/p/184105?color=291516-184105

Trek X-Caliber 9: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/x-caliber/x-caliber-9/p/35112/?colorCode=orange

Oba rowery są dostępne.

Mam pełną świadomość osprzętu w tych rowerach. Po zakupie wszystko zostanie upgradowane pod moje doświadczenia i upodobania (całość SLX/XT).

Mam też świadomość różnic w postaci braku sztywnej osi w Treku i jego dziwnego Boosta oraz piasty tylnej.

Nie mam pojęcia na temat różnicy w geometrii tych modeli. Czy dobrze rozumiem, iż na Specu będę wyścigowo leżał, a na Treku siedział bardziej turystycznie?

Póki co nie skupiam się na ofercie innych producentów. Może w trakcie dyskusji coś dołożę.

Chciałbym poznać Wasze zdanie, a najlepiej usłyszeć głosy użytkowników w.w modeli (lub bliźniaczych).

Wzrost: 176cm

Waga: 74kg

Poziom: średniozaawansowany

• Mod Team
Napisano

Na pewno ma być aluminium ?  W tej cenie można już myśleć o karbonie - wiadomo, może nie ma z czym szaleć, ale przy odrobinie szczęścia da radę, a rower będzie podobnie wyposażony.

Napisano
2 godziny temu, BartoszPL napisał:

Mam pełną świadomość osprzętu w tych rowerach. Po zakupie wszystko zostanie upgradowane pod moje doświadczenia i upodobania (całość SLX/XT).

Skoro chcesz zrobić upgrade to tym bardziej powinieneś zwrócić uwagę na bazę, czyli na ramę. Ta w Treku to typowy aluminiowy klocek, którego waga przekracza 2 kg. Słowem bardzo przeciętny produkt z drogim napisem. Rama Speca to 1,4 -1,5 kg, czyli coś znacznie bardziej zaawansowanego. Ona nawet jest spawa w trochę inny sposób. To jedna z niewielu aluminiowych ram na rynku, w powstanie których włożono jeszcze jakiś wysiłek konstrukcyjny.

2 godziny temu, BartoszPL napisał:

Nie mam pojęcia na temat różnicy w geometrii tych modeli. Czy dobrze rozumiem, iż na Specu będę wyścigowo leżał, a na Treku siedział bardziej turystycznie?

Nie, różnice w zajmowanej pozycji nie będą znaczące.

Napisano

Zależy mi na w miarę optymalnej pozycji na rowerze. Czytając opinie i testy o Chiselu wszyscy zachwycają się nad jego sportową geometrią (co budzi we mnie obawy).

Skoro mówisz, że zarówno X-Caliber jak i Chisel mają podobną pozycję/geometrię to dla mnie cenna informacja.

• Mod Team
Napisano

Może dużej różnicy nie ma, ale bardziej chodzi o to, że w porównywalnym rozmiarze można je w podobny sposób ustawić. Trek powinien być przy tym niższy - łatwiejsze dopasowanie dla niezbyt długonogich osób.

Napisano

Szczerze to za tą kasę alu rama z przeciętnej klasy osprzętem to jakaś kpina. Prawie 10 patyków a tu takie kwiatki jak kaseta Deore, poza-grupową korba, kiepskie hamulce (Trek) czy mocno średni amor (Spec) i ewentualnie przerzutka XT na otarcie łez.  Jedyne co zwraca uwagę to lekka rama ze sztywną osią u Speca.

Napisano
14 godzin temu, BartoszPL napisał:

Zależy mi na w miarę optymalnej pozycji na rowerze.

Optymalna pozycja to bardzo subiektywne stwierdzenie. Ona może być dla każdego inna ;)

Żaden z tych rowerów nie zapewni Ci tak zrelaksowanej pozycji jak coś pokroju np. Kross Hexagon. To są rowery, których geometria ma realnie polepszać ich właściwości jezdne w terenie. Coś za coś. W rozmiarach M różnica pomiędzy Trekiem i Specem będzie niewielka. Jeśli się odnajdziesz na jednym to i na drugim. W Treku ML warto zwrócić uwagę na to, że rośnie długość ramy i jej parametr reach, ale sama wysokość ramy (stack) już nie. Pozostaje na poziomie M-ki.    

• Mod Team
Napisano

Lepszym uczyniłby podstawowy Fox - mam porównanie właśnie do Reby, której praca jest dość "tępa" i sztywna (co akurat mi nie przeszkadzało), ale go tu nie ma...  Skoro wymienione są niższymi modelami RS'a, to tym bardziej cudów nie ma się co spodziewać.

Napisano

Znam Foxa z poprzedniego roweru. Bardzo fajny amor z drogim i uciążliwym serwisem. Teraz z Foxem w tej klasie rowery oferuje chyba tylko Scott.

• Mod Team
Napisano

Bingo - jeżdżę od początku grudnia na 930 -tce :icon_cool:  Rower według pewnego użytkownika za ciężki (12 kg), rama też być może nie najlżejsza (1.2 kg), ale rower daje radę, a w razie W/kiedy uznam, że za drogo, pójdę na całość, i założę sztywny widelec ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...