kamil1400 Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Cześć. Mam problem z wyborem roweru (dostępnego obecnie). Zależy mi na rowerze crossowym na jazdę po 20-30 km x 3 w tygodniu. Jazda asfalt i ubite leśne ścieżki. Z dostępnych zastanawiam się nad Orkan 3M i Riverside 900. Mój budżet to max 2200 zł. Ewentualnie czy macie inne typy? Mam obawy o trwałość przerzutek w Riverside. No i dodatkowo czy 10 przelozen jest wystarczające dla amatora, który nie podjeżdża pod jakieś stronę wzniesienia? Pozdrawiam
WaGiant Napisano 12 Sierpnia 2021 Napisano 12 Sierpnia 2021 Romet nie jest zły , taki klasyczny cross . Ma uniwersalny , tradycyjny napęd 3x8 z dość szerokim zakresem przełożeń . Kontrowersje mogą budzić mechaniczne tarczówki ( nie jeździłem , nie znam ) ale przynajmniej shimano . Riverside to zupełnie inna filozofia napędu . Powiedziałby że nowoczesna ale czy lepsza ??? Nie obawiał bym się o żywotność przerzutki , tzn każdą można ,,zmielić" jak się ma pecha . Problemem może być brak twardych przełożeń . Fabrycznie założona jest na korbie tarcza 36 , to trochę mało . Żeby jeździć szybko trzeba szybko kręcić , tzn bez ,,sportowej " kadencji można rozpędzić się do ok 30km/h . Czyli jeśli potrafisz jeździć z kadencją ponad 70 albo nie zależy ci na dużych prędkościach to ok . Jeśli jednak lubisz jeździć szybko ale siłowo to napęd może być za miękki . W lekkich przełożeniach różnica jest niewielka ale też na korzyść rometa . W serwisowaniu , tzn przy wymianach, napęd 1x10 będzie droższy niż 3x8 . Na plus riversida waga . Na + albo na - koła z 28ma szprychami . Pewnie lżejsze niż w romecie ale 28 to jednak mało . Takie koło musi być starannie złożone inaczej będzie słabsze od 32 czy 36cio szprychowego . Trudniej też takie nacentrować . Gdybym ja miał wybierać crossa na niegórski teren to z tych dwóch ( biorąc pod uwagę wszystkie ++ i - - ) wybrałbym .... wygodniejszy , czyli z lepiej dopasowaną pozycją . Choć po prawdzie waga i napęd 1x .... z riversida kuszą .
kotlet79 Napisano 14 Sierpnia 2021 Napisano 14 Sierpnia 2021 Kupiłem w zimie córce Riverside 900, bardzo mi się podobał póki nie zaczęła na nim jeździć. Po - w sumie sporadycznym i delikatnym - użytkowaniu entuzjazm nieco osłabł. Tu skrzypi, tam trzeszczy, niektóre plastikowe elementy trzymają się na włosku. To mój trzeci rower z deca i niestety raczej ostatni; coraz bardziej się przekonuję, że ich jakość jest wątpliwa. Szkoda, bo akurat Riverside wizualnie prezentuje się super.
mzm Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Przestrzegam przed rowerem z Decathlonu ze względu na koła. Sam o tym kiedyś czytałem i sądziłem, że to przesadne marudzenie niezadowolonych klientów, dopóki ostatnio ktoś z rodziny nie kupił ich roweru szosowego. Koła są absurdalnie niewymiarowe, po godzinnej walce z próbą wciśnięcia nowej opony na obręcz skończyło się na zamówieniu nowych kół. Pomiary pokazały, że średnica kół jest co najmniej o 2 cm większa, niż powinna. Niektóre opony wejdą, ale jak trafisz na jakieś bardziej ciasne to masz problem. Dla mnie to dyskwalifikujące. Na pewno nie jest tak we wszystkich ich rowerach, ale problem zgłaszany jest na tyle często, że ryzyko według mnie jest zbyt duże, by gra była warta świeczki.
keltu Napisano 15 Sierpnia 2021 Napisano 15 Sierpnia 2021 Problem o którym piszesz dotyczy tylko kilku rowerów szosowych. RC120, RC500, RC520 nie jestem pewien co do reszty. Ale na pewno nie dotyczy żadnych crossów, trekingów ani rowerów miejskich.
chudzinki Napisano 16 Sierpnia 2021 Napisano 16 Sierpnia 2021 W dniu 14.08.2021 o 11:33, kotlet79 napisał: Tu skrzypi, tam trzeszczy, niektóre plastikowe elementy trzymają się na włosku. Możesz to rozwinąć?
kotlet79 Napisano 17 Sierpnia 2021 Napisano 17 Sierpnia 2021 Tak jak pisałem, rower ma przejechane tyle co nic, a podczas jazdy coś całkiem głośno popisuje (nie bardzo mogę zlokalizować co, może łożysko w kole?). Od strony korby też coś słychać. Pokrętła regulatorów amortyzatorów prawie w ogóle się nie trzymają. No i lakier, niestety rysuje się dosłownie od patrzenia, oprzesz rower o cokolwiek (stopki w standardzie brak) i już jest ślad na ramie.
chudzinki Napisano 18 Sierpnia 2021 Napisano 18 Sierpnia 2021 Co do odgłosów - gwarancja bądź załóż temat na forum, wrzuć filmiki i ktoś coś zawsze podpowie. W rowerach za 10 tys. też się zdarzają takie rzeczy. Cytat Pokrętła regulatorów amortyzatorów Których regulatorów i których amortyzatorów? Lakier - norma we wszystkich obecnych rowerach i innych pojazdach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.