Rasley Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Witam, szukam roweru trail okolo 130mm skoku do kwoty okolo 8000zl. Zalezy mi na dosc wytrzymalej ramie. Ma ktos jakies propozycje ?
Rasley Napisano 9 Maja 2021 Autor Napisano 9 Maja 2021 Wlasnie zastanawiam sie nad san quentinem 3 i primalem pro. Jesli chodzi o te 2 rowery ktory wypada lepiej jesli chodzi o osprzet ?
keltu Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Wspominałeś że zależy ci na dość wytrzymałej ramie więc warto napomknąć że w przypadku Marina masz dożyw. gwarancję na ramę a Dartmoor to tylko 2 lata. Żeby nie wywołać jakiejś gównoburzy od razu prostuję - nie twierdzę że jedna czy druga rama jest gorsza a pękające ramy to rzadkość więc raczej nie warto sobie tym zawracać gitary ale mimo wszystko warto wiedzieć takie rzeczy przed zakupem.
Rasley Napisano 9 Maja 2021 Autor Napisano 9 Maja 2021 A co jesli chodzi o stoica ? Wczesniej nie bralem go pod uwage ale teraz jakos bardziej wpadl mi w oko. Moze ktos cos o nim tez powiedziec ? On posiada 140 mm amortyzator. Czy ktorys z tych 3 rowerow bedzie w miare uniwersalny do jazdy na codzien ?
KSikorski Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Nie, Żaden z nich nie będzie uniwersalny na codzień 😄
Rasley Napisano 9 Maja 2021 Autor Napisano 9 Maja 2021 Szukam poprostu roweru ktorym moge w miare jezdzic po szlakach, do tego zjezdzac. Nie szukam xc. Wiadomo ze trailowka nie jest idealna do jazdy na codzien, lecz niestety nie jestem w stanie posiadac kilku rowerow. Szukam jednego jak najbardziej uniwersalnego. Jesli chodzi o geometrie itp nie znam sie totalnie.
Tyfon79 Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Marin wypada według mnie najkorzystniej jak chcesz tłuc go po szlakach i zjazdach. Najsensowniej jest poskładany z oponami włącznie. Natomiast to nie jest trailówka tylko enduro. Zresztą pozostałe też.
To_JaT Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Amortyzator, hamulce, koło 29. Miałem okazje przejechać się na stoicu oraz marinie i ten pierwszy wygląda solidniej
Gość Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 To zależy od wersji, nie mam pojęcia co miałeś okazję porównywać, jak twierdzisz... Jedno jest na pewno pewne, jakość wykonania ramy w Marin bije na łeb to co rzucił na rynek Canyon, to wygląda jakby ktoś dał małpie spawarkę . I nie szkaluję Canyon-a , bo sam na nim jeżdżę .
Tyfon79 Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Solidniejsza to jest Deorka i hamulce Shimano. Patrząc na amor najlepszy jest Bomber u Dartmoora. Każdy z tych trzech to wyskoki poziom i niuanse na minus. Dla siebie brał bym Marina potem Dartmoora a na końcu Canyona. A tak w ogóle w dzisiejszej sytuacji braku wszystkiego jednak wolał bym coś kupionego stacjonarnie.
To_JaT Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 @Kemusi dokładnie, dużo lepiej wyglądają te spawy. Solidniej. A jakby się tego czepiać to primal też ma podobne spawy. @Tyfon79 zgodziłbym co do hebli się gdyby to nie było poza grupowe nie wiadomo co. Pike ma lepszy tłumik
KSikorski Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 1 godzinę temu, Gradory napisał: Dlaczego niby rower traill nie jest na codzień? Po prostu opony nadające się by uderzyć na poważnie na szlak nie nadają się do codziennego bujania się po chodnikach, będą zamulać, a jak się już ktoś uprze to znikną w tempie zaskakująco szybkim.
Gość Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 @To_JaT Tak, Pike robi robotę, dla mnie rama to punkt startowy do oceny
Tyfon79 Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 15 minut temu, To_JaT napisał: Zgodziłbym co do hebli się gdyby to nie było poza grupowe nie wiadomo co. Pike ma lepszy tłumik Pozagrupówki to takie OEM-y do oszczędzania na cenie ale to nie są jakieś osobne produkty. Tak jak jak by twierdzić, że jak na korbie nie pisze Deore to nie jest to Deore. Pike z tym tłumikiem jest bardzo kiepski. Nie ma startu do Bombera. To jest coś typu Yari. Dawniej Pike to był Pike a teraz narobili z różnymi bebechami w środku i już jest lipa. Tak poza tym to jest HT. Nie ma wspomagania zawiasem więc można wsadzić Zeb'a i tak będzie średnio. Jak ktoś patrzy na szybkość i nawalankę po korzeniach to niestety nie ten rower. Trzeba kupić fulla.
To_JaT Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 To jest zwykły pike z zwykłym chargerem 2 który ma membrane a nie jakieś dziwactwa. Na sztywniaku też można nieźle upalać, kwestia umiejętności.
Gradory Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 35 minut temu, KSikorski napisał: Po prostu opony nadające się by uderzyć na poważnie na szlak nie nadają się do codziennego bujania się po chodnikach, będą zamulać, a jak się już ktoś uprze to znikną w tempie zaskakująco szybkim. Autorowi chodzi o rower do jeżdżenia po szlakach, czyli po lasach, polach itp. Rower XC to jednak dość specjalistyczny rower. Moim zdaniem traill jest bardziej uniwersalny.
Tyfon79 Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 22 minuty temu, To_JaT napisał: To jest zwykły pike z zwykłym chargerem 2 który ma membrane a nie jakieś dziwactwa. Na sztywniaku też można nieźle upalać, kwestia umiejętności. Nie nie zwykłym bo w Select masz tłumik owszem Charger ale RC, który jest mocno problematyczny. To nie jest to samo co 2/2.1.
To_JaT Napisano 9 Maja 2021 Napisano 9 Maja 2021 Chargery 1 o których mówisz to chyba w pikeach sprzed 5 lat. Tak, był on problematyczne, pękały bladdery i uszczelka chargera ale od wersji 2 już to poprawili i bardzo rzadko zdarzają się awarie. W stoicu jest nowy pike z chargerem 2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.