aga488 Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Hej poszukuję roweru w przedziale cenowym 2-4tys. Aktualnie jeżdżę na Unibike Crossfire Gts chyba model z 2013r. Rozmiar ramy to 23 i jest to rama męska. Rocznie przejeżdżam ok 5-6tys km. Mój wzrost to 181cm, długość wewnętrzna strony nogi 92cm, dodam, że jestem kobietą. Jeżdżę po każdym terenie, asfalt, szuter, las. Zastanawiam się nad zmianą roweru na coś lepszego, co miałoby dobry osprzęt w podanej wyżej cenie. Szukam roweru uniwersalnego, który spełni się w każdym terenie. Zastanawiam się nad czymś w stylu MTB, ale rozważę tez inne opcje.
chudzinki Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Aaaale noga! 😉 Pytanie najważniejsze: odpowiada Ci rodzaj roweru którym jeździsz czy czegoś Ci brakuje? Czego?
aga488 Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 Rower jako rower jest spoko. Jest wygodny jeśli chodzi o prostą drogę, ale jeśli chodzi o las czy jakiś taki kopny piasek to się męczę. Zakopuje się i odczuwam większe wyboje. Ale sama pozycja na tym rowerze myślę, że jest spoko. Tylko cały czas mi ktoś mówi, że jest za duży, ale patrzą na mój wzrost, a nie długość nóg, jak próbowałam przejechać się na rowerach kolegów 180+ to mam wrażenie jakby to były dziecięce rowerki, więc dlatego szukam tu porady. Wiem, że i tak muszę zmienić w końcu na cos lepszego bo części często idą do wymiany, ale nie wiem na czym powinnam się skupić. Cos mi ostatnio sugerowali gravela, ale on chyba w pozycji przypomina kolarzówkę albo ostre koło, a to nie moja bajka. Potrzebuje czegoś na czym będę mogła przejechać 100km+ z sakwami w różnym terenie.
chudzinki Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 W cenie 4000 zł to już kupisz fajne MTB. Pewnie wielu napisze, że lepszy gravel, ale nie ja. Gdybyś była facetem 😀to bym napisał max. 19 cali, ale w tym przypadku wiem tylko tyle, że na pewno nie 23 cale. Popatrz na propozycje z tego tematu:
wkg Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Nie do końca. Koleżanka potrzebuje mocowań do bagażnika na sakwy ! A taki rower mtb (porządny) bardzo trudno znaleźć. Myślałbym o https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-dsx-2
keltu Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Marin Pine Mountain - rower na włóczęgę - YouTube Tylko trzeba nieco naciągnąć budżet. 😁
wkg Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Na asfalt stanowczo za wolny z tym napędem i oponami 2.6. No i będzie ciężki To raczej rower do pływania w piachu. Dodatkowo kąt głowki jak przy enduro - taki autobus. Moim zdaniem bardzo zły wybór. Mooooże do szwędanie się po górach z braku kasy na fulla. Przy mostku 35mm ta endurówka pewnie w rozmiarze XL do normalnej jazdy. Czołg. No i super zaleta - nie mamy z tyłu sztywnej osi więc rower bardzo fajnie się poddaje, pracuje
aga488 Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 3 godziny temu, keltu napisał: Marin Pine Mountain - rower na włóczęgę - YouTube Tylko trzeba nieco naciągnąć budżet. 😁 Właśnie obejrzałam filmik, totalnie nie dla mnie, ja chce jeździć szybko, a tu gościu mówil, że na nim szybko się nie pojedzie.
keltu Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Szybko tzn? Z tą korbą spokojnie rozpędzisz się do 30+ km/h i to nawet nie na najmniejszej zębatce kasety. Sakwy + ciężkie przełożenia raczej się wykluczają, szczególnie jeśli mówimy o MTB i dodatkowym kilku kilogramowym obciążeniu w postaci bagażu.
wkg Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Kolego - to jest ciężki, wolny grzmot dla pasjonatów oldschoola z zupełnie nieadekwatną, progresywną geometrią. Do tego rdzewieje.
