Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam blokadę na goleni w Rebie. Po zablokowaniu oczywiście nie jest zablokowany na super sztywno ale jak w przytoczonym temacie przy mocnym uderzeniu koła w podłoże blokada puszcza ale jeśli chcesz konkretnie ile w cm to nie odpowiem - nigdy nie zwracałem uwagi. Poza tym zależy od nierówności na drodze - w co wpadnie koło, szybkości jazdy, masie rowerzysty itd. Ale podczas podjazdu a wtedy jedynie blokuje - właściwie nie przypominam sobie aby blokada puszczała bo jadę wolno i powoli czyli delikatnie dla amortyzatora.  Czasem zapomnę odblokować na prostej, już po podjeździe kiedy jadę znacznie szybciej i faktycznie jak koło na cos trafi to cos tam puszcza - ale nie potrafię być precyzyjny w swoim opisie jeśli tego byś oczekiwał.

Napisano

Przede wszystkim SID Select to awaryjne badziewie. Jeśli już zmieniać to na coś co ma oddzielne obwody kompresji szybkiej i wolnej - Ultimate RC2 i najlepiej w wersji z chargerem 3.1 ze względu na pełną niezależność tych ustawień (w niższych niż 3 chargerach były to nastawy w pewnym stopniu zależne od siebie z kolei 3 był wadliwy i w ciągu kilku m-cy zastąpiony 3.1).

Jeśli pasował ci fox to idź w foxa 34 performance z tłumikiem grip2. Będzie zbliżony sztywnością do Reby/SIDa SL.

Napisano
2 minuty temu, marcusling napisał:

Mam blokadę na goleni w Rebie. Po zablokowaniu oczywiście nie jest zablokowany na super sztywno ale jak w przytoczonym temacie przy mocnym uderzeniu koła w podłoże blokada puszcza ale jeśli chcesz konkretnie ile w cm to nie odpowiem - nigdy nie zwracałem uwagi. Poza tym zależy od nierówności na drodze - w co wpadnie koło, szybkości jazdy, masie rowerzysty itd. Ale podczas podjazdu a wtedy jedynie blokuje - właściwie nie przypominam sobie aby blokada puszczała bo jadę wolno i powoli czyli delikatnie dla amortyzatora.  Czasem zapomnę odblokować na prostej, już po podjeździe kiedy jadę znacznie szybciej i faktycznie jak koło na cos trafi to cos tam puszcza - ale nie potrafię być precyzyjny w swoim opisie jeśli tego byś oczekiwał.

Ja sprawdzam w ten sposób, ze wciskam przedni hamulec i mocno naciskam na kierownice. Na oringu widzę wtedy jaki skok.

Napisano
4 minuty temu, Dokumosa napisał:

Jeśli pasował ci fox to idź w foxa 34 performance z tłumikiem grip2. Będzie zbliżony sztywnością do Reby/SIDa SL.

Ze skokiem 100mm to chyba nie widziałem dawno w ogłoszeniach.

Napisano
W dniu 18.09.2024 o 23:15, Yacko napisał:

Ja sprawdzam w ten sposób, ze wciskam przedni hamulec i mocno naciskam na kierownice. Na oringu widzę wtedy jaki skok.

Sprawdziłem oringiem i przy zablokowanej Rebie skok wynosi nie więcej niż 2 cm. Wystarczy wcisnąć mocniej kierownice przy postoju rękami lub podczas jazdy taki maksymalny skok na wybojach przy ręcznej blokadzie ma miejsce.

• +1 pomógł 1
Napisano

Dzięki, ja też sprawdziłem u innych i jest podobnie, jeden kolega twierdził, że się nie ugina, ale za słabo wciskał :) Z blokadą nowe Reby A9 mają tak samo - powyżej ok 12mm ciągu linki kończy się blokada i jest odblokowany.

