Skocz do zawartości

[Wymiana zużytych hamulców] MT201 + SM-RT10-s

n3wbie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

zwracam się do ekspertów z pytaniem odnośnie wymiany tarczy i klocków.

Mam w rowerze hamulce shimano BL-MT201 z zaciskiem BR-MT200 i tarczami SM-RT10-S 160mm.

Hanulce powoli się kończą, klocki raczej  do wymiany, tarcza z tylu ma grubość 1.4-1.5mm, z przodu 1.5-1.6mm, wiec chyba też.

I z tym się wiąże moje pytanie czy warto kupić te same tarcze z oryginalnymi klockami czy może lepiej zainwestować w coś lepszego? Może ktos może coś polecić?

Zastanawiałam się czy może nie przeskoczyć na deore albo sram level T razem z klamkami? Czy różnica byłaby odczuwalna?

Napisano

W kwestii wymiany to miałem na myśli wymianę całości na deore lub sram (klamki, tarcze, zacisk, klocki).

Slyszalem ze sram level t to już naprawdę dobre hamulce.

A odnośnie tych altusow które są to kilka razy w górach czy w borach tucholskich mnie zawiodły po dłuższej jeździe.

Natomiast jak na codzień jak jeżdżę pod miastem na płaskim to nigdy nie było problemu z siłą hamowania.

Napisano

SRAMa nie cierpię. Wymiana na Deore = wymiana manetek od przerzutek chyba, że gdzieś jeszcze upolujesz M6000 lub starsze. Możesz sobie z przodu większą tarczę zamontować i kupić lepsze (ale dużo droższe) klocki (IMHO jak nie oryginał Shimano to tylko KoolStop KS-D620).

Napisano

Jak najdalej of Leveli. 

Jak Ci dobrze hamowały to zostań przy swoich. Ja niskie Shimano zmieniłem na 8000 ale to 103 E za sztukę. 

Pytanie czy masz manetki na obejmę. 

Napisano

To wybór chyba padnie na wymianę całości na deore m6100 bo najłatwiej dostać komplet w sklepach i popatrzę za tymi klockami koolstop.

obecna manetka to altus na obejmę mt201

Duża jest różnica między m6100 deore a m7000 slx?

Napisano

Matematycznie wychodzi ~5% na korzyść slx'a (i tak mniej więcej fizycznie jest - są minimalnie mocniejsze) Po prostu taka jest różnica średnicy tłoczków pomiędzy deorką 21mm a slx'em 22mm. Do Twoim manetek (jeśli to jakikolwiek altus) to hamulec m7000 będzie pasował m6100 niestety nie. I nie istnieją manetki mt201 (ta sekwencja liter i cyfr występuje tylko w oznaczeniu hamulca - konkretnie klamki)  - możesz mieć np. m2000 albo m315 albo któreś ze starszych ;)

Napisano

Klamka to mt201, hamulec mt200, a manetki to napisałem z przejęzyczenia bo chodziło mi o klamki ;)

No to chyba nie warto specjalnie dopłacać do slx przy takiej różnicy.

dzieki!

Napisano

Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź (zresztą nie tylko moją, wyżej koledzy to wcześniej sugerują) - nowe klamki hamulcowe Shimano między innymi bl-m6100 prawdopodobnie nie pasują do Twoich manetek.

Napisano

Ale ja tylko odpowiadam na pytanie. Zreszta na które odpowiedz była już w 1 poście bo tam opisałem typ klamek, modele itd.

napisalem w 1 poście ze mogę wymienić wszystko, a tutaj co chwile o tym ze nie będzie pasować.

nie robi mi różnicy czy wymienię tarcze i zacisk czy tarcze zacisk i klamkę dlatego zastanawiam się nad różnymi wariantami i grupami.

Napisano

nie robi mi różnicy czy wymienię tarcze i zacisk czy tarcze zacisk i klamkę dlatego zastanawiam się nad różnymi wariantami i grupami.

Ale tu mowa o manetkach. Wszystkie Shimano serii Mx1xx mają nowy sposób mocownia i gryzą się z manetkami nie z serii i-spec ev.

Napisano

A faktycznie! Nie rozumiałem wcześniej o co chodzi z tymi manetkami, to faktycznie mógłby być spory problem. Słuszna uwaga.

Grupa to SHIMANO ALIVIO M3100.

Napisano

Podstawowe pytanie na które nie odpowiedziałeś: Co Ci przeszkadzało w dotychczasowych hamulcach póki miały dobre klocki i tarcze ?

Ja musiałem wymienić (zapowietrzał sie gdy kładłem rower poziomo, potem wogóle się zapowietrzał) to sie nie bawiłem i wziąłem https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-disc-brake-br-m8000-1700mm-rear-with-g02a-resin-453736, przód dostępny za 2 tygodnie https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-disc-brake-br-m8000-1000mm-front-with-g02a-resin-453734

Jak chcesz mieć kotwice to z przodu czterotłoczkowe : https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-xt-br-m8020-8000-disc-brake-set-678894 ale to "too much of a brakes" jak nie jeździsz w górach.

Dwutłoczkowe wystarczą w zupełności - dziś mi  koleś niespodziewanie zajechał drogę i ani sie obejrzałem a stalem na przednim kole. 

Jak Ci dotychczs nic nie przeszkadzało - nie zmieniaj. Jak były za słabe - wziąłbym dwutłoczkowe. Pewnei niedługo będa niedostepne i będziesz sie męczył z ustawieniem manetek. 

Napisano

Manetka to SL-M2010

Tak mi się wydaje ze zostanę przy tym co było. Tak jak pisałem wyżej generalnie jestem zadowolony, chciałem podpytać o możliwości.

Wyczytałem na stronie shimano ze do tych zacisków mógłby wejsc tez tarcze 180mm. Mogę kupić 180 zamiast 160? Nie wiem czy można ufać tej specyfikacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...