aga488 Napisano 18 Maja 2021 Autor Napisano 18 Maja 2021 Jak rdzewieje i ciężki to też odpada. Czasem. Muszę przenieść rower z sakwami, a za silna nie jestem.
wkg Napisano 18 Maja 2021 Napisano 18 Maja 2021 Popatrz na tego Marina ktorego wrzuciłem. Z jego napędem zrobisz wszystko. Myślę, że taki rower ze sztywnym widelcem ale na mtb-owej gumie bardzo dobrze by się sprawdził no i odpadają przeglądy tego widelca. https://skiteam.pl/rowery-2021/15497-rower-cube-451200-sl-road-pro.html ten jest lekki, szybki ale na wybojach i piachu może mieć za cienkie opony. Za to wybitnie dla długonogich. A z takich amortyzowanych to https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2319/bignine-300-lite lub lepiej ale drożej https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/2320/bignine-500-lite W tych ostatnich trzeba będzie pokombinować z bagażnikiem pod sakwy ale da radę. PS: A w budżecie, niestety ciężej: https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m21
aga488 Napisano 19 Maja 2021 Autor Napisano 19 Maja 2021 Chyba zaraz z głupieje, a co powiecie o ty ch gravelach? Znajdę coś dobrego w cenie 4-5 tys. O nich tylko słyszę, nie znam nikogo kto by miał. Nigdy nie jeździłam, czy to faktycznie daje rade w terenie.
chudzinki Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 @wkg, nie chciałbym być tym czepiającym (choć i tak już jestem 🤣), ale Ty właśnie wrzuciłeś propozycje rowerów z tematu, który ja wrzuciłem, a Ty odrzuciłeś... 😛 13 godzin temu, wkg napisał: Nie do końca. Koleżanka potrzebuje mocowań do bagażnika na sakwy ! A taki rower mtb (porządny) bardzo trudno znaleźć.
wkg Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Może mnie pogięło ale to był chyba inny temat i inne potrzeby ... zalinkuj proszę
wkg Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 17 godzin temu, aga488 napisał: Jest wygodny jeśli chodzi o prostą drogę, ale jeśli chodzi o las czy jakiś taki kopny piasek to się męczę. Zakopuje się i odczuwam większe wyboje. 1 godzinę temu, aga488 napisał: a co powiecie o ty ch gravelach? Gravel ma stosunkowo wąskie opony - porównywalne z tymi co masz w tej chwili. Skoro na nich się zakopujesz w piachu to gravelem też się będziesz zakopywać. Szeroka kierownica z flarą spowoduje, że nie będziesz sporo szybsza na asfalcie niż na swoim rowerze. Dodatkowo gravel jest bardzo modny a więc i bardzo drogi. To rower dla ludzi którzy lubią "baranka" a chcą zjechać z równego asfaltu (ale nie w piach) - to nie jest zdecydowanie rower w teren Dlatego też proponuję rowery o szerszych oponach. Czy to Marina DSX2 czy to typowe mtb (meridy) albo tego storma. Co do geometrii i rozmiaru - tu niestety zawsze się trzeba przymierzyć.
chudzinki Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Linkowałem powyżej 😀. EDIT. W tym samym czasie wysłaliśmy odpowiedzi.
wkg Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Nie odrzuciłem tych propozycji, po prostu z bagażnikiem będzie trudniej. Meridy nie mają mocowań. Trzeba trochę pokombinowac z klamrami, na przykład https://www.centrumrowerowe.pl/obejmy-tylnego-widelca-tubus-pd13624/ Mało który rower ze sztywnymi osiami ma mocowania pod bagażnik.
