Skocz do zawartości

[pomoc w wyborze] Merida Big.nine 500 Lite czy Big.nine 300 Lite

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lżejszy, lepszy amor. Z drugiej strony x10 kontra x11 co w eksploatacji ma koszty inne (zależy ile jeździsz, jak i gdzie). Jak masz te 600 zł i jest dostępny to weź 500 lite.

Napisano

Nie jeżdżę dużo, może dwa trzy razy w tygodniu i raczej nie agresywnie, normalna miejska jazda bez szaleństw czasem zdarza mi się jeździć po drogach szutrowych czy po lesie chociaż to ostatnie raczej sporadycznie.

Napisano

Ten sam dylemat miałem od jesieni i 500 lite to wg. mnie wybór lepszy z powodu amortyzatora i wagi całości, chociaż jak widzę ceny x11 to ręcę opadają. No i przełożenia trochę nie pode mnie, ale przyzwyczajam się.

Napisano

Napaliłem się jak szczerbaty na suchary :) na 500 Lite niestety aktualnie nie ma ich nigdzie i trzeba czekać, są za to 300 Lite dlatego cały czas się zastanawiam brać tańszego 300 już czy dopłacić i czekać może z 2 miesiące aż 500 pojawi się na rynku... 🙄

Napisano

Ja nie mam zaufania do wytworów jakimi są tanie amortyzatory Suntour. Nie ukrywam, że to też był powód, że nie 300 Lite. Chociaż z drugiej strony kuzyn ma XCR na spręzynie 3 rok i jeździ. Jak pisałem, ja wybrałem 500 Lite i czekałem od jesieni do wiosny tego roku zanim dostałem.

Napisano

Info z jednego ze sklepów prowadzących dystrybucję Meridy że będzie na pewno bo to wynika z polityki zamówień ilościowych tyle że to może być sierpień lub nawet wrzesień, wychodzi na to że najlepiej zamawiać na jesieni żeby dostępny był na wiosnę... 😪

Napisano

Ta polityka się nie sprawdza ;) Z tego co wiem (info z kwietnia od sprzedawcy paru marek) tylko Merida wywiązała się z dostaw i końcem kwietnia przyszły rowery. Reszta przekłada z miesiąca na miesiąc. Chciałem drugą sztukę 500 lite i sprzedawca stwierdził, że najszybciej we wrześniu i to tak na 50%

Napisano

Cyrk jest kasa nie ma towaru i to nie chwilowo ale notorycznie i nawet nie chodzi wyłącznie o rowery, kup np. PS5 (pół roku po premierze) bez dodatków > mission impossible!

Napisano
  W dniu 1.06.2021 o 12:11, Q_u napisał:

Ja nie mam zaufania do wytworów jakimi są tanie amortyzatory Suntour. Nie ukrywam, że to też był powód, że nie 300 Lite. Chociaż z drugiej strony kuzyn ma XCR na spręzynie 3 rok i jeździ...

Rozwiń  

4 sezon mam suntour xcr powietrzny. Ani razu nie robilem mu przegladu. 10k km po lasach, wiele w ciężkich warunkach zimowych, błotnych itd. 

Nic z nim nie robiłem bo czytałem, że po roku i tak mi się rozsypie. Więc jeździłem i obserwowałem. A on dalej działa jak należy. 

Także nie ma reguły. 

Napisano

4 sezon mam suntour xcr powietrzny. Ani razu nie robilem mu przegladu. 10k km po lasach, wiele w ciężkich warunkach zimowych, błotnych itd.

Oj, ale bajki to w innym dziale, we wszystko uwierzę, ale nie w to co opisałeś niestety. Zapewne nie tylko ja 10tys km/4 sezony w zimie, błocie i XCR działa jak należy ;) 🤣

Napisano
  Cytat

"działa jak należy"

Rozwiń  

To jest bardzo płynne pojęcie, dla jednego jak się ugnie wpadając w dziurę na pół koła to jest prawidłowe działanie dla drugiego jak nie wybiera liści to już kosz ;)

Miałem XCR RL w nowym rowerze i nawet po wymianie sprężyny na miękką praca była nieakceptowalna (ważę 62kg - to jest też ważne dla cięższego osobnika praca będzie lepsza) 

Stary RST Gamma TL w 20 letnim rowerze pracuje o niebo lepiej niż nowy Suntour.  

Napisano

OK piszecie o amortyzatorze, ale czy po za nim modele o których mowa różnią się czymś na tyle szczególnym żeby warto było dopłacać te kilka stówek? Opnię Kolegi Q_u  biorę pod uwagę jednak chętnie usłyszę inne głosy.

Napisano

Mam 500 Lite z rocznika 2019. Fabrycznie XCR Air LOR32 100mm.

Zrobiłem na nim jeden sezon po szutrach, lasach i górkach i zawsze odnosiłem wrażenie (mimo zabawy z SAGiem i pokrętłem w ladze), że on po prostu nie jest komfortowy i raczej ma twardą czułość i odbijało mi się to na zmęczeniu rąk, zwłaszcza gdy zjeżdżało się po kamienistych ścieżkach, starej kostce brukowej pod zamkiem etc.

Zmieniłem na polecaną Rebę, nie tylko ze względu na dużą różnicę w wadze ale przede wszystkim lepszą charakterystykę działania i mogę tylko potwierdzić, że ten konkretny Suntour vs Reba to jest jak dzień i noc. W komforcie pracy i wybierania nierówności to jest dla mnie jako totalnego laika i amatora przepaść. Słyszałem, że Markhorowi zdecydowanie bliżej do Rockshoxa niż do chińczyka. Ja chińczyka nie polecę chociaż dla wielu mógłby być wystarczający.

Jeżeli masz w planach zmianę widelca i innych elementów tak jak ja w przyszłości, to kup najtańszą wersję aby tylko mieć ramę Litę. Jeżeli nie planujesz większych zmian i osprzęt dla Ciebie jest wystarczający, to lepiej moim zdaniem kupić od razu z Markhorem.

Napisano
  W dniu 2.06.2021 o 09:02, Q_u napisał:

Oj, ale bajki to w innym dziale, we wszystko uwierzę, ale nie w to co opisałeś niestety. Zapewne nie tylko ja 10tys km/4 sezony w zimie, błocie i XCR działa jak należy ;) 🤣

Rozwiń  

Działa tak jak na początku. Nie kwestionuję, że np. Reba jest lepsza bo to chyba wie każdy. 

Napisano

Wiesz, nie wyobrażam sobie aby XCR po cioraniu w zimowych warunkach, błotnistych działał tak jak na początku po 10 tyś km bez serwisu. On bez serwisu po kilku setkach w suchych warunkach już nie działa jak nowy (pomijam fakt, że jako nowy nie działa).

Napisano

Małe sprostowanie. Sprawdziłem na stravie, jest tylko 7,5k km. Czwarty sezon jest w trakcie. 

Nie porównujcie jego działania do np. Reba lub Rock shox sid. Suntour xcr jest tani i działa wg mnie adekwatnie do ceny. A nawet lepiej bo jak widać u mnje bez serwisu daje radę.

No ale wy wiecie lepiej pewnie. 

Napisano
  W dniu 1.06.2021 o 11:40, Q_u napisał:

Lżejszy, lepszy amor. Z drugiej strony x10 kontra x11 co w eksploatacji ma koszty inne (zależy ile jeździsz, jak i gdzie). Jak masz te 600 zł i jest dostępny to weź 500 lite.

Rozwiń  

Też bym wybrał 500.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.