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ultimate Race Day 1.
U mnie też padła blokada skoku. Na szczęście amortyzator był jeszcze na gwarancji i tłumik wymieniono mi na Race Day 2.
Tak jak już zostało wcześniej napisane, Race Day 1 unikać jak ognia. Mam nadzieję, że dwójki będą bardziej żywotne.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wrócił do mnie po serwisie SID Ultimate, gdzie jest wymieniono mi RaceDay 1 na wersję RD2. Przy okazji zrobiony jest serwis zerowy/podstawowy (jak zwał tak zwak). 

Teraz pytanie: kiedy zrobić kolejny przegląd i w jakim zakresie go zrobić? 

Napisano
W dniu 18.09.2024 o 23:12, Dokumosa napisał:

Często na forum pada stwierdzenie o mniejszej sztywności foxa 34 w porównaniu do platform rock shoxa. Miałbym pytanie czy jest to oparte na aktualnych modelach 

czy też ma podłoże hisoryczne? Da się też znaleźć opinie że fox od 2022 roku ma tę sztywność zauważalnie poprawioną (oczywiśćie dalej ustępując RS z goleniami 35mm).

Pytam bo mam w nowym rowerze rzeczonego foxa 34 performance a pika ultimate (2.1) na półce i się waham czy podmieniać. 

No i jeszcze jedna uwaga do foxa 34 - jak rozumiem piszemy o foxie 34 a nie 34 SC (stepcast - i tam akurat 100mm się zdarzają acz trochę rzadziej niż 100mm).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć, zastanawiam się nad zmianą i w związku z tym nad wyborem amortyzatora pod koło 29, skok 120. W tej chwili mam Suntour'a  Axona. Mam na uwadze takie:

1.   https://www.bike-discount.de/en/rockshox-sid-select-29-debonair-120-tapered-boost-remote

2.  https://www.bike-discount.de/en/rockshox-sid-select-29-debonair-120-tapered-boost-remote-1

czy warto przepłacać 200 euro za tego?

3.  https://www.bike-discount.de/en/rockshox-sid-select-charger-rl-3p-120mm-boost?number=20129431-40352460

No i FOX jako 4 ale nie mam pewności czy się w niego wbijać?

4. https://www.bike-discount.de/en/fox-racing-shox-34-a-float-stepcast-29-performance-120-2posgrip-remote-tapered-boost

Przy okazji  proszę o radę - polećcie jakiś dobry i nie za drogi serwis, co chętny jest do robienia zerowego serwisu amorka.  

Napisano (edytowane)

Model Axona jakim mam: 

https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/axon/29-cali_amortyzator-axon-rl-rc-29-15qlc-czarny-mat-2024/860

co prawda kupiony w 2021 ale nie wiem czy ten się czymś różni? Niby model 2024, wg podanych parametrów to to samo, choć mogę się mylić. 

Dlaczego wymieniam? Już od jakiegoś czasu mi chodzi po głowie wymiana na coś lepszego. Ale czy to będzie dobra wymiana? Sam nie wiem. Dlatego piszę na forum. 

Obejrzałem twój rower i zauważyłem, że miałeś santura Aiona i zmieniłeś na Sida slelcta - który to model, ciężko się w nich połapać, jak ktoś w tym nie siedzi. Jakie masz wrażenia po zmianie?

Edytowane przez bladawiec
Napisano

Miałem Raidona, serwisowałem go regularnie aż do przesady, zaliczył trochę maratonów w tym górskich, kilka w błocie, gdy złapał luzy to chciałem go wymienić na axona ale finalnie kupiłem Sida selecta za 1999zł, kto by pomyslał że selecta będzie można kupić za 1000 złz groszem :D 

Wrażenie po zmianie jest sporo na plus, ja mam wersję z lagami 35mm i skokiem 110mm, obawiam się jedynie serwisu tłumika bo to podobno nie jest łatwa sprawa, niby tłumik prosty ale awaryjny, na twoim miejscu wziął bym wersję z tłumikiem Race day 2.