JAKUB3N Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Witam, szybkie pytanie: https://www.giant-bicycles.com/pl/fastroad-sl-2 https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2052/speeder-300 Który z tych? Cenowo identyczne, jednak mam wrażenie, że za gianta przepłacę i bliżej mu do speedera 200. Korba na kwadrat, przerzutki sora, 0.5 kg cięższy. Tylko czy taki amator jak ja (po mieście średnio 25 km, czasem poza miastem około 50) poczuje różnice i wykorzysta tiagrę z całym osprzętem w s-300? Dużo zależy też od tego, który będzie bardziej komfortowy po przymierzeniu, ale chciałbym wiedzieć, czy w teorii powinienem gianta odrzucić.
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Przymierz, to najważniejsze. Geometria zbliżona, w Giancie nieco bardziej opada góra rura, więc przekrok inny niż w Meridzie. Tiagra działa jednak dużo płynniej od Sory, hamulce w obu z gatunku podstawowych, korba - lepiej ze zintegrowanym ramieniem, choćby ze względu na wagę. Różnic w jeździe nie odczujesz aż tak, zwłaszcza zmieniając kiedyś suport na górną półkę BB-UN55. Też mam w fitnesie korbą na kwadrat (bo była fajna od początku). Wydaje się że Merida ma więcej miejsca na ewentualną szerszą oponę/błotnik, ale najlepiej na żywo ocenić.
JAKUB3N Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 Nigdy nie miałem korby innej niż na kwadrat, z drugiej strony nic się z nią nie działo, działała i tyle. Ta korba w Meridzie będzie wytrzymalsza? Na pewno zwrócę uwagę na miejsce na oponę, podejrzewam, że z czasem wrzuciłbym 38.
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Wytrzymalsza nie będzie. Dobry suport na kwadrat jest też w praktyce bardziej wytrzymały od zewnętrznych łożysk. To co przemawia za sztywną osią to waga czy łatwiejszy serwis. No i przynajmniej w teorii większa sztywność, ale to trzeba po górkach cisnąć żeby odczuć różnicę. Jeśli chcesz iść w szerszą to na to szczególnie zwróć uwagę. Możesz też zerknąć na Orbee Carpe, też fajny rower
JAKUB3N Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 Aktualnie fajny rower to ten, co jest dostępny w sklepie :D celowałem w tańsze rowery, jednak rozmowy z lokalnymi sprzedawcami szybko sprowadziły mnie na ziemie, trzeba brać co jest. Dodatkowo wszystko drożeje :/
Artur85 Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że zostały pojedyncze sztuki, ja sobie odpuściłem a celuję w taki sam rower co Ty. Rozmawiałem z 3 sklepami w sprawie Cube'a, Gianta i Meridy. Każdy mówił to samo, czekać do jesieni na modele z nowego rocznika wtedy będzie może można już coś kupić, choć nikt nie wiem jaka będzie kolejność dostaw, albo ewentualnie ustawić się w kolejkę. Jeżeli masz sklep gdzie jest FastRoad i Speeder dostępny, to wygląda na to, że szersza opona wejdzie tylko do Meridy (producent podaje 37 mm), wg katalogu do Gianta tylko 32, ale może to być błąd bo taką oponę ma fabrycznie, więc trzeba by zmierzyć. Subiektywnie Giant ładniejszy, ale Merida ma lepsze podzespoły. P owodzenia
JAKUB3N Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 Też się zastanawiałem nad tym, czy czekać, jednak tak wszystko drożeje i inflacja pędzi szybciej niż Kubica, że na jesień kupisz model niższy niż dzisiaj. Gdybym kupował oczami, to wziąłbym gianta, bo jest piękny, jednak rozsądek mówi, że rower ma służyć do jazdy a nie fotek
MikeSkywalker Napisano 9 Czerwca 2021 Napisano 9 Czerwca 2021 E tam, ja bym aż tak temu rozsądkowi nie wierzył, rower ma Ci się podobać i to jest ważniejsze od tego czy masz w nim korbę ze sztywną osią czy na kwadrat. Bardziej martwiłbym się tymi oponami.
JAKUB3N Napisano 9 Czerwca 2021 Autor Napisano 9 Czerwca 2021 Też masz rację. I tak na takiego amatora jak ja to oba będą bardziej niż zadowalające. Szukałem już półkę niżej, tylko nic nie jest dostępne. A jeśli chodzi o opony to zobaczę, jak mi się będzie jeździło. Do tej pory były 40
Pitof Napisano 10 Czerwca 2021 Napisano 10 Czerwca 2021 Ja już trzeci sezon jeżdżę na oponach 32 mm. Przesiadając się z obecnego ciężkiego cross'a na taki rower fitness różnicę poczujesz niemal od razu. Będzie on zwarty, zwrotny i precyzyjny w odbiorze. Rower ze sztywnym widelcem jest taki przyjemnie ,,bezpośredni'' w prowadzeniu. Sama różnica w wadze to kolejny spory plus. Natomiast nie ma co ukrywać - zestaw opona 32 mm + sztywny rower oznacza, że większe nierówności i ubytki w nawierzchni są odczuwalne. W praktyce w wygląda to tak, że po prostu trzeba zachować minimum uwagi w jeździe miejskiej. ogólnie 22 godziny temu, Artur85 napisał: wg katalogu do Gianta tylko 32, ale może to być błąd bo taką oponę ma fabrycznie, więc trzeba by zmierzyć. Tak ogólnie to producenci rowerów zazwyczaj trzymają się normy ISO, która opisuje wielkość prześwitu, jaki ma być zachowany w ramie.
JAKUB3N Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Napisano 10 Czerwca 2021 Miałem okazję dzisiaj sprawdzić te rowery. Jest dokładnie jak mówisz - zwarte, lekkie, nierówności czuć, więc trzeba trochę uważać. Wybór padł na gianta, lekko bardziej pochylona pozycja i wygodniejsze siodełko. Do tego wizualnie ciekawszy, merida na żywo strasznie gruba i masywna się wydaje, mimo, że w rzeczywistości jest lżejsza. Jedyne co pozostaje, to upolować rozmiar L, mierzony dzisiaj M/L lekko za mały.
Artur85 Napisano 10 Czerwca 2021 Napisano 10 Czerwca 2021 A jak z miejscem na szerszą oponę w Giancie?
JAKUB3N Napisano 10 Czerwca 2021 Autor Napisano 10 Czerwca 2021 Na stronie producenta jest napisane, że max. 32. Ale powiem szczerze, że czułem się na tej oponie pewnie i raczej jej nie zmienię. Natomiast opony w meridzie, mimo że posiadają więcej nacięć, były mniej stabilne. Guma na giancie jest miękka i dobrze klei się do podłoża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.