Skocz do zawartości

[śruba korby] Pomoc w znalezieniu dłuższych śrub

Kein

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Nie mogę znaleźć śrubki jak w załączonych zdjęciach. Są to śruby trzymające blat na korbie w klasycznym rowerze. Potrzebuje przesunąć linię łańcucha tym samym niezbędne są dłuższe śruby. Byłem już w sklepie motoryzacyjny, jak również stricte z śrubami i systemami zamocowań i nic. Na necie są tylko klasyczne krótkie dostępne -lub źle szukam. Oczywiście jest to z nierdzewki.
Tuleja nakrętki ma 13 mm długości, ja potrzebuję blat odsunąć na 25-28 mm, czyli jak nawet znajdę śrubę to będzie ona 13 mm poza tuleją, co nie jest wskazane. Dla utrudnienia łeb śrubki nie może być wyższy nić 6 mm.
Blat trzyma się na 4 śrubach.

Macie jakiś pomysł na to oprócz tokarki, lub wiecie gdzie ją można znaleźć idealna długość to 25 lub 30 MM ( dłuższą zawsze dotnę). 

20220129_135551.jpg

20220129_135619.jpg

20220129_135640.jpg

20220129_135657.jpg

Napisano

Wątpię żebyś kupił takie śruby. Może zwykła śruba, a do tego stalowa nitonakrętka?

Napisano

...a oprócz tego obawiam się że zrobi się solidna dźwignia i albo zerwie śruby albo pognie blat.  Jaki masz suport?  Jaka korba?  Co kombinujesz że aż tak musisz przesuwać linię?  

Napisano

W korbach na kwadrat owszem, w Hollowtech, GXP itp. już nie bardzo. 

Napisano

Czy może kolega chce przerabiać naped z 3-ch blatów na 2 lub 1 blat z przodu? Jesli tak to w cale dłuższych śrub nie potrzebuje tylko obciac najwiekszy blat żeby zrobic sobie z tego podkładki. Odezwij sie do mnie a powiem jak to zrobić :)

Napisano

Muszę ją przesunąć bo linię łańcuch mam słabą. Blat jest zamocowany na silniku CYC X1 Stealth. Zrobiłem już pół sezonu na takim ustawieniu ale chce to w końcu uporządkować jak serwisuje rower. Na inny forum mi doradzili iż nazywa się to śrubą ericsona - ale i tak tego nie znalazłem, problem jest skokiem gwintu 0,75, wszystko jest na klasyczny metryczny. Chyba bez tokarki się nie obejdzie. Blat zębatki ,ma otwory montażowe o średnicy 10mm, i wchodzi do niego śruba (z kołnierzem) walcowa przelotowa  o średnicy 10mm z gwintem w środku M8 0,75  - i nie idzie dostać śruby z stali nierdzewnej M8 z gwintem 0,75. Są ale z stali węglowej (czernione) to mi to zaraz pordzewieje. 

20220129_232111.jpg

20220129_231940.jpg

20220129_231908.jpg

Napisano

Jest to chlapacz na dolną rurę (przed przednie koło) taki długi płaski. Ponacinałem go i wymodelowałem tak aby damper osłaniał. Pomysł z blachą jest "zacny" na pewno jak wiozę rower na bagażniku na haku to by on nie strykał od wiatru. 

20220130_132006.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...