daniel.salitra Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 Witam. Na wstępie dodam, że jestem totalnym laikiem rowerowym i dlatego skierowałem się tutaj. Poszukuję roweru MTB do weekendowej jazdy rekreacyjnej głównie po lasach ale także asfalcie. Chciałbym się zmieścić w cenie 4000, ale tańsze opcje również mnie zainteresują. Mam 180cm wzrostu i ważę 90kg. Przy okazji, jaki rozmiar powinienem wybrać przy takich parametrach? Zainteresował mnie rower TREK Marlin 5 - głównie z dobrej opinii znajomego który go posiada oraz bardzo ładnego wyglądu (przyznam że ma to dla mnie spore znaczenie). W dodatku kosztuje 2500, więc jest to dużo poniżej ceny jaką chciałbym wydać. Jakieś opinie o tym rowerze? Wystarczy na początek? Może macie inne propozycje? Dodam, że nie szukam używanych rowerów. Proszę o wyrozumiałość. https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-5/p/33136/?colorCode=black_grey
wkg Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 Po prostu porażka. Przysłowiowo badziewny napęd, amortyzator sprężynowy - nieco powyżej markeciaka. Tu w sumie jest wiele wątków w tej cenie - może poszukać i się dokleić bo trudno po raz któryśtam pisać to samo
chudzinki Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 Cytat Zainteresował mnie rower TREK Marlin 5 - głównie z dobrej opinii znajomego 🤣 A przejrzałeś podobne tematy na forum? Ktoś tu proponuje rowery Trek?
MikeSkywalker Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 Marlin 5 ma ładną ramę. I tyle. Bieda osprzętowa. Nie zdążyłem napisać - mało kto proponuje na forum rowery Treka bo są drogie, w tym sezonie bardzo drogie. Ale ładnych ram nie można im odmówić Ja żadnego górala od nich nie polecę, bo X-Caliber 7 cokolwiek prezentuje ale 4500 to dużo za taki rower. Popatrzyłbym może na Orbee, model MX - jest ich trzy, poniżej czterech tysięcy. https://allegro.pl/oferta/rower-gorski-mtb-orbea-mx-50-29-roz-m-2021-10130768306 nawet podstawowy model w zupełności wystarczyłby Ci do rekreacji, można by go ewentualnie rozbudować o jakiś widelec powietrzny, zaczynają się od ok. 600zł. Zyskałbyś mocno na komforcie jazdy i wadze. Jeśli nie - przejrzyj sobie oferty dużych producentów, Kellys, Marin, Giant, Merida, zdecyduj które rowery Ci się podobają i podeślij - z nich można wybrać najlepszy. Bo tutaj większość osób poleci najbardziej opłacalny zakup w tej cenie - a wiem że nie zawsze to najlepszy wybór, czasem ładny rower na słabszym osprzęcie sprawdzi się lepiej. Niemniej jednak w zakładanym budżecie wypada żeby w rowerze był powietrzny widelec i przyzwoity napęd. Moim zdaniem śmiało możesz szukać czegoś na osprzęcie Acera/Alivio, z napędem 2-3/8 i zmienić sobie w takim rowerze amortyzator bo z urzędu idą tam byle jakie.
chrismel Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 2 godziny temu, daniel.salitra napisał: Poszukuję roweru MTB do weekendowej jazdy rekreacyjnej głównie po lasach ale także asfalcie. MTB służy do jeżdżenia (jak sama nazwa wskazuje) po górach. Jazda po asfalcie na grubych terenowych to porażka. A i po leśnych ścieżkach też są zbędne. Patrzyłbym w stronę rowerów typu cross, fitness, gravel - najlepiej ze sztywnym widelcem. Dość ciekawą ofertę tego typu rowerów ma Marin. Na przykład: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-muirwoods W tym rowerze jest bardzo słaby napęd ale na początek wystarczy. Nie twierdzę że to najlepszy wybór - podaję go jako przykład w jakim kierunku powinny iść Twoje poszukiwania. U innych producentów też można coś znaleźć.
MikeSkywalker Napisano 30 Marca 2021 Napisano 30 Marca 2021 Jak po asfalcie jeździ się po dziurach albo po mieście to docenia się gładkie opony 29 - chociażby w Muirwoodsie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.