Skocz do zawartości

[2500-3500] MTB na kołach 29

Mooolek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie udało mi się juz Was wciągnąć w dalszą dyskusje więc proszę powiedzcie mi czy zdecydowanie się na Krossa Esprit 6 za cenę 3199 to sluszna decyzja ? Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem posiada powietrzny amortyzatory, sztywną oś i napęd Sram 1x12 

Napisano

Ja bym brał Krossa.
Ujeżdzałem ( i nadal mam) Esprit B3, przejechał troche maratonów w PB i Mazovi. Dostał nowe lżejsze i sztywniejsze koła.
Był na napedzie 3x10 i z amortyzatorem Santour XCR. W Esprit B6 jest nowoczesniejszy napęd 1x12, jest powietrzny amortyzator.
Brak sztywnych osi bym wybaczył. Traperowanej główki ramy też. A Sram SX czy tam NX ne jest jkimś drogim w obsłudze napędem.  A daje frajde napędu 1x12.
Kolejny rower mam na Sram 1x12  - z powodu zimy i Covida dopiero znikomy przebieg jakieś 100 -150 km i jak na razie zadowolenie z przesiadki na 1x12 Srama.

• Mod Team
Napisano
Godzinę temu, Mooolek napisał:

Nie udało mi się juz Was wciągnąć w dalszą dyskusje więc proszę powiedzcie mi czy zdecydowanie się na Krossa Esprit 6 za cenę 3199 to sluszna decyzja ? Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem posiada powietrzny amortyzatory, sztywną oś i napęd Sram 1x12 

Esprit 6 nie ma sztywnych osi, z tego co widzę w katalogu nie ma także taperowanej główki ramy. Napęd Sram jest, ale przerzutka tylna SX jest zauważalnie gorsza od NX ponieważ nie ma kółeczka zmniejszającego opór.

O ile brak sztywnych osi w tej kwocie jestem w stanie zrozumieć i przeżyć tego SXa, tak brak tapera to dyskwalifikacja ramy z możliwości dalszego rozwoju.

Napisano

Traperowana główka daje lepszą sztywność - ale nie sa to kosmiczne różnice. Sztywne osie poprawiaja tez mocowanie koła.

Jednak przy dobrym szybkozamykaczu lub zamknięciu na imbus też spełni swoje zadanie. jednak w kwocie do 4 czy 5 tysiecy radzej nie bedzie jakiś mega sztywnych kół.

Do dyskusji jest czy w tej kwocie na siłe szukać ze sztywna osią i taperowaną główka a inne komponenty mieć lipne i z lipnych materiałów. 

Aby mieć to wszystkow tej kwocie to trzeab by iśc w używki. wówczas już może być sztywna oś, naped XT lub GX, tulblessy, sztywniutkie koła i hamulce Mt 500 lub wyżej.

A to już jest jakas loteria i zawsze jakiś element bedzie do poprawki.

poszukam jeszcze czegoś do 3,5 kPLN - może uda sie trafić coś na sztywnych osiach i trapered

• Mod Team
Napisano
Teraz, Saszkiner napisał:

Traperowana główka daje lepszą sztywność - ale nie sa to kosmiczne różnice. Sztywne osie poprawiaja tez mocowanie koła.

Tu nie chodzi już o sztywność, a o możliwość zmiany widelca w przyszłości na coś lepszego. Nic z wyższej półki nie kupisz bez rury taper.

Z propozycji w okolicy 3500 zł jest wspomniana Merida Big Nie 300. Przynajmniej ma zwężaną główkę ramy.

Napisano

Meridka ,wygląda zacnie, naped Deore 2x10, głóowka tak jak pisze kolega wyżej.

Dobrze ze to ja nie musze wybierać.

( ja musze teraz wybrac co sprzedać - chce zostawić 2 z 3 rowerów jakie mam )

Napisano

No to chyba namowiliscie mnie na Meride jednak, poczytałem jeszcze trochę a do tego wizualnie bardzo mi się podoba. Przejrze oczywiście co używanego internet proponuje, a jak nie znajdę nic to zamówię Meride

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...