Skocz do zawartości

[porównanie] Merida Scultura 4000 vs Kross vento 6.0

OskaRR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Jako że od pewnego czasu intensywnie szukam szosy/endurance do 5k i ciągle nie mogę się zdecydować jaki kupić to mam do was pytanie. 

Na moim radarze znalazły się dwa używane rowery karbonowe w takiej samej cenie, ok 4k.  Merida scultura 4000 shimano 105 z 2017r oraz nieco świeższy Kross vento 6.0 z 2020 na tiagrze.

Kwestie wyglądu mnie nie interesują ponieważ oba rowery mi się podobają. Osprzęt wiadomo, tiagra/105 niewiele zmienia dla laika. Chciałbym was zapytać o pozostałe rzeczy. Który model waszysm zdaniem będzie ogólnie lepszy i jakie argumenty przemawiają za jednym lub drugim? 

image.jpg

e7639b0842dbbd39908ad5434c17.jpg

Napisano
  Cytat

Osprzęt wiadomo, tiagra/105 niewiele zmienia dla laika.

Rozwiń  

A dlaczego niby nie zmienia? Kilkaset gram lżejszy sprzęt, jedno przełożenie więcej

Cytat

Który model waszysm zdaniem będzie ogólnie lepszy i jakie argumenty przemawiają za jednym lub drugim? 

Rozwiń  

Po pierwsze to geometra tych rowerów trochę się różni i to wychodząc od niej trzeba dokonać wyboru, pozycja na sculturze podczas jazdy będzie bardziej wyprostowana. W ogóle to rozmiary są odpowiednie?

Napisano

Na pierwszy rzut oka, to Merida ma starszą grupę osprzętu. To jest 2x10 czy 2x11?

Hamulce w Kross są beznadziejne, bo to Tiagra. Do wymiany od razu klocki, a i tak nie będzie jakoś bardzo dobrze. Za to dostajesz systemowe koła, znacznie lepsze niż te w Merida.

Bez dokładnej specyfikacji ciężko się wypowiadać. Jak masz, wstaw linki.

Mój głos na Kross. Sam go miałem kupić, ale wygrał Gravel. Kolega jeździł na takim, bo kupił ojcu i mówi że jest naprawdę bardzo fajny.

Napisano

Merida jest z 2015 i jest na 5800'ce czyli 2x11 (to po klamkach widać bez patrzenia w specyfikację) tyle że ma poza-grupową korbą a i heble które też szału nie robią.

Napisano
  W dniu 28.02.2022 o 06:24, skom25 napisał:

Na pierwszy rzut oka, to Merida ma starszą grupę osprzętu. To jest 2x10 czy 2x11?

Hamulce w Kross są beznadziejne, bo to Tiagra. Do wymiany od razu klocki, a i tak nie będzie jakoś bardzo dobrze. Za to dostajesz systemowe koła, znacznie lepsze niż te w Merida.

Bez dokładnej specyfikacji ciężko się wypowiadać. Jak masz, wstaw linki.

Mój głos na Kross. Sam go miałem kupić, ale wygrał Gravel. Kolega jeździł na takim, bo kupił ojcu i mówi że jest naprawdę bardzo fajny.

Rozwiń  

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-kross-vento-6-0-2020-m-CID767-IDNItpj.html?reason=observed_ad

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-merida-scultura-4000-CID767-IDMu0A9.html?reason=observed_ad

Linki do tych rowerów. 

Napisano

Swego czasu prawie kupiłem Meride Sculture w malowaniu Bahrain , piękny rower , tylko zraziłem się do Meridy krótką gwarancją na ramę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.