aga488 Napisano 19 Maja 2021 Autor Napisano 19 Maja 2021 21 minut temu, wkg napisał: Gravel ma stosunkowo wąskie opony - porównywalne z tymi co masz w tej chwili. Skoro na nich się zakopujesz w piachu to gravelem też się będziesz zakopywać. Szeroka kierownica z flarą spowoduje, że nie będziesz sporo szybsza na asfalcie niż na swoim rowerze. Dodatkowo gravel jest bardzo modny a więc i bardzo drogi. To rower dla ludzi którzy lubią "baranka" a chcą zjechać z równego asfaltu (ale nie w piach) - to nie jest zdecydowanie rower w teren Dlatego też proponuję rowery o szerszych oponach. Czy to Marina DSX2 czy to typowe mtb (meridy) albo tego storma. Co do geometrii i rozmiaru - tu niestety zawsze się trzeba przymierzyć. No właśnie, widziałam, ze cenowo wychodzą słabo. Mi mówili, że gravel dobry na wszystko. Ale wolę podpytać ludzi którzy się znają. Nie lubię też tych baranków. Najlepiej by było przejechać 100 km na każdym z nich i przetestować w terenie, ale tak niestety się nie da.
wkg Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 W twoim przypadku - budowa raczej bliżej Julii Roberts niż Kaczora Donalda koniecznie musisz się przymierzyć. Cube robi takie właśnie rowery - wyższe a krótsze. Ale przymiarka to obowiązek. Teraz jest zły czas na kupowanie rowerów choć po częściach do nich widać, że już coś się rusza. Moim zdaniem warto chwilę sie jeszcze przemęczyć na swoim i nie kupowac w ciemno. Bo "taki sobie" rower już masz. Łatwiej Ci będzie jeżeli mieszkasz w dużym mieście.
aga488 Napisano 19 Maja 2021 Autor Napisano 19 Maja 2021 Ja bym chętnie się wstrzymała, ale mam pęknięta ramę. Stoi w serwisie i czeka na werdykt czy da się ze spawać czy nie. To jest mój największy problem, a u mnie bez roweru jak bez ręki. Jak ktoś lubi jeździć, a mu to odbierają to dramat. A myślicie, że jeszcze będzie dobry czas na kupno nowego?
wkg Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Pewnie za rok. Spróbuj sie choć przymierzyć do tej Meridy, Marina DSX2 trudno złapać.
aga488 Napisano 19 Maja 2021 Autor Napisano 19 Maja 2021 Dzięki Wam jakiekolwiek pojęcie na co patrzeć. Sprawdzę co mają w sklepach w mieście i przejdę się pomierzyć itd.
spidelli Napisano 19 Maja 2021 Napisano 19 Maja 2021 Co do bagażników mocowanych awaryjnie, to Topeak ma model Topeak Tetrarack R2. Kosztuje niemało bo powyżej 350 zł ale np. tyle samo woła Thule za sam adapter. Bagażnik drugie tyle. Czy da się coś sensownego z sakiew założyć na tego Topeaka to nie wiem...
aga488 Napisano 21 Maja 2021 Autor Napisano 21 Maja 2021 1. Cannondale Trail 5 Womens L 2021 Link: https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-5-womens-2021-p-6969.html + dostawa roweru złożonego i wyregulowanego do jazdy GRATIS. 2. Cannondale Trail SL 4 L 2021 Link: https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-sl-4-29-2021-p-5891.html + dostawa roweru złożonego i wyregulowanego do jazdy GRATIS. 3. Cannondale Trail SL 3 L 2021 Link: https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-sl-3-womens-29-2021-p-6965.html + dostawa roweru złożonego i wyregulowanego do jazdy GRATIS. 4. Orbea Alma H50 L 4999,- Link: https://www.orbea.com/pl-en/bicycles/mountain/alma/cat/alma-h50 Dostępny w dwóch wariantach kolorystycznych: black - ice green / blue bondi - bright red A co sądzicie o tych? Takie mi polecił koleś z greenbike. Mi osobiście najbardziej podobają się te meridy big nine 300 i 500 lite. Merida w czarnym macie jest piękniusia <3, wiem, że nie powinnam patrzeć na wygląd tylko na osprzęt itd, ale co zrobić jestem dziewczyna i wygląd też się liczy . Koleżanka jeździ na tej 300 i sobie chwali i teraz moje pytanie czy warto dopłacić i wziąć tą 500? Gdzieś tam oglądałam ich porównanie i zbyt dużo się nie różnią.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.