Skocz do zawartości

[Mechaniczne hamulce tarczowe] + klamkomanetki

chrismel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja sięgam dwoma palcami, trzeci tylko do połowy. Jeździłem na szosie, więc jak obchodzić się z manetkami mam jakieś pojęcie. Hamują średnio, chociaż w dolnym też bez rewelacji.

Napisano

Trzymam dokładnie tak. Manetkę od góry obejmuje tylko dłoń i kciuk. Nie ma potrzeby żeby było tam coś więcej.

Jest nawet fotka!

gorny.png

Tak jak pisałem. Ja mogę być lekko "spaczony". Tyle lat na hydraulice która zrzuca z roweru robi swoje.

Napisano

Przed chwilą przejechałem się na szosie z hamulcami hydraulicznymi. Jestem w stanie bez problemu hamować jednym palcem. Dla mnie ranking wygląda tak:

- hamulce tarczowe hydrauliczne

- hamulce v/u-brake

- hamulce tarczowe mechaniczne, przy czym tych ostatnich nie polecam paniom, a panowie to gdzieś tak od rozmiaru M/L. Przynajmniej przy klamkach Sora. Może inne są inaczej ukształtowane i jest wygodniej - nie wiem. Natomiast bardzo zdecydowanie polecam przejechać się na takim rowerze przed zakupem.

Napisano

No tylko że ja mając sam widzisz jakie paluchy... łapię klamkę na 2 palce... i tak robi... zdecydowaaaaana większość ludzi na szosie, ręce są lekko nikt nie trzyma kierownicy jak rurki w autobusie na zakręcie, hamujesz z automatu w ułamku sekundy reka zjeżdża delikatnie na bok i łapesz na dwa paluchy nawet z hydrauliką. Jeden palec w górnym chwycie to raczej nie jest prawidłowe hamowanie... to w ogóle nie jest żadna zaleta jeden palec na heblu w szosie.

To oczywiście w oderwaniu do typów hebli bo oczywiscie co do ich skuteczności czy kultury masz 100% racji

Napisano

Skoro jeden palec leży na klamce, to gdzie jest reszta? Zakładam że na chwycie. Po co tak trzymać manetkę?

• 4 tygodnie później...
Napisano

Normalnie jestem w szoku czytając to. Mam hamulce mechaniczne i jestem z nich bardzo zadowolony. I bardzo mocno obecnie się zastanawiam czy jak będę kupował nowe klamkomanetki to czy jest sens inwestować w hydrauliki.

Mam avidy bb7 wersja road o ile z klamkami shimano nie do końca pasowała mi siła hamowania, to już w połączeniu z klamkami sram rival jest baja. 

Początki z hamplami nie były takie super bo miałem problemy z ich ustawieniem i słabą siłą hamowania. Teraz nie mam problemów z ustawieniem po prostu musiałem się tego nauczyć. Z mocą hamowania było trochę gorzej ale zmiana klocków pomogła. W każdym razie mój zestaw to tarcze shimano sm-rt78 rozmiar 180mm przód i tył do tego klocki metaliczne spiekane. Jak już porządnie się dotarły to jest po prostu miodzio. Raz ustawione nie wymagały z mojej strony żadnych działań przez rok. W każdym chwycie bardzo wygodnie mi się hamuje i nie mam z tym żadnych problemów. 

Drugi zestaw to zaciski tektro novela klamki avid sd5 i tarcze 203mm przód i tył. Nie mam z nimi żadnych problemów. Jestem zadowolony z siły hamowania i z modulacji.

Posiadam również hamulce xt785 z nimi częściej miałem jakieś problemy. A to się zapowietrzyły a to zacisk po dłuższym czasie nieużywania się spocił i musiałem klocki wymienić i jeszcze miałem problem z brudnymi tłoczkami, które nie chciały odbijać. Jak dla mnie siła hamowania nie była specjalnie większa niż w bb7. Dodam tylko, że w  shimano i w bb7 mam klocki tej samej firmy [metaliki spiekanie] i identyczne tarcze.

Jak coś  moja waga to 95kg więc do najlżejszych osób nie należę. 

Więc może w przypadku twoich hamulców @chrismelwystarczy wymienić klocki na coś mocniejszego i sprawdzonego i/lub zmienić tarcze na większe.

Napisano

Tak wiem duże. Ale jakoś kompletnie mi to nie przeszkadza. i nie wygląda to wcale źle tu siedzą 180

large.001A_Hultaj.jpg.9c4778852e482e411a

Mała edycja. Pancerze jakich się używa też są ważne. W tym rowerze są jagwire keb-sl. Wcześniej używałem shimano i też dawały radę

Napisano

Nie przeszkadza, dopóki filigranowy widelec nie zrobi pa pa...

Clue jest takie, że ty zrobiłeś jakiś mix, a większą siłę byś uzyskał przy hydraulicznych z tarczą 140/160.

Napisano

@skom25

Widelec robiony na zamówienie. Bardzo dokładnie zaznaczyłem, że tarcza jaką chcę tam włożyć będzie miała albo 180mm albo 203mm. Nie wiem czy bym uzyskał większą siłę na hydraulikach. Mam w taki sam zestaw [tarcze i klocki] w xt785 i jakoś szału na mnie nie robią. a Problemów więcej z nimi jest. Tarcza jest 180mm dlatego że nie byłem zadowolony z tego jak hamują hydrauliki [wtedy miałem deore 596] z mniejszą tarczą i klockami żywicznymi.

Nie rozumiem jaki miks zrobiłem?

Napisano
W dniu 10.08.2021 o 23:48, chrismel napisał:

Nie kupiłbym roweru z mechanicznymi hamulcami tarczowymi i zamiarem jeżdżenia na łapach. Za żadne pieniądze.

Ja miałem podobne obawy. Ale jak poskładałem nowego gravela- wskoczyły klamkomanetki Apex i hample Hayes cx- oryginalne klocki i tarcze. Jest rewelacyjnie w każdym chwycie. Krótki skok jak i świetna modulacja. Jestem bardzo mile zaskoczony- nie widzę żadnej potrzeby zmiany na hydraulikę. I nie mam żadnych wymyślnych linek jak i zwykłe pancerze. Blokuję jak chce koła w każdym chwycie, ale to jest do niczego nie potrzebne (blokowanie) a wręcz niebezpieczne. 

Tarcze 160 waga jeźdźca 95 kg ;-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...